• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 28 Aprilie , 2012

Pipaş din Tisa, muzeul pasiunii pentru tradiţii şi frumos

Casa familiei Pipas din Tisa, comuna Bocicoiu Mare reprezintă un veritabil muzeu. Valoarea impresionantei colecţii este dublată de o atmosferă mai mult decât plăcută, care te întâmpină încă de la poartă. Între rondurile de flori, câteva statui stau aşezate pe socluri discrete. Undeva în dreapta, într-un şopron, sunt aranjate piese de mobilier ţărănesc vechi. Toate exponatele provin numai din comunele judeţului Maramureş.

La o aruncătură « de băţ » de Sighetu Marmaţiei, în satul Tisa din comuna Bocicoiu Mare, s-a « născut » un muzeu al pasiunii pentru frumos şi tradiţii. Muzeul aparţine familiei Pipaş.

Începutul colecţiei datează de acum 70 de ani. Nicolae Pipaș a început de mic să adune timbre, monede, cărţi si ilustrate vechi. Deşi pe atunci nu gândea serios să amenajeze un muzeu, astăzi, colecţia Pipaş numără mai multe mii de obiecte, unele dintre acestea având o valoare deosebită.
Şopronul adăposteşte o masă de lemn veche de 200 de ani, trei lăzi de zestre sculptate, scaune ţărăneşti, ustensile de uz casnic, linguri, ploscă, pecetare, căuce, ceramică veche de săcel, un război de ţesut, fuse pentru tors, fund pentru mămăligă, bărbânţă şi multe alte obiecte.

Pentru cele mai multe opere de artă au fost oferite la schimb covoare maramureşene, vopsite în culori naturale. Pe lângă impresionanta colecţie de statui, familia Pipaş deţine peste 60 de desene ale lui Marcel Chirnoagă, achiziţionate începând cu 1980. O serie de 17 desene prezintă viziunea artistului asupra « Apocalipsei". În alte lucrări, Chirnoagă ironizează regimul comunist, dar şi pe cel actual: una dintre lucrări îl reprezintă pe Ceauşescu având capul scobit şi construind în jurul său un zid de capete pătrate.
Numeroase alte desene în tuş îi au ca autori pe Vasile Kazar, Vida Gheza, Octav Grigorescu, Mircea Dumitrescu, Nicolae Toma, Ştefan Dumitrescu, Traian Brădean şi George Apostu.
De mai bine de două decenii, familia Pipaş colecţionează şi dantele, astfel că, în prezent colecţia a ajuns la peste 2000 de exponate : rochii de dantelă de Bruxelles, umbrele de soare, pălării, mănuşi şi dantele de mari dimensiuni pentru decoraţii interioare.
O mare parte a dantelelor a fost obţinută de la negustorii evrei din Sighet, care aveau relaţii în apusul Europei, altele provin din penitenciarul din Sighet, unde erau produse de deţinute.


Muzeul Pipaș cuprinde alte câteva colecţii impresionante: monede din diferite perioade (romane, transilvănene din perioada medievală, moderne); timbre romaneşti dintre care cele mai vechi datează din vremea domniei lui Carol I, fotografii dinainte de primul război mondial, ilustrate din perioada interbelică şi o colecţie de « ex-libris ».
Bucătăria familiei Pipaș păstrează aceeaşi atmosferă de muzeu, aici fiind expuse obiecte care au aparţinut clasei nobiliare: vase de aramă de diferite dimensiuni, produse în urmă cu două secole, ceramică din primul război mondial, un set de farfurii austriece din ceramică smălţuită, o farfurie tot din ceramică smălţuită cu o reprezentare a regelui Carol al II-lea al României, pentru care o femeie, în proprietatea căreia s-a aflat farfuria, a fost dusă de trei ori la postul de jandarmi.
Mai trebuie amintite numeroasele icoane pe lemn şi pe sticlă, obiecte de cult, pendule, mojare şi râşniţe, o mulţime de obiecte de porţelan, trei candelabre austriece produse în secolul al XIX-lea, diferite alte obiecte din lemn, metal sau sticlă, unele cu o vechime apreciabilă.


Statuile lui Pipaş

Printre statuile aflate în colecţia Pipaș se numără un bust al lui Eminescu, lucrare de Oscar Han, « Omul Nopţii » şi « Pui de vrabie », opere realizate de Vida Gheza (cea de a doua lucrare achiziţionată din ultima expoziţie a sculptorului), « Babele » lui Ion Vlasiu, « Maternitate », « Nud în repaus » şi un « Portret având-o ca autor pe Vera Barkoczi, alte sculpturi de Jalea, Emil Mereanu şi Vasile Năstăsescu.

Comentariile celorlalți

Lean pe 23.06.2013 la 00:13
Andrei....nu-mi vine sa cred ce citesc mi-am dat o palma peste frnute cand am vazut ce-ai scrisnu avem nevoie sa fim alesi de niste americani pentru un c*cat de film de actiune ca sa ne confirme ...

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.