Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 14 Septembrie , 2018

Ministrul Sănătății a depus plângere penală în scandalul antivaccinuri

de Gazeta de Maramures

Campania antivaccinare a trecut la o nouă etapă, dincolo de limitele legale, morale și de bun simț. În ultimele zile, pe stradă, în cutii poștale sau în mijloacele de transport în comun, au fost distribuite mai multe pliante pe care apar mesaje împotriva vaccinării ROR (rujeolă, oreion, rubeolă). Sunt prezentare, totodată, riscurile imuni­zării, pe motiv că produsele conțin substanțe toxice și că au fost realizate pe fetuși avortați. De fapt, organizatorii campaniei au modificat pliantele oficiale ale Ministerului Sănătății și OMS și UNICEF, păstrând chiar și fotografiile dar denaturând mesajele. De aceea, Sorina Pintea, Ministrul Sănătății a numit această campania ca fiind una de „dezinformare și manipulare”. Pe pliantul original, sub poza care reprezintă un medic care consultă un copil mic înainte de vaccinare, scrie „Vacci­nează-ți copilul împotriva rujeolei (pojarului) pentru cel mai sigur început în viață!”.

Pliantele antivaccinare au mesaje precum „Vaccinul ROR conţine celule de fetuşi avortaţi”, „Pesticide în vacci­nuri” şi „Vaccinul îţi poate distruge copilul pentru întreaga viaţă”. Acestea au siglele Ministerului Sănătăţii, UNICEF şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), iar cel cu mesajul „Vaccinul ROR conţine celule de fetuşi avortaţi” copiază şi fotografia din afişele MS privind vaccinarea împotriva rujeolei.
Situaţia a fost semnalată şi de către deputatul Pro România, Gabriela Podaşcă. „Minciuna şi dezinformarea pe tema vaccinurilor au atins un nivel periculos. Folosirea numelor unor organizaţii şi instituţii publice pentru a legitima acest «fake-news» este atât ilegală, cât şi imorală putând crea confuzii grave în rândul oamenilor cu privire la necesitatea vaccinării”, a declarat Gabriela Podaşcă, într-un comunicat de presă.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii precizează că vaccinurile utilizate în România sunt sigure şi eficace, fiind verificate după cele mai înalte standarde de calitate existente în lume. „Ministerul Sănătăţii se delimitează ferm de campania de dezinformare şi manipulare referitoare la ineficienţa şi riscurile vaccinării, apărută în spaţiul public, pe reţelele de socializare sau prin materiale tipărite, distribuite în zone aglomerate sau în cutiile poştale”, se arată într-un comunicat de presă transmis de M.S. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii menţionează că autorii campaniei iniţiate împotriva vaccinării utilizează fără aprobarea M.S. sau a partenerilor săi identitatea vizuală a campaniei, precum însemnele oficiale ale instituţiilor partenere, iar materialele conţin informaţii false care pot induce în eroare părinţii şi pot pune în pericol sănătatea populaţiei.


„Condamn gestul iresponsabil al celor care recurg la astfel de modalităţi ires­ponsabile de dezinformare, cu consecinţe grave pentru sănătatea populaţiei. Am, însă, convingerea că populaţia nu poate fi păcălită cu astfel de tertipuri şi voi continua să fac tot ce îmi stă în putere pentru ca părinţii să fie informaţi corect astfel încât să ia cea mai bună decizie, de a-şi vaccina copiii şi de a le asigura astfel o viaţă sănătoasă. Vom face demersurile lega­le necesare pentru ca cei responsabili să răspundă pentru faptele lor, ce pun în pericol sănătatea publică”, a de­clarat Sorina Pintea, ministrul Sănă­tăţii, citată în comunicat.

 

 

Vaccinul gripal va fi disponibil din 15 septembrie 2018
 

În acest an, 1 milion de doze de vaccin gripal vor fi utilizate pentru imunizarea populației la risc în cadrul campaniei gratuite de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătății.
În baza unui Acord-Cadru, Ministerul Sănătății a semnat contractul subsecvent pentru achiziționarea dozelor de vaccin gripal și a stabilit calendarul de livrare în teritoriu. Valoarea cu TVA a contractului este de 11.205.200 lei.
Conform contractului încheiat cu câștigătorul licitației, livrarea se face de către furnizor la direcțiile de sănătatea publică, începând cu data de 15 septembrie 2018.
„Am luat toate măsurile astfel încât anul acesta să nu mai avem întârzieri în asigurarea vaccinului gripal. Achiziția se realizează în baza unui Acord-Cadru încheiat pe o perioadă de 2 ani și astfel reușim să asigurăm aprovizionarea la timp și să demarăm campania de vaccinare în beneficiul celor care au nevoie de acest tip de prevenție”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Ea se va derula în cadrul cabinetelor medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi, iar beneficiarii sunt persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis personalul medical, persoane cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabo­lice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide, conform recomandărilor OMS și ECDC.
Odată cu venirea toamnei, specialiștii recomandă populaţiei să respecte cu strictețe regulile de igienă personală necesare pentru evitarea îmbolnăvirii. Spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.