Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 19 Septembrie , 2022

Mircea Rusu, un sculptor din elita artei

de Nicolae Teremtus

 Comunitatea artiștilor plastici din Baia Mare este impresionantă. Pictori, sculptori, ceramiști, graficieni își realizează lucrările în acest spațiu binecuvântat de Dumnezeu. Majoritatea sunt membri UAP, dar sunt și artiști care nu sunt membri, artiști deosebiți, artiști excepționali. Pictorul Nicolae Apostol și sculptorul Mircea Rusu. Acesta din urmă a fost o revelație pentru minunatul nostru săptămânal. Trebuie să recunoaștem că nu aveam prea multe informații despre un sculptor care a ridicat această profesie la nivel de artă. Încercăm să prezentăm, în spațiul pe care îl avem la dispoziție, o poveste adevărată despre viață, artă, sculptură, marmură...

În urma unei discuții cu unul din prietenii GAZETEI, am aflat că sculptorul Mircea Rusu are în lucru ceva foarte interesant, ceva ce merită să fie văzut și prezentat. Și am început să căutăm, să ne informăm. Sculptorul este și un foarte bun om de afaceri. Are mai multe investiții în zona de turism-cazare, dar și un RMN situat în zona Centrului Vechi. A fost primul RMN din Baia Mare și mulți oameni au reușit să aibă un tratament bun datorită acestei uni­tăți medicale.
Pare ciudat ca un sculptor să aibă astfel de afaceri, dar Mircea Rusu este un om surprinzător. Am reușit, destul de greu, să discutăm despre activitatea sa și despre proiectele realizate și în lucru. A fost de acord să discutăm și nu prea. Are în lucru o lucrare deosebită, complexă, care va fi prezentată în cursul lunii octombrie, la Alba Iulia. Este vorba de statuia Reginei Maria. Cei care au inițiat acest proiect nu ar fi dorit să fie prezentat înainte de evenimentul din „inima” Transilvaniei.
Am discutat cu Mircea Rusu în mai multe rânduri și încercăm să-i facem o succintă prezentare.

Sculptorul este un tip înalt, puternic, palme mari, obișnuite cu dalta, ciocanul și celelalte scule pe care le folosește pentru a da viață marmurei. Este un sculptor în marmură. „Am început să sculptez din clasa a cincea. Am făcut Liceul de Artă și am avut norocul ca, din clasa a șasea, să îl am profesor pe marele Liviu Berindei, cel care a făcut statuia lui Avram Iancu din mijlocul Clujului. Am urmat facultatea de Arte Plastice, unde am avut șansa de a-l avea profesor pe marele Mircea Spătaru. Când am dat examen la facultate, am fost 142 de candidați pe trei locuri.
După terminarea facultății nu am lucrat. Specializarea mea a fost sticla și era mai  greu. Eu am construit, practic, cuptoarele de la fabrica de sticlă din Ulmeni. Am lucrat la IJPP și a venit revoluția. Am plecat în America de Sud și acolo am făcut pictură. Am fost profesor universitar. După o perioadă, m-am întors în țară și am făcut prima fabrică privată de alcool din România. După mine au apărut cei de la Zvunerom, Petrușca. În anul 2002, am închis fabrica și m-am apucat de pictură. Iconostasul de la Biserica «Sfânta Cruce» este făcut de mine. Cele două panouri laterale sunt realizate de Valentin Muste. Apoi am început sculpturile. Am lucrat la Biserica «Sfântul Anton», apoi am avut un contract în Baia Sprie. Statuia Sfânta Maria din centrul orașului am dezvelit-o acum trei ani. Și acum am acest proiect la care lucrăm din 2020. De fapt, se lucrează la el de mult timp, la conceptul lui, dar nu s-a găsit o soluție de amplasare. Până la urmă, s-a ajuns la concluzia că este cel mai bine să fie amplasat în Alba Iulia”, a povestit Mircea Rusu.
Regina Maria este realizată din marmură de Rușchiță.
„Eu lucrez numai în marmură. Este greu, foarte greu, dar am ambiție, am putere de muncă și reușesc să realizez ce îmi propun. Lucrarea de la Biserica «Sfântul Anton» este făcută din marmură de Carrara. O marmură mai moale. Se poate lucra mai ușor. Dar marmura românească de la Rușchița este mai tare. Mai greu de lucrat, dar și mult mai rezistentă. Sculpturile din marmura românească rezistă cu mult mai mult decât cele din marmură de Carrara”, a explicat artistul băimărean.

