• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 Iulie , 2015

Lunga vară fierbinte a pregătirilor electorale

Miza alegerilor de anul viitor, conturarea tot mai puternică a două blocuri politice şi schimbarea legislaţiei electorale pune pe jar partidele politice care fac deja pregătiri de alegeri.

 
 

Alegerile parlamentare din 2016 se conturează deja ca o premieră în politica românească. Cele două mari blocuri politice, PSD şi PNL, acaparează tot mai multă forţă, cumulând împreună 80-85% din electorat; iar în viitoarea legislatură am putea avea doar două partide în Parlament. Mai mult, noua lege a alegerilor locale este un amestec între prevederi din 2004 şi din 2012: primarii se aleg într-un singur tur, sistem utilizat şi în 2012, iar preşedinţii de Consilii Judeţene se aleg indirect, de către consilieri, ca în 2004. În ceea ce priveşte parlamentul, partidele care au format fostul USL refuză să se conformeze referendumului valid din 2009, prin care s-a decis ca numărul parlamentarilor să fie redus la 300.

Astfel, conform viitoarei legi a alegerilor generale vom avea 330 de deputaţi şi 134 de senatori. Sistemul de vot va fi pe liste de partid. Pragul electoral rămâne la 5%, iar norma de reprezentare va fi un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori.

PNL a anunţat că până la finele acestui an îşi va definitiva listele de candidaţi, şi, potrivit liderilor partidului, cei care sunt astăzi pe funcţie, pe baza unor sondaje de opinie vor fi primii validaţi.

 

Cealaltă „tabără” îşi pregăteşte deja alianţele. Liderul judeţean al PSD a arătat că a propus conducerii UNPR Maramureş ca, în maximum o lună, să semneze un protocol care să prevadă candidaturi comune pentru alegerile locale din 2016:

 

„Guvernul Victor Ponta va exista în continuare, cel puţin până la finalul anului 2016, sunt convins de asta. În ceea ce priveşte partidele care susţin guvernarea, respectiv PSD, UNPR şi ALDE, vor rămâne fidele unei guvernări bune. Atâta timp cât măsurile luate de Guvernul Victor Ponta sunt în folosul cetăţenilor şi înspre bunul mers al României, niciun partid politic nu poate dori o schimbare de direcţie. Indiferent de ce ne spun unele zone ale mass-media şi fără a ţine cont de ce încearcă să transmită adversarii noştri politici, rezultatele bune ale guvernării Victor Ponta sunt vizibile.

Consider că aceste rezultate vor fi apreciate sau nu de români la momentul alegerilor locale din 2016 şi, în special, la alegerile parlamentare de la finalul anului viitor. În ceea ce priveşte relaţia cu UNPR, eu sunt convins că lucrurile vor merge înainte, pentru că progresiştii au fost, întotdeauna, parteneri loiali şi serioşi. Mai mult, la nivelul judeţului Maramureş, personal, consider UNPR ca principalul partener al PSD şi am făcut o propunere concretă reprezentanţilor acestora ca, în decurs de maximum o lună, să semnăm un protocol pentru candidaturi comune la alegerile locale din 2016, în întreg judeţul. Îmi doresc să fim primul judeţ din ţară care demonstrează că relaţia dintre PSD şi UNPR e una bazată pe încredere şi, că, împreună, putem să fim mult mai puternici”, a conchis preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.