• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 24 Februarie , 2015

Moartea revoltătoare a unui băieţel de trei ani, plimbat între spitale: „Au vrut să îi pună oxigen, dar acesta nu funcţiona”

Un băieţel de trei ani a murit în braţele mamei după ce mai bine de 12 ore a fost ţinut în aşteptare din mai multe motive, care par imposibile pentru speranţele pe care le avem de la sistemul medical. Cazul este foarte dezbătut în aceste momente, însă se aşteaptă rezultatele autopsiei, după ce trupul băieţelului a fost deshumat săptămâna trecută din cimitirul satului Săcel. În funcţie de acestea, se va stabili dacă a fost cineva vinovat de moartea copilului.

 
 

Mama băiatului, Rodica Dologa, a mers cu fiul ei la dispensarul din Săcel, de unde a fost trimisă la spitalul din Borşa. Ajunsă acolo, a descoperit cu stupoare că singurul medic pediatric al spitalului este în concediu, astfel, a fost trimis şi mai departe, la spitalul orăşenesc din Vişeu de Sus.

Conform mamei, „cei de la spitalul din Vişeu de Sus trebuiau să ne anunţe din timp că nu au aparatele necesare şi să fim trimişi în Baia Mare. Din acest motiv, ei nu au pus un diagnostic sigur, după ce l-au dus la raze, au spus că nu se vede nimic la plămâni. Au vrut să îi pună oxigen, dar acesta nu funcţiona. M-au trimis într-un alt salon unde funcţiona. I-au pus perfuzie. În timpul în care am stat eu acolo, 3-4 ore, i-au administrat patru injecţii. După ultima injecţie, nu a durat 4 minute şi copilul meu a facut infarct. Pe la unu jumate am ajuns la Vişeu şi la 7 copilul meu era mort. La patru jumate zice doctorul că a sunat la SMURD, la Baia Mare, dar SMURD-ul a apărut abia la şapte seara, după ce a fost mort copilul. Îl consider vinovat pe domnul doctor care s-a ocupat de caz, am depus o plângere atât la colegiul medicilor, dar şi la procuratură. Până în acest moment, din câte am înţeles eu, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Maramureş a amendat conducerea Spitalului Vişeu de Sus şi medicul curant, care s-a ocupat de caz. Managerul, directorul medical şi medicul curant au fost amendaţi fiecare cu 1.000 lei, pe motiv că nu au respectat procedurile de resuscitare. Au realizat o autopsie simplă, au chemat un doctor de la Sighet, însă acolo i-au găsit o pată pe plămâni de care nu ştiam şi de care doctorul de la Vişeu m-a asigurat că nu există, că nu are aprindere la plămâni”, ne-a spus Rodica Dologa, mama copilului.

 

Directorul medical al Spitalului Orăşenesc Vişeu de Sus, Vlad Bîrle, susţine că băieţelul a ajuns prea târziu la spital şi că, probabil, dacă ar fi ajuns mai repede, ar fi avut şanse. De asemenea, el spune că la unitatea medicală nu există medic radiolog, iar radiografia făcută copilului a fost interpretată de pediatru. „Nu a fost o interpretare greşită, nu s-au observat leziuni care să ne ducă în acel moment spre un diagnostic de pneumonie, aşa cum s-a stabilit la necropsie”, a precizat Vlad Bîrle.

 

În urma anchetei desfăşurată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Maramureş după moartea băieţelului de trei ani din Săcel, la Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus, corpul de control al instituţiei a descoperit că atât cadrele medicale, cât şi conducerea unităţii spitaliceşti nu au respectat protocoalele impuse de lege în astfel de situaţii.

„S-a verificat tot traseul pe care l-a urmat băieţelul: de la cabinetul medicului de familie, care a făcut ultimul consult, până în ultimul moment. Ca şi concluzii, comisia de control a constat următoarele lucruri: la spitalul din Vişeu de Sus pacientului nu i s-a întocmit fişa clinică din Compartimentul de Primiri Urgenţe. De asemenea, din documentele medicale analizate de către echipa de control nu reiese ca în foaia de observaţie clinică generală să se fi consemnat şi respectat protocoalele de resuscitare cardio-pulmonară. Este un protocol în astfel de situaţii, care este aprobat de spital şi care trebuie respectat. Medicul curant nu a completat şi nu a transmis fişa de deces pentru copiii între 1-4 ani, în termen de 24 de ore de la deces. Managerul şi directorul medical nu a informat DSP Maramureş privind decesul minorului. Ca măsuri, din punct de vedere medical, vom înainta acest raport Ministerului Sănătăţii şi Colegiului Medicilor Maramureş pentru analiză în comisia de specialitate medicală. Managerul spitalului, directorul medical şi medicul curant au fost amendaţi cu maximumul cuantumului valoric pe care îl permite legea, respectiv cu 1.000 lei fiecare”, a explicat dr. Rareş Pop, director executiv al DSP Maramureş.

Procurorii au dispus deshumarea băiatului săptămâna trecută pentru a afla ce s-a întâmplat şi cine este răspunzător pentru evenimente. Conform doamnei Dologa, „după deshumare l-au dus pe băiat la Cluj pentru realizarea unei autopsii corecte şi m-au anunţat că în două-trei săptămâni vor veni şi rezultatele analizelor, până atunci putem doar aştepta, iar dacă doctorul se dovedeşte a fi vinovat, să se aplice măsurile corecte pentru ca astfel de evenimente să nu se repete, pentru că nici o altă familie nu merită să treacă prin ce trecem noi în aceste momente”.

Procurorii au deschis un dosar de ucidere din culpă, însă deocamdată nimeni nu a fost pus sub acuzare. Ei spun că au cerut aceste analize complexe, deoarece după moartea băieţelului legiştii i-au făcut doar o simplă autopsie.

 

„Dacă doctorul se dovedeşte a fi vinovat, să se aplice măsurile corecte pentru ca astfel de evenimente să nu se repete, pentru că nici o altă familie nu merită să treacă prin ce trecem noi în aceste momente”.

Rodica Dologa

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.