Mircea Rusu a revenit cu dorința de a nu prezenta lucrarea, deocamdată, fiind și o doleanță a celor care au finanțat proiectul. Ar fi vrut ca fotografiile să fie prezentate după inaugurarea din Alba Iulia. Inițial, am înțeles, dar apoi mai mulți admiratori ai lucrării ne-au mai oferit informații și chiar imagini. Trebuie precizat că fotografiile nu prezintă sculptura terminată. Ele sunt dintr-o perioadă anterioară acestor zile.

Sculptura Regina Maria are o înăl­țime de trei metri și va fi amplasată pe un soclu de trei metri, în fața  Sălii Unirii din Alba Iulia. Este făcută dintr-un singur bloc de marmură de 22 de tone și considerată cea mai mare statuie realizată dintr-un singur bloc de marmură. Am mai aflat că acest bloc de marmură de Rușchița a fost adus la casa artistului din Tăuții-Măghe­răuș, iar în jurul acestui bloc, Mircea Rusu a ridicat atelierul în care lucrează.

Când am văzut fotografiile cu momente din cei doi ani în care a lucrat artistul, nu am putut decât să ne minunăm. O lucrare complexă, o lucrare în care detaliile sunt parcă vii. Mantia, trăsăturile, coroana, tronul sunt atent lucrate, sunt realizate după o documentare exemplară. De altfel, și Mircea Rusu a spus că a petrecut mult timp cu schițe, fotografii, desene, pentru a reuși să realizeze o lucrare completă, adevărată, complexă, de care toată lumea să fie  mulțumită.

Revenind la discuțiile cu Mircea Rusu, am vorbit despre complexul de la Biserica „Sfântul Anton”.
„A fost realizat în etape. Prima dată am dus, am donat un crucifix din lemn de nuc. Apoi am făcut altarul care este recompus din două mâini în rugăciune, are vreo cinci metri înălțime, dar biserica este destul de generoasă. În față, pe partea stângă, se află Fecioara Maria cu Iisus la vârsta de 12 ani, iar în partea dreaptă este Iisus înviat. Simbolic, Iisus face pasul spre lume. Lucrările sunt făcute din marmură de Carrara. În rest, ce să vă spun. Eu permanent desenez, studiez, pe lângă activitățile mele curente...  În momentul în care am o lucrare mare, cum este proiectul cu Regina Maria, nu mă mai ocup de altceva”, a spus  artistul băimărean.

L-am întrebat pe Mircea Rusu dacă se poate trăi din sculptat.
„Da! Dar eu nu iau lucrări publice. Nu am lucrat niciodată cu politicul, cu statul. Eu lucrez numai cu privați. Se poate trăi dacă  realizezi lucrări de calitate. Eu nu pot face altfel. Când termin o lucrare, îmi pun semnătura pe ea și atunci nu poate fi decât bine realizată. Trebuie să fie bine. Este un principiu de-al meu. Și atunci spun că se poate trăi din sculptură”, a spus Mircea Rusu.

Încheiem cu mențiunea că am considerat că această prezentare a unuia dintre spectaculoșii artiști din zona Baia Mare este necesară, iar lucrarea Regina Maria, chiar dacă inițiatorii proiectului se vor supăra - sperăm că nu - trebuie văzută de cât mai multă lume, fiind extrem de complexă și incredibil de bine realizată.