• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 21 Decembrie , 2017

Magistraţii băimăreni au protestat împotriva legilor justiţiei

Cum amendamentele depuse de parlamentarii PSD-ALDE au posibile efecte năucitoare pentru justiţia românească, magistraţii din România au decis să protesteze concret în faţa Instanţelor în care lucrează. La începutul acestei săp­tămânii s-a anunţat că în Transilvania, marile oraşe, judecătorii vor ieşi în stradă într-un protest tăcut.

Ora de protest fiind între 12-13.
La ora fixată şi anunţată pe reţelele de socializare ne-am dus la Palatul de Justiţie din Baia Mare pentru a vedea ineditul protest al magistraţilor mara­mureşeni. Dincolo de inedit, situaţia este foarte gravă dacă judecătorii şi procurorii au hotărât să participe la astfel de proteste.
În faţa Tribunalului maramureşean, în schimb, la ora fixată era linişte şi pace. În clădire nu se afla mai nimeni, de parcă cauzele s-au terminat, iar tribunalul era liber de procese.
În primele minute erau în faţa Tribunalului doar ziarişti veniţi să vadă protestul.
După ceva timp au apărut cetăţeni veniţi să susţină protestul care nu avea loc. Nu foarte mulţi, dar hotărâţi şi cu pancarte. În grupul celor care au venit am văzut şi două personaje celebre în târg. Fostul consilier judeţean şi local, celebrul Pop George, şi la fel de celebrul fost consilier, parcă, Moldovan, fost şef pe la REMAT, într-o anumită perioadă. Amândoi celebrii au făcut parte, dacă nu ne înşelăm, din la fel de celebra formaţiune politică, acum dispărută, PD.
Când au văzut că ziariştii au cerut opinii ale celor care susţineau protestul nevăzut al magistraţilor, cei doi s-au retras strategic.

Oamenii veniţi la tribunal îşi doresc o justiţie liberă.
„Îi susţinem pentru că vreau să trăiesc într-un stat în care cetăţeanul să se simtă protejat de infractori. Vă dau un caz concret. Anul trecut, în noiembrie, o femeie a fost atacată de un infractor care a bătut-o, i-a furat o geantă cu 32 de milioane de lei vechi, femeia nu a reuşit să-l recunoască, dar a fost identificat în baza filmărilor video. Dacă această probă se exclude din probele administrate în instanţă, în judecarea unui proces, este clar că foarte mulţi vor scăpa. Iar noi, ca cetăţeni, nu ne mai simţim protejaţi. Nu ni se pare normal să trăim într-un stat de tip mafiot. Nu asta am votat, nu asta am dorit, nu asta am vrut la Revoluţie. Eu cred că România a fost în doliu nu numai pentru că a murit un rege, ci pentru că se pare că în clasa politică a murit bunul simţ, măsura, decenţa. Voi veni şi mâine, dacă vor protesta mâine”, spune Corina Rotaru, medic de familie.
„Aşteptăm să iasă, să-i sprijinim, să-i aplaudăm, dacă ies. Noi continuăm. Fie­care face ce vrea, eu vin pentru mine, pentru familia mea şi pentru ţară”, a spus Dan Pop.

Între timp, ziariştii au avut o discuţie cu purtătorul de cuvânt al tribunalului, judecătorul Waltner Daniela, şi au aflat că magistraţii din Baia Mare nu vor ieşi la protest deoarece Adunarea generală a magistraţilor în care se va discuta des­pre acest protest nu va avea loc decât în ziua următoare.
„Participarea la o acţiune de protest este o decizie personală a fiecăruia dintre noi, în funcţie de argumentele colegilor care au decis să participe la asemenea activităţi şi raportându-se aceste argumente la situaţia fiecăruia dintre noi. Nu putem forţa pe nimeni, nici să participe la o formă de protest şi nici să nu participe, votul adunării generale de mâine are în primul rând rolul de a vedea în ce proporţie colectivul de magistraţi sprijină acest protest”, a spus Daniela Waltner. Judecătorul băimă­rean a mai spus că judecătorii apreciază susţinerea cetăţenilor, dar au nevoie de o întrunire pentru a se lua hotărârea cu privire la protest. În ziua următoare, magistraţii s-au întâlnit şi au decis.
„Din totalul de 22 de judecători par­ticipanţi la adunare, un număr de 15 ju­de­cători au votat atât pentru în­tocmirea comunicatului, cât şi pentru adoptarea unei forme de protest constând în ieşirea în faţa Palatului de Justiţie astăzi, 19.12.2017, la ora 15.30, oră la care se încheie programul de lucru al instanţei, în sprijinul acţiunilor de protest desfăşurate la nivel naţional de către judecători şi procurori.


Un număr de 7 judecători au votat doar pentru întocmirea comunicatului.
1. Judecătorii îşi manifestă în mod cate­goric nemulţumirea faţă de lipsa totală a consultărilor instanţelor cu privire la modificarea Codului Penal, a Codului de procedură penală şi a legilor justiţiei, mai cu seamă că aceste iniţiative au un major potenţial de afectare a activităţii parchetelor şi instanţelor de judecată.
2. Judecătorii constată cu dezamăgire ig­norarea avizului negativ din partea CSM, a voinţei exprimate de peste 4000 de magistraţi şi a recomandărilor Comisiei Europene cu privire la proiec­te­le de lege din domeniul justiţiei.
3. Judecătorii consideră că modificările propuse, în mare parte, pot duce la lipsirea organelor judiciare de instrumentele specifice menite să asigure protecţia victimelor şi identificarea infractorilor, îngreunând semnificativ realizarea unei justiţii penale eficiente şi pot pune la îndoială statutul şi inde­pen­denţa magistraţilor, atât judecători cât şi procurori”, se arată în comunica­tul primit la redacţie.  
 

 

„Participarea la o acţiune de protest este o decizie personală a fiecăruia dintre noi, în funcţie de argumentele colegilor care au decis să participe la asemenea activităţi şi raportându-se aceste argumente la situaţia fiecăruia dintre noi. Nu putem forţa pe nimeni, nici să participe la o formă de protest şi nici să nu participe, votul adunării generale de mâine are în primul rând rolul de a vedea în ce proporţie colectivul de magistraţi sprijină acest protest”.
Daniela Waltner, judecător

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.