• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Martie , 2023

„Mărțișorul. Mit. Legendă. Tradiție”

Din dorința promovării obiceiurilor și tradițiilor cultu­rale, Consiliul Județean Maramureș, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, vă prezintă istoria mărțișorului prin intermediul evenimentului „Mărțișorul. Mit. Legendă. Tradiție.”
Mărțișorul este una dintre cele mai vechi tradiții maramureșene, care a dat naștere multor mituri și legende despre lupta dintre bine și rău. Pentru a reda autenticitatea mărțișorului din Maramureș, în cadrul evenimentului a fost organizată o șezătoare, unde meșterii populari Liliana Ghilvacs, Maria Brete, Ana Mețenti, Mihaela Tibil, Monica Varga, Viorelia Butcure și Olga Keller au lucrat manual micile obiecte de podoabă.
În cadrul șezătorii, s-au depănat povești despre tehnicile de con­fecționare a mărțișorului, simbolistica sa, funcția magică și cea protectoare, precum și perioada și durata purtării acestuia.
În cele din urmă, meșterii populari locali, care păstrează vie tradiția acestor podoabe desprinse din vremea dacilor, au donat mărțișoarele realizate în cadrul șezătorii pentru o expoziție panotată în holul Consiliului Județean Maramureș – Corpul C. Pe lângă aceste simboluri ale primăverii, expoziția mai cuprinde texte extrase din „Calendarul popular” al marilor culegători de folclor și etnologi mara­mureșeni Pamfil Bilțiu și Maria Bilțiu.
Expoziția de mărțișoare poate fi vizitată până în 8 martie 2023, de luni până joi, între orele 8.00 – 16.30, iar vineri, între orele 8.00 – 14.00. Aici găsiți și datele de contact ale meșterilor populari expo­zanți.
Vă așteptăm cu drag să întâmpinăm împreună primăvara continuând mitul, legenda și tradiția acestui talisman magic!

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.