• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 23 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Mai , 2018

Maramureșul s-a înfrățit cu Regiunea Transcarpatia în cadrul „Zilei Bunei Vecinătăți”

Județul Maramureș a fost repre­zentat de președintele Consi­liului Județean Maramureș, Ga­briel Zetea, prefectul de Mara­mureș, Vasile Moldovan, senatorul Liviu Marian Pop, primarul municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli, aleși locali și județeni. La acest eveniment extrem de important care repre­zintă un model de colaborare, de bună practică şi de vecinătate cu autorităţile administrative din Ucraina au participat, din partea Guvernului României, secretarii de stat Bogdan Tomoiagă (Ministerul Turismului) și Paula Pîrvănescu (Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antre­prenoriat). Deschiderea oficială a manifestărilor a avut loc la ora 10.30, în parcul Grădina Morii din Sighetu Marmației, urmată de semnarea protocolului de înfrățire între județul Maramureș și regiunea Trans­carpatia. Cu începere de la 11.30, pe stadionul din Sighet a avut loc un meci de fotbal între echipe alcătuite din reprezentanţi ai administraţiei publice locale din Maramureş şi Administraţiei Regionale de Stat din Transcarpatia.

În cuvântul adresat celor prezenți, prefectul Vasile Moldovan a arătat că, aceasta este o zi specială, respectiv o mare onoare pentru județul Maramureș și pentru municipiul Sighetu Marmației de a găzdui un astfel de eveniment. „Este o zi istorică într-un an istoric, anul Centenarului Marii Uniri. Prie­tenia dintre România și Ucraina există de foarte mult timp și am convingerea că va fi la fel de trainică și în viitor. Vă doresc o sărbătoare frumoasă alături de prietenii și frații noștri din Ucraina. Trăiască România! Trăiască Ucraina!”, a transmis, în discursul său, prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan.

Ghenadie Moskal, președintele Admi­nis­trației de Stat Transcarpatia a subliniat că este mai bine uneori să ai un bun vecin aproape, decât un frate departe, iar Regiunea Transcarpatia și județul Maramureș sunt buni prieteni de ani de zile, întregul său mesaj fiind transmis în limba română.
Gabriel Zetea: Împreună vom putea să promovăm proiectele transfrontaliere comune ale regiunii
Următorul la cuvânt a fost președintele Consiliului Județean Maramureș, Ga­briel Zetea care a dorit să mulțumească Instituției Prefectului, președintelui Administrației Transcar­patia, Ghenadie Moskal, dar și lui Mykhaylo Rivis, președintele Consiliului Regional Transcarpatia, care au acceptat să organizeze „Ziua Bunei Vecinătăți” în cadrul evenimentului „Zilele Maramu­reșului – Haida, hai în Maramureș”, acțiune aflată tot la a IV-a ediție. „Am organizat Zilele Maramureșului în primul rând pentru maramureșeni, pentru a promova valorile noastre tradi­ționale și autentice. Dar valorile noastre autentice sunt reprezentate și prin ospitalitate, politețe și buna vecinătate. Așadar, faptul că acum ne-am întâlnit, este o valoare a Maramureșului. Cu trei luni în urmă, când ne-am întâlnit cu președintele Mykhaylo Rivis, la Consiliul Județean Maramureș, am stabilit că, în cadrul evenimentului «Ziua Bunei Vecinătăți» vom semna un protocol de înfrățire între județul Mara­mureș și Regiunea Transcarpatia. Faptul că, într-un timp atât de scurt am reușit să promovăm hotărâri de consilii, să obținem avizele din partea ministerelor de resort și să venim astăzi pentru a semna aceste protocoale este o dovadă de seriozitate. Astfel, împreună vom putea să promovăm proiectele transfrontaliere comune ale regiunii pentru bunăstarea locuitorilor din Transcarpatia și Maramureș”, a declarat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.
Invitat să ia cuvântul, președintele Con­si­liului Regional de Stat Transcarpatia, Mykhaylo Rivis și-a exprimat încân­tarea de a fi pe scena din Sighetu Marmației la acest eveniment și de a semna protocolul de colaborare cu județul Maramureș, atât pe plan economic, cât și cultural. 
Gheorghe Anghel, Prim-colaborator al Ambasadei României în Ucraina s-a adresat și el audienței, transmițând salutul Ambasadei și al Ambasadorului Ro­mâniei în Ucraina. „Aceste documente semnate astăzi, între Maramureș și Regiunea Transcarpatia trebuie să fie pe viață, nu trebuie să reprezinte doar o bucată de hârtie și am convingerea că așa va fi. România a sprijinit și va sprijini aspirațiile europene ale Ucrainei și va oferi acea expertiză de care este nevoie, atunci când documentele vor fi solicitate”, a precizat Gheorghe Anghel.
Horia Scubli, primarul municipiului Sighetu Marmației a luat ultimul cuvântul, în calitate de gazdă a evenimentului, declarându-se extrem de încântat că cei prezenți și-au dedicat o jumătate de zi unuia dintre cele mai sfinte lucruri: prietenia. „Mă bucur că sunteți cu toții aici. În calitate de gazdă, vă asigur că peste ani și ani de zile vom ajunge la ediții mult mai avansate ale întâlnirilor noastre și țin să mulțumesc Prefecturii Județului Maramureș, Con­si­liului Jude­țean Maramureș, dar și fraților și prietenilor noștri din Ucraina că au găsit timpul necesar să vină și să se alăture nouă, pentru că suntem oa­meni de suflet atât de o parte, cât și de cealaltă parte a Tisei, iar în acest caz, Tisa nu ne desparte, ci ne unește”, a con­chis primarul din Sighet, Horia Scubli.
La finalul deschiderii oficiale, preșe­dintele Consiliului Județean Mara­mureș, Gabriel Zetea și președintele Consiliului Regional de Stat Transcarpatia, My­khaylo Rivis au semnat protocolul de înfrățire între cele două regiuni.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.