• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Iulie , 2015

Maramureşul, reprezentat la Jocurile Olimpice de Iarnă ale tineretului 2016

Ciprian Burzo, un tânăr maramureşean în vârstă de 20 de ani a realizat design-ul medaliilor „To The Top” pentru Jocurile Olimpice de Iarnă ale tineretului de la Lillehammer, Norvegia, în perioada 12-21 februarie 2016. Acesta a concurat cu alţi peste 300 de participanţi şi a reuşit să câştige premiul cel mare.

 
 
 

Cipri Burzo este un tânăr student la Cluj-Napoca, în cadrul Universităţii Tehnice, în anul 3, la Facultatea de Construcţii de Maşini, secţia Design Industrial. El a ajuns să participe la acest concurs printr-un link de pe internet, „am găsit un link spre concurs, am citit regulile şi am început sa lucrez”, ne-a declarat tânărul din Suciu de Sus, fără să aibă prea mari aşteptări, fiind un concurs internaţional cu mulţi participanţi talentaţi.Ciprian ne-a spus câteva reguli care trebuiau respectate pentru a participa la concurs şi în ce a constat acesta, „concursul a constat în realizarea designului medaliilor pentru Jocurile Olimpice de iarnă pentru tineret din Lillehammer 2016.

Fiecare participant putea să posteze o singură medalie care trebuia să fie, bineînţeles, originală. Durata concursului a fost de trei luni, de la finele lunii martie, până în data de 1 iunie.”Conform juraţilor, design-ul creat de Burzo a fost cu adevărat deosebit, unic şi foarte reprezentativ.

 

„Design-ul lui Burzo a fost unic şi contemporan, ţinând cont de spiritul Jocurilor Olimpice pentru tineret. Căutam ceva diferit, ceva ce reprezintă toate elementele Jocurilor; ceva ce tinerii campioni ar putea lua acasă, nu numai ca un semn al victoriei, dar, de asemenea, ca un simbol care să le amintească de timpul lor la Lillehammer 2016. Mă bucură să văd că un tânăr de 20 de ani a reuşit să surprindă aceste lucruri şi chiar mult mai mult în design-ul câştigător”, a declarat membrul juriului Sonali Prasad din India.

 

Un alt membru al juriului, Jessica Fox, o tânără ambasadoare australiancă, a văzut câteva medalii în cariera ei de sportiv, inclusiv de aur olimpic pentru tineret la Singapore, în 2010, şi argint olimpic de la Londra 2012, canoe; ei i-a plăcut design-ul realizat de Ciprian atât de mult, încât a spus: „Mi-ar plăcea să pot câştiga şi eu una!”

 

A fost o decizie grea pentru a desemna medalia câştigătoare, dar design-ul tânărului maramureşean se deosebea de restul, după cum a explicat membrul juriului Mothusi Ramaabya: „Acest design a deschis drumuri noi. Are capacitatea de a ieşi în evidenţă pe cont propriu, atunci când este plasat alături de alte medalii, şi am simţit că a cuprins Lillehammer 2016 înt-un mod unic şi creativ”.

 

După atâtea laude primite pe merit, Ciprian Burzo ne-a explicat şi de unde i-a venit inspiraţia, cum a ajuns să creeze medalia câştigătoare şi ce reprezintă aceasta. „Am creat mai multe versiuni până am ajuns la cea finală, cea pe care am considerat-o cea mai potrivită. M-am inspirat din spiritul jocurilor olimpice de iarnă, şi anume prin reprezentarea reliefului munţilor, reprezentarea gheţii şi, de asemenea, a urmelor lăsate de schiuri, sanie etc.”.

Cu toate că este un tânăr talentat, care are deja un palmares impresionant, maramureşeanul continuă să fie realist şi modest: „nu spun că acest premiu mă va ajuta pe viitor, dar poate reprezenta un plus pentru mine. Odată cu aflarea rezultatelor, m-am simţit minunat, deoarece au fost mulţi designeri buni în competiţie, şi cu toate acestea, am reuşit să câştig. După ce am fost anunţat drept câştigător, a fost una dintre cele mai minunate sentimente pe care le-am avut vreodată. Este un moment frumos, pentru că ştiu că design-ul meu va rămâne în istoria Jocurilor Olimpice şi Jocurile Olimpice pentru tineret. Mă simt mândru de ceea ce am realizat. Cu siguranţă voi mai participa şi la alte concursuri internaţionale de acest gen, trebuie să recunosc că este o experienţă unică”, a declarat Ciprian Burzo.

