Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Marţi , 11 Iunie , 2019

Maramureșean internat din cauza unei intoxicații cu ciuperci

de Gazeta de Maramures

Începutul lunii iunie a adus primul caz de intoxicație cu ciuperci la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare. Este vorba despre un pacient adult care, după ce a beneficiat de primele îngrijiri din partea medicilor urgentiști, a fost internat în cadrul secției Interne a unității medicale.

 

Simptomele intoxicației cu ciuperci se clasifică în funcție de perioada de incubație a tipului de ciuperci care provoacă intoxicația.
În cazul celor cu perioadă scurtă de incubație, simptomele apar foarte repede (15 minute - 3 ore) de la consumul ciupercilor și se mani­festă prin dureri abdominale, tegumente umede, pupilă micșorată, halucinații, tulburări nervoase, hipotensiune arterială, abundența salivației etc.
Mai gravă este situația în cazul intoxicației cu ciuperci cu incu­bație lungă, informează dr. Dan Roman, medicul coordonator al Unității de Primire Urgențe a Spitalului Jude–țean. Semnele apar după 12 ore de la consum și se manifestă prin gre­țuri, vărsături, diaree, icter, tulburări neurologice, afecțiuni hepatice și renale, hemoragii. În aceste situații, este posibil ca, fără un tratament corespunzător, după 2 zile de la ingestie să se instaleze coma și, ulterior, decesul persoanei în cauză.