• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 29 Ianuarie , 2016

Manifestare de solidaritate cu familiile de români din Norvegia

Zilele acestea se aşteaptă sentinţa în cazul familiei Nan din Maramureş ai cărei copii au fost preluaţi, pe motive ciudate, de Serviciul de Protecţie a Copilului din Norvegia. În acest context, sâmbătă, 30 ianuarie a.c., de la ora 12:00, va avea loc, în faţa Palatului Administrativ, o manifestare de solidaritate cu familiile de români din Norvegia. Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului îi îndeamnă pe credincioşi ca, după Sfânta Liturghie, să participe la această acţiune creştină.

 

 

Maramureşul este alături de familia Nan ai cărei copii au fost „preluaţi” de Serviciul de Protecţie a Copilului din Norvegia. Procesul a avut loc în 20 ianuarie, iar familia Nan a fost susţinută de reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, dar şi de o delegaţie de parlamentari români,  membri ai Comisiei pentru românii din afara graniţelor ţării din cadrul Camerei Deputaţilor. Iar zilele acestea se aşteaptă sentinţa.

 

Vă reamintim că Mihaela (37 de ani) şi Dumitru Nan (44 de ani) au rămas fără copii în 27 octombrie din cauza unei acuze că şi-ar fi lovit fetiţa. Asta deşi nu se ştie exact cine a depus plângere, iar Dumitru Nan susţine că niciodată nu a lovit fetiţa. Mai mult, toate documentele adunate în acest caz, de la şcoală şi de la medici, îi sunt favorabile familiei Nan.

Practic, toate acuzele Serviciului de Protecţia copilului norvegian se bazează doar pe declaraţiile fetiţei, obţinute într-un interogatoriu înregistrat video, fără ştirea părinţilor.

 

Zilele trecute, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului a emis un comunicat de presă în care îşi arată solidaritatea cu acest caz: „aflat cu durere, de dramele prin care trec mai multe familii stabilite în Norvegia, originare din România, în special cazurile familiilor Bodnariu şi Nan. Familia Nan este originară din comuna Şieu, judeţul Maramureş, iar statul norvegian a despărţit-o de cei doi copii încă din luna octombrie 2015.

În opinia credincioşilor ortodocşi din Eparhia noastră, familia este recunoscută ca fiind sfântă şi locul unde pot fi crescuţi cel mai firesc copiii. Familia, în concepţia creştinului, este un adevărat sanctuar moral şi educaţional, iar rolul părinţilor devine, astfel, primordial în creşterea şi educarea copiilor. De aceea, pledăm continuu pentru creşterea copiilor aflaţi în dificultate în familiile parentale şi nu în instituţii cu creştere colectivă sau în sistem familial. Căldura părintească cea adevărată se află doar în cadrul familiei proprii şi nu în alte familii, străine.

Cazul familiei Nan din Şieu, precum şi al mai multor familii, produce întristare în familiile credincioşilor maramureşeni şi sătmăreni, cu atât mai mult cu cât copiii au fost luaţi de lângă părinţii lor de autorităţile norvegiene şi trăiesc o adevărată dramă, care poate lăsa amprente emoţionale şi educaţionale pentru toată viaţa lor.

Ne exprimăm speranţa că autorităţile norvegiene în drept vor evalua situaţia familiei Nan şi a celorlalte familii de români în spiritul adevărului şi, prin hotărârile care se vor lua, vor reda copiii părinţii lor, care i-au crescut până acum.

De aceea, ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să curme nedreptăţile făcute familiei Nan şi celorlalte familii, să reîntregească familiile aflate în aceste încercări şi să le redea din nou liniştea şi pacea interioară.

 

Sâmbătă, 30 ianuarie a.c., de la ora 12:00, va avea loc, în faţa Palatului Administrativ, o manifestare de solidaritate cu familiile de români din Norvegia. Îi îndemnăm şi pe credincioşii noştri ortodocşi ca sâmbătă, după Sfânta Liturghie, să participe la această acţiune creştină”.

 

„Cazul familiei Nan din Şieu, precum şi al mai multor familii, produce întristare în familiile credincioşilor maramureşeni şi sătmăreni, cu atât mai mult cu cât copiii au fost luaţi de lângă părinţii lor de autorităţile norvegiene şi trăiesc o adevărată dramă”.

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.