 

Conform descrierii medaliei „To The Top”, realizată de tânărul maramureşean, începând de la dreapta la stânga, „puteţi vedea o parte de aur care reprezintă podiumul cu cele trei trepte şi, în faţa acesteia, inelele olimpice. Acele muchii ascuţite reprezintă relieful Munţilor Scandinaviei. Deasupra părţii de aur este o reprezentare de gheaţă şi, de asemenea, o reprezentare a iernii. Este realizată din sticlă, de sus până jos. În mijloc, puteţi vedea numele competiţiei (Jocurile Olimpice pentru tineret). Cele două piese sunt realizate, de asemenea, din aur, dar cu o rigurozitate de 0.3-0.5. Cea de-a treia parte reprezintă logo-ul oficial al jocurilor (Lillehammer 2016). Este, de asemenea, din aur şi are un filet.”

Cu ocazia câştigării competiţiei, maramureşeanul a primit o excursie în Norvegia la Jocurile Olimpice, pentru două persoane, în perioada 11-15 februarie 2016. Zboruri dus-întors pentru două persoane la Lillehammer, Norvegia, cu sosire programată pentru 11 februarie 2016. Cazare la unul dintre hotelurile oficiale ale Jocurilor Olimpice de Iarnă pentru tineret din Lillehammer 2016. Accesul la ceremonia de deschidere, la 12 februarie 2016. Accesul la toate evenimentele sportive pe durata sejurului. Un set de medalii oficiale Lillehammer 2016 şi o tabletă Samsung.

Locul al doilea a fost ocupat tot de o româncă, Dora Korponay, cu medalia „Four Elements”. 

 
 

Jocurile Olimpice pentru tineret sunt rezervate tinerilor cu vârste cuprinse între 14-18 ani. Iniţiatorul acestui proiect este preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, Jacques Rogge, iar anunţul a fost făcut la cea de-a 119-a sesiune a Comitetului Internaţional Olimpic, care s-a desfăşurat la Guatemala în perioada 4-7 iulie 2007. Competiţia va avea ediţii de vară şi iarnă, care vor alterna la fiecare doi ani, la fel ca Jocurile Olimpice clasice. Ediţia de vară va dura 12 zile, iar cea de iarnă 10 zile. Jocurile Olimpice pentru tineret din 2012 au fost primele Jocuri Olimpice pentru tineret de iarnă şi s-au desfăşurat în Innsbruck, iar a doua ediţie a JO de iarnă pentru tineret va avea loc în 2016 la Lillehammer.

 
 

DESCRIEREA OFICIALĂ A MEDALIEI LUI BURZO„Acest design este inspirat de spiritul YOG şi de caracteristicile jocurilor de iarnă. Voi începe să descriu design-ul meu din dreapta.Puteţi vedea o parte de aur care reprezintă Top 3 podium şi, în faţa acesteia, cercurile olimpice. Aceste muchii ascuţite reprezintă relieful din Munţii Scandinaviei.

În partea de sus este o reprezentare a gheţii şi, de asemenea, o reprezentare a iernii. Este realizată din sticlă, de sus în jos. În mijloc, puteţi vedea numele competiţiei (Jocurile Olimpice pentru tineret). Aceste părţi sunt realizate, de asemenea, din aur, dar cu o rigurozitate 0.3-0.5.Cea de-a treia parte conţine logo-ul oficial al jocurilor (Lillehammer 2016). Este făcută, de asemenea din aur.

 

Locul al doilea la concursul organizat de CIO a fost ocupat de medalia „Four Elements”, realizată de Dora Korponay, tot din România, iar locul al treilea a revenit creaţiei “And still I rise” a indianului Nikhil Bapna.

 
 

„A fost un sentiment minunat când am fost anunţat câştigător. Este un moment deosebit, pentru că ştiu că design-ul meu va rămâne în istoria Jocurilor Olimpice. Sunt foarte mândru de ceea ce am făcut”.

Ciprian Burzo

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.