• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Septembrie , 2015

Miting aviatic pe cerul albastru al Băii Mari

Aeroportul Internaţional Baia Mare se pregăteşte de închidere pe perioada executării lucrărilor de prelungire a pistei cu trei sute de metri. Prima veste bună, după mult timp, legată de Aeroportul băimărean. Pentru a marca acest nou „început de drum” conducerea Aeroportului a decis să organizeze un miting aviatic pentru toţi pasionaţii de zbor cu balonul, cu avionul uşor, de acrobaţii şi alte lucruri nemaivăzute şi neauzite.

 

 
 
 

Maramureşul se află la un mic pas de obţinerea finanţării pentru realizarea pistei, una din marile visuri ale nordului, o pistă mai mare care să permită aterizarea avioanelor mari şi a celor cargo. Prin această realizare s-ar putea aduce pe aeroport operatori pe curse externe, în primul rând, dar şi curse interne, mai ales în Ardeal.

Sunt voci care au contestat capacitatea Aeroportului băimărean de a servi pentru curse multe, externe şi interne, dintr-un motiv greu de digerat. Se spune că nu am avea cine să zboare, se spune că de la Cluj merg circa un milion de pasageri pe an şi tot aşa. Celor care cârcotesc ar fi de spus că mulţi dintre pasagerii Aeroportului clujean sunt din Maramureş. Iar pe relaţia externă, maramureşenii plecaţi la muncă în străinătate ar preferea să vină cu avionul acasă, dacă ar avea rute apropiate de locurile în care muncesc.

 

Este un mit că Aeroportul din Cluj s-a dezvoltat în ultimii ani din motiv de dezvoltare a judeţului, a municipiului clujean. El s-a dezvoltat deoarece au fost pompaţi bani cu nemiluita în guvernarea portocalie sau fonduri venite pe filiera Agenţiei de Dezvoltare, o structură condusă din Cluj şi care a văduvit Baia Mare de fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii în favoarea celei din Cluj. Dacă Baia Mare a primit 10 milioane de euro, Cluj a primit 100 de milioane de euro. Cam aşa s-a discutat mulţi ani, iar rezultatul este că în Cluj s-a dezvoltat un Aeroport care a atras clienţi din tot nord-vestul ţării, fiind singurul. Rămâne de văzut după ce Aeroportul băimărean va fi mărit, care va fi raportul între nord şi Cluj.

 

Revenind la miting, să spunem că în Baia Mare va fi vreme frumoasă, conform prognozei meteo, numai potrivit pentru câteva ore de acrobaţii aeriene.

Aeroportul Internaţional Baia Mare vă invită duminică, 20 septembrie 2015, începând cu ora 14.00, la mitingul aviatic „Maramureş Air Show”, eveniment organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş şi Aeroclubul României.

 

În cadrul manifestării „Maramureş Air Show 2015”, maramureşenii vor asista la spectaculoase demonstraţii de măiestrie ale piloţilor de acrobaţie şi paraşutiştilor. Intrarea spectatorilor pe pista Aeroportului Internaţional Baia Mare este liberă (gratuită) şi se va face începând cu ora 13.00.

 

Aeroclubul României va fi prezent la eveniment cu „Hawks of Romania” („Şoimii României”) - echipa naţională demonstrativă de acrobaţie cu avionul -, „White Wings” („Aripi Albe”) - echipa demonstrativă de zbor acrobatic cu planorul -, „The Pelicans” („Pelicanii”) - echipa demonstrativă de zbor cu avioane ultrauşoare -, Vulturii Tricolori - echipa demonstrativă de zbor cu avioane Zlin 142 - şi Blue Wings Romania („Aripi Albastre România”) - echipa demonstrativă de lucru relativ pe cupolă - paraşutişti.

 
 

„Maramureş Air Show este un eveniment aviatic de înaltă calitate şi spectaculozitate, care sperăm să-i bucure pe toţi maramureşenii ce vor decide să-şi petreacă după-amiaza de duminică pe Aeroportul Internaţional Baia Mare. Sperăm să fie prezenţi cât mai mulţi spectatori la acest miting de excepţie, de aceea, pentru familiile cu copii, am gândit şi o zonă cu jocuri de agrement pentru cei mici. De asemenea, evenimentul creat de piloţi şi paraşutişti din echipele naţionale ale României se bucură şi de câteva prezenţe inedite, care au acceptat invitaţia noastră de a face parte din acest show. Am pregătit mai multe surprize ce sperăm să placă spectatorilor, una pot să o dezvălui: pentru prima dată la un miting aviatic o motocicletă se va întrece într-un concurs de viteză cu un avion. Acest miting aviatic este şi o modalitate de a compensa disconfortul cauzat maramureşenilor de închiderea aeroportului până la sfârşitul anului E o decizie obligatorie pentru că imediat după finalizarea achiziţiei publice vor începe efectiv lucrările pentru extinderea şi modernizarea pistei.”

Dorin Buda, directorul general al Aeroportului Internaţional Baia Mare

 

De asemenea, la „Maramureş Air Show 2015” vor fi expuse 15 avioane uşoare, un balon cu aer cald (tip Kubricek), aeromodele de la Cercul de Aeromodele al Palatului Copiilor Baia Mare şi motociclete de tip chopper şi speed de la Clubul „Rock’N’ Road” Baia Mare. În perioada 18-20 septembrie, doritorii pot executa salturi în tandem cu paraşuta, contra cost (detalii: Cristina Stenczel - tel. 0735. 302.847).

 

Evenimentul este sponsorizat exclusiv de Universal Alloy Corporation Europe şi beneficiază de susţinerea următorilor parteneri media: Trustul de presă EMaramureş, Glasul Maramureşului, Graiul Maramureşului, Informaţia zilei de Maramureş, Gazeta de Maramureş, Vocea Transilvaniei, TL+, Maramureş TV, Nord TV, TV Sighet, Mara Media, Sighet FM, ZiarMM, Actual MM, JurnalMM, Necenzurat, Detectivul de presă Şoc, Doza24.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.