Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 9 Martie , 2018

Memorialul Sighet, primul sit românesc care a primit din partea Comisiei Europene Marca Patrimoniului European

de Ioana Lucacel si Mircea Crisan

Muzeul Victimelor Comu­nis­mului şi al Rezistenţei este primul obiectiv românesc care intră pe lista celor mai importante monumente europene! Comisia Europeană a decis la începutul acestei luni să acorde Marca Patrimoniului european pentru încă 9 situri ce marchează sau simbo­lizează lupta pentru istoria, integrarea, idealurile și valorile europene. Fosta închisoare comunistă din Sighet devine astfel primul sit românesc care intră în elita patrimoniului european, care va cuprinde în total 38 de situri.

Programul „Marcă a Patrimoniului Eu­ropean” este o versiune la nivelul Uniunii Europene a Patrimoniului Mon­dial UNESCO. Inițiativa se con­centrează pe acele locuri și monumente care au avut o contribuție la istoria Europei sau la construirea Uniunii Europene, și care, totodată, își pro­movează și subliniază dimensiunea lor europeană. Procedura actuală prevede ca fiecare țară să facă o preselecție a obiectivelor și, o dată la doi ani, să propună maximum două pentru a primi Marca Europeană a Patrimoniului. Apoi, pe baza recomandărilor făcute de un comitet de experți independenți, Comisia Europeană atribuie distincția cel mult unui obiectiv din fiecare țară.
Este, însă, posibil ca niciuna dintre nominalizările naționale să nu fie agreată de experții europeni. Așa a fost anul acesta cazul Portugaliei și al Croației. De altfel, din totalul de 25 de situri propuse, 16 au fost respinse. A fost respinsă chiar și propunerea Bulgariei – Plovdivul Antic -, țară care va deține președinția semestrială a UE de l ianuarie 2019, și care va găzdui ceremonia oficială de înmânare a distincțiilor în 26 martie.

Ana Blandiana, fondatoarea Memo­rialului Victimelor Comunismului și al Rezistenţei a declarat că: „Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet este o instituție a memoriei care își propune să lege cele două Europe, de Est și de Vest, printr-o reală cunoaștere reciprocă. Nu putem să visăm la o Europa unită decât în măsura în care vom fi în stare să ne unim nu numai politicile, ci și obsesiile. Iar pentru Europa de Est, deci și pentru România, una dintre aceste obsesii este cea a suferinței pe care a îndurat-o în perioada comunistă și pe care o aduce ca pe o zestre patrimoniului european comun. Pentru că suferința este un pa­trimoniu. Trauma ultimei jumătăți a secolului trecut este transformată astfel într-un argument al unității Eu­ropei, suferința îndurată de fiecare fiind integrată patrimoniului comun.
Prin acordarea Memorialului de la Sighet a atât de înaltei distincții «Mar­ca Patrimoniului European» se produce în mod simbolic această profundă integrare nu numai a ideilor, ci și a amintirilor și o reală recunoaștere a valorilor prin care ne înrudim.
Apartenența Memorialului la familia de situri care dețin Marca Patrimo­niului European ne va ajuta să conti­nuăm să prezentăm lupta pentru de­mo­crație și libertate a modelelor umane, morale și politice care sunt prezentate în Memorial și să promovăm necesitatea respectării unor idealuri și valori democratice comune prin cunoașterea experiențelor traumatice recente prin care Europa a trecut în secolul XX.
Primul Memorial al Victimelor Comu­nismului și al Rezistenței, realizat în România sub egida Consiliului Euro­pei, nu este un drum spre trecut, este un drum care trece prin prezent pentru a ajunge în viitor, iar Marca Patrimoniului European este cel mai frumos dar pe care puteam să-l primim la aniversarea de 25 de ani de la înființare”.

 

 

Muzeul Memorial Sighet

Fundaţia Academia Civică a preluat ruina fostei închisori în 1993, în vederea transformării ei în muzeu. Proiectul-cadru a fost propus Consiliului Europei de Ana Blandiana. Pentru realizarea acestuia trebuia pe de o parte organizată strângerea fondurilor indispensabile reabilitării clădirii, iar pe de altă parte realizarea unei bănci de date necesare creării muzeului. Prin efortul material al Fundației Academia Civică și prin travaliul științific al Centrului Internațional de Studii asupra Comunismului, ambele aflate la București, fosta închisoare a devenit primul memorial din lume dedicat victimelor comunismului.

Fosta închisoare este astăzi decorul-cadru pentru ceea ce s-a întâmplat în timpul comunismului în România și în celelalte țări din Centrul și Estul Europei. În fiecare celulă a ei, transformată în sală de muzeu, se găsește un detaliu tematic sau cronologic al malformației politice care a adus suferință și moarte – în interiorul sau în exteriorul zidurilor de închisoare – de-a lungul secolului XX european.

 

Cele 29 de situri care se află deja în Patrimoniul European

Situl Neanderthalian Krapina, Croația
Inima Atenei Antice, Grecia
Parcul Arheologic Carnuntum, Austria
Abația Cluny, Franța
Castelul Premyslid din Olomouc și Muzeul Arhidiecezan, Republica Cehă
Arhiva Coroanei Aragonului, Barcelona, Spania
Marea Sală a Ghildei din Tallinn, Estonia
Promontoriul Sagres, Portugalia
Biblioteca Generală a Universității din Coimbra, Portugalia
Palatul Imperial din Viena, Austria
Uniunea de la Lublin, Polonia
Münster și Osnabrück – Siturile Păcii in Westfalia, Germania
Constituția din 3 Mai, 1791 de la Varșovia, Polonia
Ansamblul Istoric al Universității din Tartu, Estonia
Castelul Hambach, Germania
Carta Legii Abolirii Pedepsei cu Moartea, Lisabona, Portugalia
Academia de Muzică Liszt Ferenc, Budapesta, Ungaria
Mundaneum, Mons, Belgia
Palatul Păcii, Haga, Olanda
Residencia de Estudiantes, Madrid, Spania
Cimitirul nr. 123 din Primul Război Mondial, Frontul de Est, Łuzna-Pustki, Polonia
Orașul Kaunas între 1919-1940, Lituania
Lagărul de la Westerbork, Olanda
Spitalul de partizani Franja, Slovenia
Cartierul European din Strasbourg, Franța
Muzeul „Casa Alcide De Gasperi”, Pieve Tesino, Italia
Casa Robert Schuman, Scy-Chazelles, Franța
Șantierul naval istoric de la Gdańsk, Polonia
Parcul Memorial al Picnicului Pan-European, Sopron, Ungaria

 

 

Cele nouă obiective care au fost nominalizate pentru includere în patrimoniul european sunt:
- Siturile Muzicale de Patrimoniu din Leipzig (Germania),
- Complexul Sinagogii de pe strada Dohány din Budapesta (Ungaria),
- Fort Cadine (Italia),
- Biserica Javorca (Slovenia),
- Fostul lagăr de concentrare Natzweiler și taberele adiacente (Franța și Germania),
- Memorialul de la Sighet,
- Mina de cărbune Bois du Cazier (Belgia),
- Satul Schengen (Luxemburg)
- Tratatul de la Maastricht (Olanda).