• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 20 Decembrie , 2018

Mircea Bochiş – un artist la Centenar

Emoţionat, artistul băimărean şi-a întâmpinat oaspeţii la eveniment conducându-i în vastul atelier, mobilat cu tot ce este util într-un spaţiu de lucru al unui pictor. Pereţii casei sunt o veri­tabilă expoziţie cu lucrările artistului.


Mircea Bochiş şi-a luat rolul de gazdă în serios şi a vorbit despre casa în care lucrează, o casă pe care o numeşte „fabrică” şi unde intră la ora opt di­mineaţa pentru a lucra la şevalet până spre orele 18. Mircea Bochiş a vorbit şi despre albumul de care este foarte mul­ţumit şi despre prietenii care îl în­conjoară cu afecţiune şi preţuire. A urmat la cuvânt directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”. Teodor Arde­lean a vorbit despre relaţia de prietenie cu Mircea Bochiş şi despre albumul ce a fost lansat.

„Sunt foarte puţini oameni în sală care ştiu, de fapt, ce este acest volum încât uneori trebuie să trăim complexul invers, cum găsim un mister, o enigmă toţi suntem interesaţi să o descifrăm. Eu vă spun să nu încercaţi, e o enigmă! Acest album e un mister. S-au adunat câţiva oameni de bine şi niciunul nu va beneficia de a i se rosti numele, care au scos un album superb, în condiţii tipografice excepţionale, la o editură care este printre cele mai bune - «Litera» de la Bucureşti - şi iată-l aici! Nu trebuie să ne uităm câţi artişti plastici sunt printre noi, domnul Mircea nu a chemat, nu a interzis să vină nimănui, dar aici sunt oameni care au simţit că aici este locul lor în această seară. Şi este important că acest volum este pe piaţa cărţii, este răspândit în toată ţara şi va fi trimisă unor Academii de Artă, unor Universităţi, unor Muzee”, a spus Teodor Ardelean.

Primarul Cătălin Cherecheş a vorbit despre relaţia de prietenie pe care o are cu artistul băimărean.
„M-am bucurat să mă reîntâlnesc astăzi cu Mircea Bochiș, să îi admir inspirația și frumusețile pe pereții acestei case în care am intrat ultima dată când aveam 4 sau 5 ani, casă care a aparținut unui ce­le­bru medic din Baia Mare. Întorcându-mă în copilăria mea, când mi-am format câteva repere, simboluri, amintiri care
mi-au rămas puternic înrădăcinate în me­morie și suflet, de la avionul care mergea cu ulei de ricin, motociclete și până la securiști care îl căutau pe la poarta casei noastre, dormitorul din fier forjat cu multe cărți în jurul lui și care a inspirat dormitorul meu de azi, colecția de ceasuri și imaginea multor seri la care am asistat ca și copil. Toate acestea mi-au arătat relația și prietenia dintre oameni, lucruri pe care le-am constatat așa în timp și care, din cauza vremurilor, s-au depreciat sau au intrat, în mintea noastră, a tinerilor, într-o zonă a nesemnificativului. Dar care sunt, din punctul meu de vedere, cele mai semnificative lucruri care te încarcă. Relația asta de prietenie, comunicarea directă, în care simți gândurile și sufletul celui de lângă tine. Mai am o amintire, tot una care se leagă de creația lui Mircea Bochiș, este vorba de o lucrare pe care o am acasă și care la momentul ei a fost foarte controversată, fiind interzisă la o expoziție la București. Dintre toate lucrările pe care le am este cea care mă emoționează, care îmi provoacă cea mai puternică trăire. Mircea Bochiș a fost și este pentru mine omul la care, în momente cheie, în momente de decizie, cu adevărat importante, în care am simțit că am nevoie de un sfat, am apelat”, a spus primarul de Baia Mare.

O manifestare de suflet în care un pictor băimărean cunoscut şi-a lansat un album de suflet.

 


„…Care sunt, din punctul meu de vedere, cele mai semnificative lucruri care te încarcă… Relația asta de prietenie, comunicarea directă, în care simți gândurile și sufletul celui de lângă tine. Mai am o amintire, tot una care se leagă de creația lui Mircea Bochiș, este vorba de o lucrare pe care o am acasă și care la momentul ei a fost foarte controversată, fiind interzisă la o expoziție la București. Dintre toate lucrările pe care le am este cea care mă emoționează, care îmi provoacă cea mai puternică trăire. Mircea Bochiș a fost și este pentru mine omul la care, în momente cheie, în momente de decizie, cu adevărat importante, în care am simțit că am nevoie de un sfat, am apelat”.
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.