• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Ianuarie , 2019

Mesajul președintelui Consiliului Județean Maramureș, ocazionat de celebrarea a 160 de ani de la Mica Unire

Secolul XIX a fost un veac tulburător în care popoarele au măturat
sistemele feudale în revolta dusă împotriva dominației marilor imperii. A fost momentul în care românii trăitori în două provincii vecine, conduși de spiritele luminate ale revoluționarilor pașoptiști, au decis să pună în faptă visul ce mocnea de sute de ani. A fost momentul prielnic și firesc ca, după uniunea vamală din 1848, Țara Românească și Moldova să realizeze și unirea administrativă a doua state cu aceeași identitate culturală și economică, fapt realizat sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, în 24 ianuarie 1859.

Astăzi, privim în urmă cu recunoștință și mândrie la momentul care a declanșat orientarea noastră fermă spre Europa civilizată, destin asumat de urmașii făuritorilor Unirii Principatelor. Iar după ce unitatea politică și identitatea noastră au fost consfințite în Constituția din 1866, am pornit pe drumul ireversibil al destinului nostru ca țară independentă și suverană, purtând numele de România.

Ca români și maramureșeni, cinstim faptele și jertfa înaintașilor noștri, reafirmându-ne voința și apartenența ca nație sub sloganul „Dreptate, Frăție”, cuvinte ce aparţin celor pe care-i putem numi Părinții Națiunii!

La mulți ani, România!


Gabriel Zetea,
Președintele Consiliului Județean Maramureș
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.