• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2019

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Octombrie , 2018

Manualul de erate, publicat pentru prima dată în istorie de Ministerul Educației

„Elevii sunt informaţi greşit: Fluviul Albastru se traduce Yangtze, nu Chang Jiang”. Este una dintre greşelile găsite de specialiştii ministerului într-un ma­nual de geografie.
Iar lista continuă cu cel de istorie: „Începând cu secolul IV, înainte de Hristos, soldaţii erau soldaţi de meserie. Este o eroare gravă, fiindcă această realitate a fost creată în anul 106 înainte de Hristos. Autorii au comis o eroare de circa trei secole”.

În total, sunt peste 100 de pagini de greşeli găsite în manualele de clasa a V-a, realizate de alte edituri din România. Iar soluția găsită e și mai tragi-comică: un manual de erate, care se va intitula de fapt „Început de erată, clasa a V-a”. Cartea nu va fi tipărită, ci va exista doar în varianta digitală. Ea va cuprinde 100 de pagini cu greşeli adunate din ma­nualele de clasa a V-a, de la toate editurile din România. Ideea aparţine fostului ministru al educaţiei, Valentin Popa, care a dorit să arate astfel că nu doar manualele Editurii Didactice şi Pedagogice sunt slabe.
Maria Nistor, directorul Editurii Di­dactice şi Pedagogice: „Scopul reali­zării acestei cărţi este de a atrage atenţia asupra faptului că avem, totuşi, un sistem deficitar în ceea ce priveşte realizarea manualelor şcolare”. Unele greşeli semnalate în acest manual sunt însă contestate sau discutabile, cum inclusiv îndreptarul de erate le numeşte.

Liviu Papadima, prorectorul Universi­tăţii Bucureşti şi Preşedintele Comisiei Naţionale pentru Limba Română, crede că problema greşelilor din manuale este una falsă şi că, de fapt, cărţile şcolare nu corespund nevoilor elevilor.

Liviu Papadima, prorectorul Universi­tăţii Bucureşti: „Iniţiativa Ministerului este, o spun răspicat, o prostie şi o neruşinare. Lumea se plânge că nu mai citeşte tineretul. Cum să citească, dacă noi nu le oferim nişte lucruri care să îi atragă pentru lectură. Am trăit situaţii dra­matice, la clasa a X-a, cu 40 de elevi, din care 3 puteau să citească cursiv”.

Specialiştii fac legătura între conţinutul slab al manualelor şi preţul oferit de Ministerul Educaţiei, acum bugetul fiind în medie de nouă lei pentru un manual.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.