Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 10 Noiembrie , 2017

MediSpa - specialistul în sănătate şi frumuseţe. Drenajul limfatic

de Gazeta de Maramures

Ce este drenajul limfatic? Sistemul limfatic are o mare importanță în bună funcțio­nare a organismului nostru. Dacă el nu și-ar face conștiincios datoria, am cădea mult mai ușor pradă in­fec­țiilor de tot felul. Foarte multe vietăți au un sistem circulator, însă foarte puține (doar cele mai evoluate) au și un sistem limfatic. Pentru a asigura o bună irigare a tuturor organelor și țesuturilor, inima pompează sânge sub o presiune destul de crescută, fapt ce favorizează ieșirea „apei” din vasele de sânge.

Nu este o simplă apă, compoziția lichidului dintre celule (numit lichid interstițial) este complexă, dar aceasta este o cu totul altă discuție. Lichidul interstițial nu mai poate intra înapoi în vasele de sânge și dacă nu s-ar fi găsit o cale de a fi drenat, atunci ne-am umfla puțin câte puțin, iar inima nu prea ar mai avea ce să pompeze.
Cum drenează limfa? Spre deosebire de aparatul circulator, care beneficiază de o dublă pom­pă (ventriculul stâng și drept) sistemul limfatic nu numai că nu are o pompă, dar își are și ori­ginea în capilare care se termină în deget de mănușă. Am văzut mai devreme cum apare limfa la nivelul capilarelor, însă se ridică întrebarea cum avansează ea? Vasele limfatice au foarte multe valve unidirecționale pe interiorul lor, astfel când limfa trece de o valvă ea nu mai poate da înapoi. Există o valvă pentru fiecare loc de vărsare a celor două ducte limfatice mari (descrise mai sus) pentru a împiedica sângele să pătrundă în sistemul limfatic.

Vasele limfatice au pereții atât de subțiri încât pot profita de mișcările țesuturilor din jur: limfa de la nivelul gleznei urcă spre cisterna cili, vasul limfatic fiind practic muls de con­tracțiile mușchilor gambei și mai apoi ai coapsei. De aceea medicii reco­mandă mișcarea că mijloc de prevenire a edemelor membrelor inferioare. Aces­ta este de fapt și mecanismul care explică eficiența masajelor în creșterea drenajului limfatic. Ședințele de drenaj limfatic sunt extrem de importante în procesul de slăbire Drenajul se efec­tuea­ză prin presiuni ușoare care acțio­nează asupra lanțurilor de ganglioni limfatici. Este indicat pentru reducerea depunerilor de grăsime și a celulitei, detoxifierea organismului, reducerea edemelor și stimularea sistemului imunitar.

Drenajul este așadar o banală ședință de masaj, dar care ajută și conferă o stare de bine, așa că profită! Câteva mi­nu­te de exerciții dimineața și seara pot face minuni. Sedentarismul se vede! Fără exercițiu fizic, mușchii se atrofia­ză, caloriile nu se consumă și se depun sub formă de aripioare, sistemul limfa­tic nu drenează suficient și țesutul subcutan, deja împănat cu celule grase, reține apa. Așa se explica celulita nesu-fe­rită care se formează la suprafața pie­lii coapselor, feselor, șoldurilor sau burții.
Prin drenaj se realizează presoterapie pentru stimularea sistemului limfatic și îmbunătăţirea circulaţiei de întoarcere venoasă.
Este un tratament complet, deoarece ajuta la deblocarea ganglionilor limfatici obturați, normalizând circulația venoasă și cea limfatică.

Limfa este un lichid transparent, care circulă prin vase și ganglioni limfatici,  hrănind celulele și țesuturile. Sistemul limfatic este la fel de important ca și sistemul circulator. Vasele limfatice sunt constituite într-o plasă care aco­peră fiecare părticică a corpului nostru. Acestea transportă substanțele nutritive și colectează celulele moarte, rezi­duurile, bacteriile, virușii, substanțele anorganice, apa și grăsimile. Toate va­sele ajung la ganglionii limfatici (aglo­merări celulare de formă rotunjită), care pot fi mici (cât un vârf de ac) sau mări (cât o măslină).

În corpul nostru există între 400 - 700 de ganglioni, care filtrează și purifică limfa, aceștia fiind localizați preponderent în abdomen și la nivelul gâtului. De exemplu, atunci când ni se infla­mea­ză amigdalele, ganglionii de la nive­lul gâtului își măresc și ei volumul pentru a lupta împotriva bacteriilor. Stre­sul prelungit, sedentarismul, pozi­ția incorectă sau statul prea mult pe scaun, depunerile adipoase sau celuli­tice, inter­vențiile chirurgicale (mastectomia - extirparea sânului), tulburările de circu­lație periferică, afecțiunile cardiace, pulmonare, renale și endocrine sunt numai câțiva dintre factorii care tulbură bună circulație a limfei în corpul nostru. Această situație poate fi remediată cu ajutorul drenajului limfatic.

În zilele noastre, drenajul limfatic este o metodă impusă nu numai în câmpul estetic, dar și în tratamentul unor afec­țiuni: reumatismale, circulatorii, traumatisme, ulcer varicos, răni după inter­venții chirurgicale, determinând o îmbunătățire a sistemului imunitar, cât și combaterea senzației de picioare grele.
 

CONTACT

MediSpa Baia Mare, strada George Coşbuc nr. 25 A,
TELEFON: 0786-596699, site: www.medispa.ro.