• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Iunie , 2015

Manifestul unei generaţii unite, care pune în mişcare o ţară întreagă

Suntem generaţia spre care o ţară întreagă începe să îşi îndrepte privirea. Noi suntem cei care urmează să cărăm cel mai mare boom demografic din anii ’70 la pensie şi din păcate rezultatele din ultimii ani de la bacalaureat şi alte examene naţionale au făcut clasa politică să zâmbească. Zâmbesc pentru că au impresia că nu este nimeni care să le conteste puterea. Sunteţi o forţă nouă, sunteţi „Milenarii” care nu mai trăiţi după regulile lor.

Există un trend pe care îl înţeleg: cei mai buni şi mai capabili oameni să plece în străinătate, fie în căutarea recunoaşterii pe care o merită sau doar pentru bani irealizabili aici. Această ţară, în următoarele decenii, va ajunge să rămână fără oameni capabili să o conducă, tineri care ar putea face o diferenţă, care ar putea să aducă această ţară pe calea cea bună, dar care decid că nu merită.

 

Am arătat că putem fi o generaţie unită care pune în mişcare o ţară întreagă şi care este capabilă să întoarcă orice rezultat. Această generaţie care a crescut odată cu globalizarea, nu mai joacă după regulile părinţilor şi de care mulţi au început să se teamă. Nu pentru că vorbim mult şi fără sens sau pentru că nu suntem la curent cu politica, ci pentru că internetul ne uneşte, tehnologia ne aduce laolaltă, unelte moderne pe care noi le putem manipula în favoarea noastră şi, în plus, am învăţat de mici că lucrurile nu trebuie să funcţioneze într-un anumit fel doar pentru că „aşa se face”.

Desigur, nu suntem prima generaţie de proscrişi, neascultători, nesupuşi sistemului şi care se îndoiesc de orice decizie, dar de această dată tehnologia, secolul vitezei şi contactul permanent este de partea noastră. Le putem răsturna planurile de la un discurs motivaţional potrivit cu destule like-uri pe facebook sau destule retweet-uri şi de care nu se pot apropia pentru că nu ştiu cum. La noi, mita electorală, spre exemplu, nu funcţionează şi asta pentru că nu avem nevoie de ea şi suntem destul de ipocriţi să nici nu ne intereseze din partea cui vine. Ajungem încet să înţelegem că puterea clasei politice stă în mâna poporului şi nu invers, cu paşi mici dar siguri. Poporul acesta a început să ne audă strigătele, să ne înţeleagă mesajul şi să ne ia în seamă.

Trăim cu impresia că suntem diferiţi dar, de fapt, suntem cei care au avut norocul să se nască în această perioadă, cea mai înfloritore de până acum, din orice punct de vedere, şi trebuie să ne acomodăm cu gândul că este momentul nostru şi că trebuie să ne lăsăm amprenta într-un mod pozitiv, asta pentru a arăta că nu suntem şi nerecunoscători. Suntem cei în permanenţă conectaţi la lume şi suntem primii care înţeleg şi pot descifra această nouă putere care ne-a fost oferită. Nu trebuie să reinventăm roata, dar avem mult mai multe şanse să învăţăm cum să o facem să funcţioneze în permanenţă.

 

De ce să ne căutăm visele „dincolo” când am putea fi în stare să le aducem la noi? Lucrurile încep să se mişte în direcţia cea bună, din mai multe motive, dar am ajuns, cei tineri, să ocupăm poziţii cheie din societate, poziţii care influenţează în mod pozitiv traiul şi briza încă uşor comunistă. Dar suntem pregătiţi să ducem o naţiune întreagă în direcţia cea bună?

Majoritatea încă încercaţi să vă găsiţi locul, aveţi impresia că nimic nu funcţionează cum vă doriţi şi vă aflaţi în cumpănă dacă România vă merită sau doar vă pune beţe în roate. Nu ştiţi ce trebuie să faceţi mai departe şi aveţi momente când sunteţi pierduţi şi ce se va întâmpla dacă luaţi o decizie. Bucuraţi-vă de aceste momente pentru că înseamnă că aveţi opţiuni. Opţiunile au venit odată cu libertatea, libertate pe care noi nu ajungem să o apreciem destul deoarece nu avem un termen de comparaţie. Bucuraţi-vă pentru că părinţii voştri au luptat pentru a fi siguri că voi ajungeţi în asemenea momente când vă simţiţi pierduţi, înseamnă că şi-au făcut datoria şi

v-au oferit destule posibilităţi.

Dacă cumva vă aflaţi în cumpănă, dacă aveţi impresia că ţara vă pune doar beţe în roate, luaţi o gură de aer. Nu suntem genul de oameni care să ne plimbăm prin viaţă pe „easy mode”, ne plac provocările şi unde să fii mai fericit de finalul jocului dacă nu alături de cei care te-au ajutat pe parcurs?

Pentru toţi tinerii care au impresia că sunt pierduţi, daţi uitării de societate, proscrişi, nesupuşi, nesiguri, neînţeleşi şi nemulţumiţi de cum decurg lucrurile: nu uitaţi că faceţi parte dintre Milenari, este un titlu oferit nouă, este momentul nostru şi noi avem responsabilitatea să fim ce-i care aduc în văzul lumii o generaţie care schimbă lucrurile, care pun capăt minciunilor, manipulărilor şi obiceiurilor proaste rămase încă în această naţiune.

 

O altă caracteristică este naivitatea, chiar credem cu tărie în vorba „buturuga mică răstoarnă carul mare”, dar cu toate acestea nu lăsaţi pe nimeni să vă spună că nu sunteţi speciali, că nu aveţi voie să visaţi. Nimeni nu vă poate spune cine sunteţi şi cât puteţi duce, aşa că nu vă lăsaţi tăiate aripile şi profitaţi de orice oportunitate. Zâmbiţi, trăim într-o lume nebună modelată de proscrişii care au curajul să viseze!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.