Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 23 Mai , 2022

Magia cifrelor și literelor, la Școala Gimnazială „George Coșbuc” din Baia Mare

de Nicolae Teremtus

 Școala Gimnazială „George Coșbuc” din Baia Mare este una dintre instituțiile de învățământ de mare prestigiu din Maramureș. Înființată în 1969, a devenit în scurt timp o școală-etalon, cunoscută sub denumirea Școala Nr.14. Din 1999, primește denumirea de „George Coșbuc”, iar în 2004 i se decernează titlul de Școală Europeană. Titlul a fost reacordat în 2010, ca urmare a eforturilor parteneriale susţinute, a calităţii actului educaţional şi a promovării spiritului competitiv în toate domeniile. Școala Gimnazială „George Coșbuc” este una din cele mai căutate de părinți și elevi. 

Recent, la instituția de în­vățământ băimăreană au fost organizate două concursuri, la nivel de județ, pentru elevii din ciclul primar și cel gimnazial, la disciplinele matematică și limba română. Au participat 1000 de elevi din Baia Mare, Târgu Lăpuș, Sighet și alte școli partenere în acest proiect edu­cațional al cunoscutei școli băimărene. Am vorbit cu echipa care a organizat aceste competiții șco­lare: directorul adjunct Paula Ghende, directorul Gelu Todoruț, inspectorul Pop Adriana. Au fost coordonatori de proiect la limba română: Bretan Florina și Hampu Gianina, la matematică Ana Maria Nagy, Pintea Alina și Chiorean Adela.

Chiar dacă s-a dovedit a fi o manifestare obositoare, dascălii băimăreni sunt mulțumiți de rezultatele obținute.
„Ideea acestui concurs a luat naștere în urmă cu doi ani, dar a intervenit pandemia și a trebuit să renunțăm la proiect. Acum, ne-am gândit să repunem competiția în calendarul școlii. Și, acum doi ani, a fost aprobat de Inspectorat, iar de prin luna septembrie a anului trecut am regândit proiectul și acum l-am realizat. El a fost aprobat în calendarul activităților județene. Sunt două concursuri: Magia cuvintelor și Matemagic. Au fost invitate școli partenere din Ma­­ra­­mureș. Concursurile se adresează claselor a II-a, până la a VIII-a. Au participat copii din 15 școli. La concursul de limba română, au fost antrenați 401 copii, iar la cel de matematică, 561 de elevi. A fost o adevărată magie, s-au întâmplat lucruri frumoase”, a spus directorul adjunct, Paula Chende.

Cele două concursuri s-au desfă­șurat la interval de o săptămână și au fost date câte trei subiecte pentru fiecare clasă. Subiectele au fost concepute de profesori din Baia Mare, Sighet, Seini, Tg. Lăpuș.

Dascălul băimărean a explicat că elevii din școli au nevoie de concursuri școlare pentru a vedea nivelul la care se găsesc.
„Așa cum copiilor le place să participe la un concurs de sport, de artă, așa le plac și concursurile la matematică și limba română. Le dăm șansa acestor copii să își demonstreze calitățile pe  care le au. Aceste concursuri sunt în apropierea olimpiadelor. A fost o primă ediție și învățăm din greșeli. Au existat mici inadvertențe, pe care, la viitoarea ediție, le vom elimina. Dar, în proporție de peste 95%, lucrurile au mers bine”.

Directorul Gelu Todoruț a spus că lucrurile s-au desfășurat foarte bine. „Au fost peste 400 de elevi la limba română și peste 500 la matematică. A trebuit să ne adaptăm din mers și totul a ieșit cum trebuie”, a declarat directorul școlii.

Profesoara de matematică, Ana Maria Nagy, unul din dascălii care a lucrat la proiect, crede că astfel de concursuri sunt bine venite pentru elevi.
„A fost foarte bine, elevii noștri și cei veniți din județ s-au simțit foar­te bine. Iar rezultatele lor ne-au mulțumit. Am observat nerăbdarea lor să intre la concurs, mai ales că au fost doi ani de pandemie în care s-au văzut greu și totul s-a derulat așa cum se știe. Deja ne gândim la viitoarea ediție”, a spus profesoara băimăreană.

Dincolo de diplomele primite și de medaliile acordate celor merituoși, concluzia generală a fost că elevii participanți s-au arătat foarte mulțumiți, bucuroși că s-au întâlnit și că au concurat la disciplinele pe care le îndrăgesc.