• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Aprilie , 2017

Manifestări culturale deosebite, la Sighetu Marmaţiei

Reporter: Ce pregătește Centrul Cultural Sighetu Marmației în această perioadă?
Dan Spiridon Pralea: Centrul Cultural Sighetu Marmației are o preocupare constantă pentru marcarea evenimen­telor importante din viața comu­nității, iar Paștele nu puteau să treacă neobservate de noi, pentru că este una dintre sărbătorile majore ale creștinătății.
În acest an, manifestările de Paște vor avea o cu totul altă dimensiune, care ține seama și de buget și de austeritatea pe care o traversăm. Mai bine spus, încă nu avem alocat un buget așa că încercăm să organizăm lucrurile cu forțe proprii, cu cheltuieli cât mai mici, dacă se poate spre zero. Vom încadra în spectacolul pe care-l organizează în parteneriat cu noi Protopopiatul Or­todox Sighetu Marmației  - „Florii în Maramureș” este intitulat evenimentul, care va fi precedat de o procesiune dedicată sărbătorilor pascale, și un Concert de pricesne la care își vor da concursul, pe lângă artiștii amatori care activează în cadrul Centrului Cultural, și corurile bisericești din Protopopiatul Sighetu Marmației.
Spectacolul va avea loc la Biserica „Ador­mirea Maicii Domnului” din Si­ghetu Marmației, în 12 aprilie. Dacă va ploua evenimentul se va ține în bise­rică, iar dacă vremea va ține cu noi evenimentul se va desfășura în Altarul de vară.
Dar, până atunci, în Săptămâna Mare, în 11 aprilie, vom organiza un spectacol mai special, pe care îl va găzdui Centrul Cultural, un spectacol intitulat „Hristos a Înviat!”. Este vorba despre un spectacol pe care-l realizează actrița Maria Ploaie, Remus Fulea, Mariana Anghel, Grupul vocal „Cantores” etc. Va fi un adevărat regal de Pricesne și evident că se vor recita Psalmi cum numai Maria Ploaie poate să o facă.
În ziua următoare, în 12 aprilie, or­ganizăm, la Școala de Arte „Gheorghe Chivu” din cadrul Centrului Cultural,  o expoziție de icoane pe sticlă și artă populară. Expoziția este intitulată „Lumină din Lumină” și va fi realizată cu sprijinul Catedrei de artă plastică și artă populară din cadrul acestei secții a Centrului Cultural.

Reporter: Cum se va desfăşura „Paşte în Maramureş” în acest an?
Dan Spiridon Pralea: Evenimentul care marchează Învierea nu va avea loc așa cum erau obișnuiți sighetenii, a doua zi de Paște, ci, în acest an, va avea loc a treia zi de Paște. Pentru că, în felul acesta, încercăm să dăm posibilitatea mai multor oameni să participe la evenimentele pe care le organizăm în Muzeul Satului Maramureșean.
Deci, „Paşte în Maramureş” va avea loc în data de 18 aprilie, începând cu ora 14.00. Va fi un spectacol de culoare, un spectacol de gastronomie, o serbare care va reuni satele din Maramureșul de Nord și sperăm să avem o participare cât mai mare. Reprezentanții satelor ma­ramureșene vor veni să-și prezinte obiceiurile de acasă, mâncarea speci­fică sărbătorilor pascale și sperăm ca cei care vor trece pragul Muzeului Maramureșean să fie cât de mulți și să se bucure de acest spectacol în care costumul popular autentic, gastronomia locului și obiceiurile pascale vor fi la loc de cinste și promovate.

În cadrul evenimentului, împreună cu Muzeul Maramureșului, vom vernisa expoziția retrospectivă de fotografii a edițiilor precedente. O altă expoziție de fotografii, intitulată „2016 Întoarcerea – Aceleași lucruri, aceleași persoane” a fotografului italian Virgilio Bardossi.
De asemenea, va mai fi o expoziție, în gospodăriile satului, cu unelte tradi­țio­nale pe care le folosește țăranul mara­mureșean.
Ceea ce este foarte important: în acest an întregul spectacol se va desfășura în curțile amplasate în Muzeul Satului, deci nu va mai fi un spectacol separat, ci fiecare comunitate, care va răspunde invitației noastre, va fi antrenată în susținerea unor momente artistice în zona unde va avea standul.
Evenimentul de la Muzeu va fi precedat de un moment religios, la ora 14.00, în fața Bisericii Monument din incinta Muzeului. Vor fi prezente Ansamblul „Mara”, Ansamblul „Mugurelul”, Gru­pul „Moroșanca” și alți numeroși artiști din satele Maramureșului de Nord.

Reporter: Un mesaj înainte de Sfintele Paşte?
Dan Spiridon Pralea: În primul rând doresc să mulţumesc domnului primar Horia Scubli şi Consiliului Local al municipiului Sighetu Marmaţiei pentru sprijinul şi susţinerea pe care o arată, constant, actului cultural, şi de care am beneficiat şi în organizarea acestor evenimente deosebite. De asemenea, doresc să le mulţumesc tuturor prima­rilor şi tuturor celor implicaţi în organizarea manifestărilor. Iar maramu­reşe­nilor le transmit că îi aşteptăm într-un număr cât mai mare la evenimentele organizate în această perioadă şi îi asi­gur că, în acest fel, vor simţi şi vor trăi mai înălţător şi frumos bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.