• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Aprilie , 2014

Miliţienii „sparg ficaţii” şi Consiliul Local se dizolvă

Consiliul Local din Bocicoiu Mare este pe punct să se dizolve, urmând să aibă loc noi alegeri. În scandalul politic a intervenit şi Poliţia Sighet, care este acuzată că a acţionat abuziv. Un comisar din Sighet va fi reclamat la superior că a ameninţat un localnic că-i sparge ficatul în bătaie dacă mai face sesizări.

 
 
 

În 2 aprilie s-a organizat în Bocicoiu de Mare a treia şedinţă de Consiliu Local (CL) consecutivă la care nu au participat consilierii. Întâlnirea, nefiind statutară din lipsă de cvorum, a generat începerea demersurilor pentru dizolvarea CL şi organizarea de noi alegeri. Dar lucrurile nu s-au petrecut atât de simplu, ci s-a lăsat cu un scandal în care s-a aventurat şi Poliţia, care este acum acuzată că a acţionat abuziv. 

 

În Bocicoiu Mare este o situaţie fără precedent în Maramureş: puterea şi opoziţia au câte 6 consilieri, şi, fiind egalitate, nu se poate lua nicio decizie. PD-L-ul a avut până în noiembrie anul trecut 7 consilieri, însă unuia dintre ei i s-a retras sprijinul politic. Între timp, a început scandalul pe marginea bugetului local, iar în acest context, 6 dintre consilieri au spus că ei nu mai participă la şedinţe, în concluzie nu a putut fi validat postul vacant.

„Au încercat să aducă un alt consilier, pe Ionel Rusnac, dar el nu a vrut să vină pentru că ştia că trebuie să voteze totul la comanda Silviei Iurasciuc (preşedintele PD-L Bocicoiu n.red.). Iar prin luna februarie şi-au numit un alt consilier, următorul de pe listă. Dar fiind deja început scandalul cu bugetul şi, neajungându-se la un numitor comun, s-a ajuns la un fel de balotaj şi la vot a fost 6 la 6. Iar jumătate din consiliu a zis de acum nu mai participăm la şedinţe, mergem în alegeri pentru că nu se poate lucra cu voi. Şi de acolo a pornit totul”, explică primarul Liviu Lazarciuc.

 

Pedeliştii şi-au validat singuri cel de-al 7-lea consilier, însă cu 6 voturi şedinţa nu era legal constituită. În 2 aprilie a fost convocat CL Bocicoiu, dar fiind prezenţi doar 6 consilieri validaţi, şedinţa nu a fost statutară. Cu toate astea, PD-L-ul a continuat şedinţa: „cei 6 consilieri PD-L nu au putut porni şedinţa fiind numai 6, dar ei înainte de şedinţă şi-au validat consilierul „pe undeva pe la bufet”. Pentru că Mihai Bobriuc are bufet. Iar cei 6 consilieri au trimis o hotărâre pe care au scos-o ei şi care a fost contestată deja de prefect. Nu au ţinut cont de contestaţia prefectului, iar la şedinţa din 2 aprilie au votat şi bugetul local. Fiind 7, au crezut că ei pot să valideze bugetul local”, spune primarul.

Şedinţa „clandestină” din Bocicoiu Mare a continuat, deşi Prefectura a luat atitudine faţă de situaţia de acolo: „Eu am citit hârtia de la prefect prin care ne comunică faptul că s-a dat în Contenciosul administrativ hotărârea opoziţiei care a fost dată ilegal. Pentru că s-au întâlnit 6 consilieri să-l valideze pe al şaptelea. Am anunţat că hotărârea respectivă nu poate produce niciun efect şi că este suspendată până la pronunţarea Contenciosului Administrativ.

Opoziţia a insistat să facă în continuare şedinţa. La şedinţă au fost prezenţi şi vreo 25 de oameni din comună pentru că sunt revoltaţi de tot circul pe care-l fac. Unul dintre foştii consilieri au protestat lângă Căminul cultural. A avut o pancardă cu „Ia-ţi mireasă ziua bună!”. Eu am citit adresa de la prefect, după care viceprimarul a declarat deschisă şedinţa. Consilierul al şaptelea s-a semnat pe lista de prezenţă cu toate că în mod normal doar în şedinţa aceasta trebuia să fie validat. Eu am ieşit din sală când am văzut că şedinţa nu este constitutivă, am ieşit împreună cu secretarul şi juristul” spune Liviu Lazarciuc.

 

Oamenii din sală le-au spus consilierilor că-şi bat joc de comună, iar Silvia Iurasciuc a sunat la 112. Ce a urmat? „A fost o acţiune în forţă a poliţiei la şedinţa Consiliului Local din Bocicoiu Mare, la apelul de 112 a Silviei Iurasciuc.

Au fost două echipaje de poliţie care au scos oamenii din sală. În loc de un echipaj, au venit două echipaje care au început să împrăştie lumea. Şi eu am dat declaraţie că nu era cazul să se apeleze la 112 şi că nu trebuia să se intervină în forţă. Fostul consilier care protesta în faţa Căminului a fost ridicat şi dus la Poliţie. Iar omul a venit şi mi-a spus că a fost ameninţat pentru a doua oară cu bătaia”. Sunt nişte lucruri foarte grave, pentru că se poate spune că este o intervenţie politică a poliţiei, din moment ce a plecat de la apelul Silviei Iurasciuc”, a adăugat primarul.

 

Până una-alta, s-a depus la judecătorie procedura pentru dizolvarea CL Bocicoiu Mare pentru că au fost trei şedinţe consecutive la care nu s-a întrunit consiliul şi nu s-au luat hotărâri.

 
 

„Să vedeţi ce am păţit! În luna noiembrie am fost chemat la Sighet la Poliţie. Silvia Iurasciuc a tăiat toţi copacii din composesorat şi am făcut o sesizare.

Am fost chemat la biroul lui Gheorghe Pop unde m-a ameninţat că sparge ficatu-n mine dacă mai fac o sesizare şi mă bagă la nebuni. În 2 aprilie am manifestat paşnic în faţa căminului din Bocicoiu şi domnul comisar Pop a spus că mă bagă la nebuni.

Am peste 20 de martori care au văzut, şi m-au dus la poliţie. Eu am 67 de ani, se poate vedea în cazierul meu că nu am avut cu nimeni nimic toată viaţa şi acum sunt nevoit să fac plângeri la Drepturile Omului şi la Ministerul de Interne. Că nu se mai poate ce fac aceştia aici! Eu am documente pentru tot ce spun. Iurasciuc e preşedintele Composesoratului şi a tăiat toată pădurea din Tisa, şi am sesizat la Poliţie. Gheorghe Pop, comisarul poliţiei din Sighet m-a ameninţat că dacă mai fac o reclamaţie sparge ficatu-n mine şi mă bagă la nebuni. În 2 aprilie, în postul de poliţie Bocicoiu iar m-a ameninţat că „mă rezolvă”, tot domnul Pop. A venit la Bocicoi că a fost chemat prin 112 că este scandal, dar nu a fost niciun scandal. Am acte şi dovezi şi cu toate că prejudiciul este mare, s-a dat neînceperea urmăririi penale”.

 

Iosif Dobeş, fost consilier local Bocicoiu de Mare

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.