• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Aprilie , 2016

Lupta pentru pământ, în Sighet

A venit la redacţia GAZETEI de Maramureş Holdiş Ileana din Sighetu Marmaţiei cu un dosar voluminos ce reprezintă acte, documente prin care încearcă să rezolve situaţia unor terenuri din Sighet şi împrejurimi.Este vorba de aproape 15 hectare de pământ rămase după părinţi, respectiv mama Pop Anuţa.

O poveste încurcată cu multe persoane implicate şi cu o soluţie care a nemulţumit familia din Sighet.

 

 

Pe scurt, Holdiş Ileana a intrat într-un conflict judiciar cu fraţi de-ai ei după mamă. Părintele a avut multe hectare de teren, pământ ce a intrat în CAP. După Revoluţie, când au apărut legile proprietăţii şi posibilitatea de a obţine înapoi pământurile reţinute de comunişti, Holdiş Ileana a încercat să obţină pământul mamei sale. Dar, ca în multe alte situaţii, fraţi de-ai ei, după mamă, au vrut aceste pământuri. Holdiş Ileana susţine că terenurile respective sunt ale ei şi aşa a început disputa în instanţă.

 

Până la urmă au fost deschise mai multe procese şi Holdiş Ileana afirmă că a găsit falsuri în actele depuse de cei cu care se judecă.Pentru rezolvare a dus la expertiză hârtii pentru a se dovedi falsul, respectiv semnătură falsă. Poliţia maramureşeană, conform actelor depuse la redacţie, a confirmat falsul şi a trimis mai departe cele constatate. Dar în instanţă, spune Holdiş, nu s-a ţinut cont de aceste dovezi. Iar cei care sunt în judecată cu femeia din Sighet au avut câştig de cauză în diverse instanţe. Procese încă mai sunt pe rol.

Holdiş Ileana acuză pe unii magistraţi că au fost părtinitori având în vedere că au grade de rudenie cu unii dintre cei care sunt parte la procese. Drept urmare, Holdiş a făcut mai multe denunţuri penale, a sesizat DNA, a cerut Parchetelor de aici şi de la Cluj să vadă situaţia şi să ia măsurile ce se impun.

Unele dintre răspunsuri au fost de închidere a acestor denunţuri, deoarece nu sunt competenţe în acest sens. Pe de altă parte, procurorii care au văzut adresele trimise de Holdiş afirmă că nu sunt motive să înceapă cercetări.

 

Femeia nu se lasă şi a trimis memorii chiar şi la preşedinţie, susţinând că este furată! În acest context a venit şi la redacţia noastră pentru a realiza un material despre întâmplare. Dosarul primit are multe foi şi arată, pe o variantă mai scurtă, traseul cazului în cei aproape 20 de ani de cânt sunt încercări de rezolvare a situaţiei.

 

Cazul este interesant datorită faptului că aceste terenuri revendicate de părţi sunt în Sighet, adică terenuri valoroase şi în împrejurimi. Vă prezentăm în continuare memoriul, o succintă prezentare a situaţiei din punctul de vedere al doamnei Holdiş. Din păcate nu am putut vorbi cu cealaltă parte, deoarece nu am dat de persoanele respective. Despre acuzele adresate magistraţilor, credem că cei abilitaţi se pot pronunţa.       

 

 

MEMORIUL

 

„Am depus acest memoriu cu privire la modul în care ne-am pierdut dreptul de proprietate asupra terenurilor care au aparţinut mamei mele, Pop Anuţa, terenuri cu care s-a înscris în CAP. Am pierdut aceste terenuri prin instanţele judecătoreşti şi implicaţia unor magistraţi în reconstituirea dreptului de proprietate privind TP 6028/1996 emis pe numele Sabadâş Ioan, Sabadâş Gheorghe şi Sabadâş Mihai, fraţi după mama Pop Anuţa.Acest TP este emis ilegal şi nu deţin acte de proprietate pentru terenurile din locurile numite Sihei – CF.Nu are cerere de reconstituire. Actele care au stat la baza emiteri titlului: cererea lui Pop Anuţa, registrul agricol Pop Anuţa, CF Pop Anuţa, cerere de înscriere în CAP a lui Pop Anuţa, registrul agricol 1959-1962 pe numele Pop Anuţa şi nu bunicii fraţilor Sabadâş Mihai şi Sabadâş Anuţa.Aceştia nu fac dovada unui act de cumpărare fostul proprietar Solosy.

În această cauză au fost pe rol mai multe procese: dosar 1174/2007, 317/ 307/2006, 1517/2006 – suspendat.

În dosarul 1174/307/2007 au introdus cerere de reconstituire cu numărul 8548 semnată de Pop Liviu Coman, introdusă fraudulos pe acelaşi număr de înregistrare când s-a emis de la registrul agricol. Pentru rezolvare am depus o plângere penală, dosar 407/P/2008 şi o expertiză grafologică.Sunt nemulţumită de cum s-a făcut expertiza, nu s-a verificat semnătura lui Sabadâş Gheorghe deşi s-a trimis proba de comparaţie.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sighet, la solicitarea noastră, a sesizat Judecătoria Sighet, dosar 3707/307/2010.Am sesizat DNA, CSM, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Se încearcă muşamalizarea. Una dintre judecătoare este nepoata fratelui Sabadâş Ileana şi face presiuni în dosarele respective.

Aş dori să fie investigate aceste falsuri deoarece nu putem să pierdem dreptul de la mama noastră şi nu este vorba de o suprafaţă mică de teren, ci de 2,3008 ha de teren în spuma oraşului, dar şi de 10 ha de teren din locul numit Sihei. S-a dat o hotărâre judecătorească validată în concret pentru suprafaţa de 5 ha.

Avem o justiţie independentă care face ce vrea!”, se arată în memoriul lui Holdiş Ileana din Sighet, memoriu depus la redacţia noastră.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.