• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 2 Decembrie , 2014

„Mica Academie” de la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”

La mijlocul săptămânii trecute un eveniment excepţional a avut loc la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, în prezenţa preşedintelui Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad, a academicienilor Emil Burzo, Alexandru Surdu, Marius Porumb a fost inaugurat Fondul Documentar al Academiei Române. Un eveniment care pune Biblioteca băimărean pe harta activităţii Academiei Române.

De asemenea, a fost predat un fond de carte şi de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”. Predarea acestui fond a fost făcută de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad, însoţit de rectorul Universităţii şi profesori universitari.

 

Peste 3000 de volume fac parte din acest fond ce se va îmbogăţi cu lucrările pe care editura Academiei le scoate periodic, dar şi din donaţii sau cumpărări de carte. În momentul de faţă, Fondul are angajaţi trei conferenţiari universitari pe postul de cercetători şi la Baia Mare se va face cercetare ştiinţifică la cel mai înalt nivel.

 

Directorul Bibliotecii, Teodor Ardelean, a povestit cum s-a ajuns să avem o astfel de recunoaştere. În urmă cu un an de zile, preşedintele Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad a fost în Maramureş, la Biblioteca băimăreană, cu ocazia unor evenimente la care a luat parte. Academicianul a fost impresionat de Bibliotecă, de activitatea intensă desfăşurată aici şi a propus o colaborare şi o deschidere a celei mai importante instituţii din ţară, Academia Română spre Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”.

„A fost un drum lung şi greu până am reuşit să punem totul la punct, dar a meritat. De asemenea, acest spaţiu în care avem Fondul de carte al Academiei a fost remodelat, regândit, reconceptualizat pe măsura îmbogăţirii în dimensiuni a instituţiei noastre”, a spus Teodor Ardelean.

 

La rândul său, preşedintele Academiei, Ionel-Valentin Vlad, a apreciat eforturile conducerii Bibliotecii băimărene.

„Totul s-a concretizat datorită hărniciei şi voinţei domnului Teodor Ardelean. A venit la Editura Academiei, am străbătut depozitele vechi cu cărţi care erau în rezervele noastre, dar şi cele noi, la zi, şi revistele noastre care apar şi sunt circa 15 reviste care au impact internaţional. Atunci am spus că ar fi bine ca această Bibliotecă din Baia Mare să aibă toate noutăţile, dar şi lucrările găsite în fondul nostru şi care pot fi de folos”, a spus Ionel-Valentin Vlad.

 

La manifestare a fost prezent şi primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş. Acesta a mulţumit academicienilor şi a vorbit despre proiecte comune.

„Gândim în parteneriat cu dumneavoastră la un Institut de Cercetare pe care împreună cu domnul Teodor Ardelean îl sperăm în comunitatea noastră sub egida Academiei Române. Iar alături de domnul rector Aurel Ardelean şi de doctor Teodor Ardelean gândim de multă vreme o universitate metropolitană în care să unim tot ceea ce avem mai de valoare în mediul academic băimărean şi maramureşean”, a spus primarul băimărean.

 

După acest moment a urmat unul de suflet şi lumină. În sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene a avut loc acordarea titlului de Doctor Honoris Causa preşedintelui Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad din partea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad.

„Senatul Universităţii a adoptat prin Hotărârea 213 privind acordarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului academician Ionel-Valentin Vlad, doctor inginer, preşedintele Academiei Române, un savant de renume internaţional, întemeietor de Şcoală românească. La baza acestei hotărâri a Senatului Universităţii noastre stă extraordinara activitate şi operă ştiinţifică a domnului academician, dominată de originalitate, descoperiri şi priorităţi în ştiinţă şi tehnică”, a spus rectorului Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, Coralia Cotoraci. 

 

Academicianul cu rădăcini în Maramureş este autorul, singur sau în colectiv a unor proiecte cu rezultate ştiinţifice importante: realizarea primului laser cu mediu activ solid din România sau crearea şi studiul hologramelor în timp real precum şi realizarea primelor holograme profesionale din tară.

După alte câteva ore distanţă, Ionel-Valentin Vlad a primit şi titlul de cetăţean de onoare a Maramureşului. Manifestarea a avut loc în sala mică a Consiliului Judeţean Maramureş.

Preşedintele Zamfir Ciceu a dat citire Hotărârii de Consiliu Judeţean prin care s-a aprobat acordarea acestui titlu şi, în cuvântul său, a punctat motivaţia pentru care s-a decis acordarea acestui titlu academicianului Ionel-Valentin Vlad, care are origini maramureşene.

„Domnul academician Ionel-Valentin Vlad este – aşa cum mulţi confraţi întru ştiinţă l-au numit

– un român adevărat, cu un patriotism manifest, pentru care interesul naţional nu este doar o simplă sintagmă aruncată în spaţiul public în campanii electorale, de dragul adunării câtorva voturi”.

 

„Alături de domnul rector Aurel Ardelean şi de doctor Teodor Ardelean gândim de multă vreme o universitate metropolitană în care să unim tot ceea ce avem mai de valoare în mediul academic băimărean şi maramureşean”.

Cătălin Cherecheş
 
 

„A fost un drum lung şi greu până am reuşit să punem totul la punct, dar a meritat. De asemenea, acest spaţiu în care avem Fondul de carte al Academiei a fost remodelat, regândit, reconceptualizat pe măsura îmbogăţirii în dimensiuni a instituţiei noastre”.

Teodor Ardelean

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.