• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 23 Septembrie , 2016

Man, în vizită la DNA

Deputatul Mircea Man, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş, a fost chemat săptămâna trecută la DNA, după ce, anul trecut, Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie a decis redeschiderea dosarului care îl viza pe Man şi pe Flaviu Radu, fost şef al Administraţiei Bazinale Someş - Tisa (ABAST). Asupra lui Man plana suspiciunea de complicitate la cumpărare de influenţă pentru că, în calitate de lider al organizaţiei judeţene a PDL, ar fi intervenit pe lângă secretarul general al partidului, Ioan Oltean, pentru numirea lui Radu Flaviu în funcţia de director al ABAST.

 

 

Săptămâna trecută, deputatul PNL Mircea Man, ex-preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş, a fost audiat, de procurorii DNA Oradea, ca inculpat într-un dosar în care e acuzat că, în 2008, ar fi intervenit pe lângă deputatul PNL Ioan Oltean, la vremea respectivă secretar general al PDL, pentru ca maramureşeanul Radu Flaviu să fie numit definitiv ca şef la Direcţia Regională a Apelor Someş - Tisa (ABAST), funcţie pe care, până atunci, o deţinea cu delegaţie.

Dosarul, care privea şi modul de atribuire a unor contracte la ABAST, a fost clasat în 2012, însă a fost redeschis în luna martie 2015 printr-o încheiere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. La ieşirea de la DNA, Man a declarat că: „Este vorba despre un dosar vechi, foarte vechi, şi care priveşte activitatea mea politică, de lider de partid, funcţie în virtutea căreia am făcut mai multe propuneri pentru servicii publice deconcentrate”.

Radu Flaviu s-a prezentat şi el, marţi, la sediul DNA Oradea, însă fără să facă vreo declaraţie ziariştilor prezenţi. În acelaşi dosar a fost citat şi Ioan Oltean, căruia i s-a adus la cunoştinţă faptul că are calitatea de suspect.

 

Dosarul a fost disjuns dintr-o altă cauză, în care fostul preşedinte al CJ Maramureş, Mircea Man, a fost pus sub învinuire pentru luare de mită, în dosar fiind pus sub învinuire pentru dare de mită patronul grupului de firme Selina din Oradea, Beniamin Rus. Investigaţiile au pornit de la suspiciunile procurorilor legate de modul în care firma omului de afaceri orădean a câştigat o licitaţie organizată în primăvara lui 2010 pentru reabilitarea Drumului Judeţean Baia Sprie - Bârsana, investiţie de 22 milioane de euro dintr-un grant european.

 

Atunci, lui Rus i se imputa că a invitat o delegaţie de 28 de persoane din Maramureş, primari, preşedintele CJ, prefect, consilieri, pentru un sfârşit de săptămână la pensiunea companiei din Băile 1 Mai. În final, în 2011, atât Man cât şi Rus au fost scoşi de sub urmărire penală, din lipsa probelor care să ateste că excursia sponsorizată de afacerist a influenţat rezultatul licitaţiei. Ulterior şi în acest dosar s-a dat neînceperea urmăririi penale pentru ca anul trecut, din decizia Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie, dosarul să fie redeschis. La vremea respectivă s-a vorbit de o înregistrare telefonică în care Flaviu Radu i-ar fi spus lui Man: „Pune-mă pe post că apoi voi avea eu grijă de afacerile tale”. Şi că firul cercetărilor ar fi dus spre Târgu-Lăpuş, pentru că firmele care încheiau contracte cu ABAST făceau mai departe contracte de subantrepriză cu firma Biem Activ din Târgu-Lăpuş, condusă de apropiaţii lui Man, respectiv socrul şi fiul său. Se pare că societatea a închiriat prin contracte de subantrepriză, de prestări servicii, utilaje şi barăci firmelor care efectuau lucrări câştigate la licitaţie publică, organizate de Apele Române prin Administraţia Bazinală Someş -Tisa.

De-a lungul vremii, şi Man, şi Flaviu Radu şi Oltean au infirmat acuzele. Ioan Oltean a explicat atunci că: „În ceea ce priveşte Maramureşul avem, deocamdată, o informaţie lipsită de substanţă, nu ştim decât ce s-a dat în presă, cum că Mircea Man ar fi intervenit pe lângă mine pentru a numi un om într-o funcţie pe care acesta o deţine din 2005. Pentru că, trebuie menţionat faptul că Flaviu Radu este director încă din 2005 şi oricum acestea sunt posturi politice numite pe criterii politice, prin urmare nu văd de ce ar fi trebuit să intervin eu pentru el. Dacă acesta este totuşi fundamentul trimiterii lui Mircea Man la Parchet, acesta este în totalitate fără substanţă. Nu îmi amintesc niciodată ca Mircea Man, la telefon sau în alte împrejurări, să-mi fi pus problema lui Flaviu Radu. Nu ştiu de ce s-a ajuns la mine, mai ales că în acea perioadă eu aveam doar funcţia de vicepreşedinte în partid şi nu aveam puterea de decizie de acum. Dar probabil cei de la DNA au informaţii suficiente”. Vom reveni.

 

Flaviu Radu, pe atunci director general ABAST, apare şi în interceptările procurorilor din cazul Borbely. Procurorii spun că, prin intermediul lui Ofimiaş Vasile, director de investiţii la Administraţia Naţională Apele Române, i se cere să desemneze câştigătoare în cadrul unei atribuiri de contract firma SC Bella Consulting SRL Negreşti Oaş:

„Ofimiaş Vasile: - Am primit o sarcină.

Radu Flaviu: - Da.

Ofimiaş Vasile: - Dar ştii cum o fost sarcina? Să te înjur.

Radu Flaviu: - No. Nu-i nicio problemă.

Ofimiaş Vasile: - De la şefu… Mi-a zis să trimiţi încă o dată hârtia aia, te-a sunat cumva?

Radu Flaviu: - Nu.

Ofimiaş Vasile: - M-a sunat pe mine acasă cu o falcă în cer, că a primit hârtia de la tine.

Radu Flaviu: - Da mă, eu i-am dat constructorii care au lucrări în zonă, i-am dat proiectanţii care-s acolo şi diriginţii, eu i-am dat pe toţi.

Ofimiaş Vasile: - Dar trebuie să propui unul.

Radu Flaviu: - Bineînţeles că propun. Dar până atunci vine şi îmi zice că Bucureştiul, că ministerul, că p…a mea, îl f… în gură, transmite-i şi de la mine exact aşa, că mă c…. în basca lui.

Ofimiaş Vasile: - Te c… tu, dar ne c… contra vântului. Dai cu un singur proiectant, cu un singur constructor, care-i Bella…

Radu Flaviu: - Da eu să scriu cu mâna mea asta??

Ofimiaş Vasile: - Da.”

 

În final, opoziţia lui Radu Flaviu Bogdan de a desemna câştigătoare firma SC Bella Consulting SRL Negreşti Oaş a fost înfrântă, astfel că în data de 17.09.2010, ora 7:56:29, acesta îi comunică lui Jakab Istvan – director tehnic în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Someş - Tisa următoarele: „Mă, aseară am tot avut tot felul de telefoane şi după aia nu te-am mai sunat că era târziu, nici nu am mai avut semnal. Până la urmă, cred că până la urmă trebuie să cedăm şi să facem… faceţi azi hârtia, de dimineaţă şi trimite-o la administraţie… scurt, aşa, deci dă, te rog frumos, constructor Bella Consulting…”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.