Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 11 Februarie , 2019

Ministerul Sănătăţii va avea un buget mai mare, a declarat Sorina Pintea în Baia Mare

de Nicolae Teremtus

Ministrul Sănătăţii, ec. So­rina Pintea, a declarat că anul 2019 va fi un an de vârf în domeniul inves­tiţiilor în sănătate şi că bugetul ministerului pe care îl conduce va avea o creştere de 65% în acest an, comparativ cu anul trecut. A accentuat de asemenea că există voinţa Guvernului de a fi rea­lizate investiţii majore în domeniul sănătăţii, prioritare fiind segmentele neonatologice, pediatrie şi bolile cardiovasculare, dar şi finalizarea inves­tiţiilor începute deja în domeniul sănătăţii.

„Ne confruntăm cu o perioadă mai specială, ca în fiecare an, de altfel, avem creşterea numărului de cazuri de infecţii respiratorii şi o circulaţie mai intensă a virusului gripal şi s-a constatat epidemia de gripă. Sunt provocări cu care ne confruntăm, an de an, dar mai sunt şi altfel de provocări. În sănătate există probleme care, poate, ar fi trebuit rezolvate mai demult şi care ne creează acum probleme.
Pe de altă parte, s-a publicat prima variantă a propunerii de buget. Minis­terul Sănătăţii a avut o creştere de 65%, în special pe zona de investiţii şi programe naţionale de sănătate. Lucru care nu poate decât să ne bucure. Prin prezenţa mea aici reiterez încă o dată dorinţa guvernului de a investi în sănătate”, a spus Sorina Pintea.

Ziariştii prezenţi la conferinţa de presă au pus întrebări despre problematica de sănătate din România, despre situaţia bugetului în sănătate.
„Se ştie de nevoia de dotare cu aparatură, de modernizare a infrastructurii spitaliceşti existente în România. Voi vorbi doar despre bugetul ministerului, nu şi despre cel al CNAS.
Ministerul Sănătăţii a propus pentru acest buget o implementare a unor investiţii pe aproape toate domeniile de activitate astfel încât să acoperim nevoia de servicii medicale, necesarul de servicii medicale în toate zonele ţării. O mare atenţie vom acorda neonatologiei, zonei de pediatrie, dar vom ţine cont şi de faptul că pe locul întâi în topul mortalităţii sunt bolile cardiovasculare. În concluzie, vor merge bani pentru aparatură şi pentru această patologie. Investiţii în blocurile operatorii, completând astfel o finanţare a Băncii Mondiale care este, deja, aproape de finalizare, este licitaţia finalizată, urmează să se deschidă ofertele şi să evalueze. De asemenea, vom finaliza dotarea Centrelor de mari arşi de la Timişoara şi Iaşi. Acestea sunt doar o parte din proiectele investi­ţionale pe care le avem. Sunt convinsă că acest an va fi un an de vârf, în domeniul investiţilor în sănătate”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a vorbit şi despre programele naţionale de sănătate.
„Avem programele naţionale de sănătate, programele de prevenţie, cele care sunt gestionate de ministerul Sănătăţii. Discutăm de acţiunile priori­tare de Terapie intensivă, de asemenea, Boli cardiovasculare, Mama şi copilul, HIV-SIDA şi un lucru foarte important care a fost pus în dezbatere publică şi care va fi publicat cât de curând în Monitorul Oficial, este vorba de un Ordin de ministru privind extinderea Centrelor care vor face Tromboliză. Sunt 41 de centre în acest moment, dar în afară de Tromboliză, suntem în plan cu deschiderea a patru Centre care vor face trombexonie mecanică, este pasul următor”, a spus Sorina Pintea.

Raed Arafat, secretarul de stat, a prezentat câteva din proiectele care vizează evoluţia în sistemul de urgenţă, precum crearea unui suport logistic pentru susţinerea în caz de dezastre, modernizarea şi intensificarea sistemului de telemedicină, proiecte de colaborare transfrontaliere.

Zeci de lectori din ţară şi străinătate, cadre universitare, medici primari şi specialişti din diverse ramuri ale medicinei, asistenţi medicali, paramedici, pompieri, psihologi şi voluntari au susţinut peste 50 de lucrări ştiinţifice, workshopuri şi demonstraţii practice.

Evenimentul a fost organizat de către Asociaţia „Prietenii Spitalului”, Spita­lul Judeţean de Urgenţă „Dr. Cons­tantin Opriş” Baia Mare, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti” Maramureş, SMURD Maramureş, Direcţia de Sănătate Pu­blică Maramureş şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Maramureş.

 

 

„Ne confruntăm cu o perioadă mai specială, ca în fiecare an, de altfel, avem creşterea numărului de cazuri de infecţii respiratorii şi o circulaţie mai intensă a virusului gripal şi s-a constatat epidemia de gripă. Sunt provocări cu care ne confruntăm, an de an, dar mai sunt şi altfel de provocări. În sănătate există probleme care, poate, ar fi trebuit rezolvate mai demult şi care ne creează acum probleme”.
Ec. Sorina Pintea