• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Mai , 2016

Ministrul Mediului ascute săbiile din „bătălia” pentru Managementul Deşeurilor

Situaţia încordată generată de excluderea din ADI Deşeuri a localităţilor Târgu Lăpuş şi Bocicoiu Mare a devenit şi mai presantă săptămâna trecută, odată cu vizita ministrului Mediului Cristina Paşca Palmer în Maramureş. După ce ministrul a lăudat sistemul de colectare din Târgu Lăpuş şi a arătat că nedelegarea acestei activităţi nu înseamnă excludere din proiectul Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş, CJ Maramureş cere punctul de vedere al premierului.

 

 

 
Tensiunile legate de proiectul „Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Maramureş” se mută la Guvern. GAZETA de Maramureş a scris despre faptul că două UAT-uri din judeţ, Bocicoiu Mare şi Târgu Lăpuş au fost excluse din ADI Deşeuri din cauză că nu au adoptat hotărârile privind delegarea serviciului de colectare, prima localitate pentru că nu are Consiliul Local, iar Târgu Lăpuş pentru că are un serviciu eficient. 

Atunci, Ministerul Mediului s-a poziţionat de partea oraşului Târgu Lăpuş. Săptămâna trecută, cu ocazia vizitei ministrului Mediului Cristina Paşca Palmer în Maramureş, situaţia a devenit şi mai tensionată, iar acest subiect a fost redeschis. Ministrul s-a plâns că preşedintele CJ Maramureş, Zamfir Ciceu a refuzat să se întâlnească cu domnia sa.

 

Poziţia preşedintelui CJ e însă alta: „Vizita domniei sale a avut loc într-o perioadă în care la nivelul judeţului Maramureş erau deja stabilite o serie de manifestări: cea de-a doua ediţie a Zilelor Maramureşului, vizita ministrului Afacerilor Externe, vizita preşedintei Autorităţii Naţionale pentru Turism. Agenda preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş era stabilită cu mult timp înainte ca doamna ministru să-şi fi exprimat intenţia de a veni în Maramureş.  Au existat discuţii telefonice între cele două cabinete, la care nu s-a reuşit găsirea unei breşe în programul preşedintelui pentru o eventuală întâlnire. Prin urmare, nu a fost programată o întâlnire a doamnei ministru cu preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.

 

Pe de altă parte, vineri 6 mai 2016, în acelaşi interval orar în care doamna ministru se afla în Baia Mare, la Sighetu Marmaţiei au fost o serie de întâlniri ale oficialilor judeţului, inclusiv a prefectului Maramureşului, cu ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu.

Evenimentul de la Sighetu Marmaţiei, la care a participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Emil Marinescu, a fost prilejuit de inaugurarea Consulatului României la Solotvino-Ucraina, fapt extrem de important pentru dezvoltarea şi facilitarea legăturilor transfrontaliere între România şi Ucraina. Sincronizarea vizitelor poate ar fi trebuit să pornească de la nivelul Guvernului, pentru ca miniştrii prezenţi să nu îşi încurce reciproc programul”.

 

De asemenea, Ciceu a arătat că Ministerul, în loc să sprijine proiectul, provoacă discordie şi a solicitat premierului un punct de vedere oficial pe această temă.

În schimb, ministrul a efectuat o vizită în Târgu Lăpuş şi a scris în cartea de onoare: „Am venit în vizită oficială la Târgu Lăpuş, ca şi ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, dar, de fapt, am simţit că vin acasă. Nu numai pentru că Ţara Lăpuşului este locul de care mă simt cel mai strâns legată sufleteşte, pentru că aici îmi sunt străbunii, şi aici am petrecut zile fericite în copilărie, dar şi pentru că am fost primită cu acea căldură şi ospitalitate atât de specifică Ţării Lăpuşului. Sunt impresionată de realizările Lăpuşului în materie de gestionare a deşeurilor şi mă bucur extraordinar de mult că oraşul Târgu Lăpuş este un model de bune practici la nivel naţional despre cum ar trebui să funcţioneze gestionarea deşeurilor în România”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.