• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 16 Decembrie , 2014

„Luna decembrie a devenit în ultimul timp la Sighetu Marmaţiei mai mult decât o lună a cadourilor”

Luna decembrie este una plină de farmec, magie şi evenimente în municipiul Sighetu Marmaţiei. Toate instituţiile din oraş şi-au dat mâna pentru ca „Decembrie în Maramureş” să fie o acţiune de excepţie. Dan Spiridon Pralea, managerul Centrului Cultural Sighetu Marmaţiei vorbeşte pe larg despre acestea într-un interviu acordat GAZETEI.

 

Rep.: Ce se întâmplă în luna decembrie la Sighetu Marmaţiei?

Dan Spiridon Pralea: Luna decembrie a devenit în ultimul timp la Sighetu Marmaţiei mai mult decât o lună a cadourilor. Este luna în care comunitatea este colindată, este vizitată, în primul rând de maramureşenii de pe văile Izei, Marei, Cosăului, Tisei şi încercăm să le oferim o serie de activităţi care să-i ţină aproape de comunitate.

A început Decembrie, cum era firesc, cu Ziua Naţională şi au fost gândite o serie de evenimente pentru toate categoriile de vârstă. Astfel, în 5 decembrie, în Parcul central al oraşului, a fost organizată o întâlnire cu Moş Nicolae, împreună cu domnul primar Ovidiu Nemeş, moşul a pornit iluminatul ornamental. Cei prezenţi s-au bucurat de un spectacol oferit de Ansamblul Titiana al Şcolii Populare de Artă Gheorghe Chivu din cadrul Centrului Cultural şi Ansamblul Mugurelul de la Clubul Copiilor din Sighet. Pentru ceilalţi, Ancuţa Anghel, Vasile Barani au susţinut un recital de colinde foarte bine primit.

Toate activităţile din decembrie se desfăşoară sub egida „Municipiul Sighetu Marmaţiei”, efectiv toate instituţiile din oraş sunt implicate în această activitate de anvergură, cadourile au fost pregătite din timp la unităţile preşcolare şi şcolare, datorită implicării primarului. În 11 decembrie, oferim prin Cenaclul de pictură un Salon de iarnă care reuneşte picturi ale unor artişti Dan Aurel, Balogh Edgar, Boar Silvia, Cociuba Gabriel, Gava Adriana, Lugojan Caius, Muntean Ioan, Pipaş Ileana, Prundeanu Gabriel, Rozsnyai Valentin, Şolea Cristina, Zolopscsuk Robert. O expoziţie într-un spaţiu generos, pregătit special pentru această expoziţie în cadrul Palatului episcopal, la etajul I.

În 12 decembrie „Colindiţă, colindiţă” reuneşte pe scena de la Palatul Cultural, preşcolarii de la grădiniţele din Sighet şi din Maramureşul Istoric, care vor prezenta un spectacol de colinde. Participă peste 400 de copii, va fi un spectacol impresionant. Sâmbătă, pe scena amenajată în Parcul Central, un alt spectacol „Iată, vin colindători”, prezentat de Ansamblul Mugurelul, de la ora 17.

Luni, 15 decembrie, între orele 11-13, tot în Parcul Central, are loc spectacolul „Florile dalbe”, care va găzdui colindători de la Liceul Tehnologic Marmaţia şi Şcoala gimnazială nr. 10 din Sighet.

Tot de la 11-13, în centru „Hai, linu-i, leru-i Doamne”, un spectacol care găzduieşte colindători de la Liceul Forestier şi Şcoala gimnazială George Coşbuc. În 17 decembrie, orele 11,00-13,00, Scena din Parcul central, colindă elevii de la Liceul pedagogic REGELE FERDINAD şi

 

Şcoala „Dr. Ioan Mihalyi de Apşa”. În 18 decembrie, între 11,00-13,00, Scena din Parcul central are loc „Datini şi obiceiuri de iarnă”, spectacol prezentat de grupurile de colindători din grădiniţele municipiului Sighetu Marmaţiei, Clubul Copiilor, Inspectoratul Şcolar Judeţean. În 19 decembrie, organizăm şi în parc şi la scenă, un alt spectacol „Cum e datina străbună”, cu datini şi obiceiuri de iarnă. O să mai dăm un spectacol în 20 decembrie, după-amiaza, „Colindăm Doamne, colind”, recital susţinut de soliştii Ansamblului Mare al Centrului Cultural, însoţiţi de Ileana Matus, Pătru Bârlea, Maria şi Petre Orza, Maria şi Mihai Nemeş, Mihai şi Mihăiţă Chiş, Grupul Moroşanca. În organizarea Protopopiatului Sighet şi a Centrului Cultural, sala de spectacole de la Palat organizează concertul de colinde al corurilor bisericeşti din zona Maramureşului Istoric, în zona Sighetului mai mult. În 20 decembrie, de la ora 15, începe acest eveniment.

 

În zilele din perioada 20 - 25 decembrie 2014, lăcaşurile de cult din oraş găzduiesc Concerte de colinde. În 27 decembrie are loc Festivalul de Datini, ediţia XLVI-a, cu începere de la ora 12.30, cu o revărsare de oameni care vin la Sighet atât din Maramureş, dar şi din alte judeţe ale ţării. Participanţii sunt estimaţi la 1500 de persoane.

 

Apoi, vor fi spectacole pe scena din Parcul Central, iar la ora 18.30 un Spectacol de gală la care capul de afiş este Nicolae Furdui Iancu şi grupul instrumental Crai Nou. La ora 21.30: Foc de artificii. Partea ştiinţifică a festivalului va fi organizată de Muzeul Maramureşului, ce este importantă, implicarea Facultăţii de Geografie a Universităţii Babeş-Bolyai, care vor da o infuzie de tinereţe şi o rebranduire a evenimentului, care sperăm să fie pe placul sighetenilor şi a celor care vor vizita oraşul în această perioadă. Ultimul eveniment programat pentru acest an are loc în 28 decembrie, între orele 10.00-18.00, la Muzeul Maramureşului, o Sesiune de referate pe teme de etnografie şi folclor, organizată de Muzeul Maramureşului Sighetu Marmaţiei.

 

„Partea ştiinţifică a festivalului va fi organizată de Muzeul Maramureşului, ce este importantă, implicarea Facultăţii de Geografie a Universităţii Babeş-Bolyai, care vor da o infuzie de tinereţe şi o rebranduire a evenimentului, care sperăm să fie pe placul sighetenilor şi a celor care vor vizita oraşul în această perioadă”.

Dan Spiridon Pralea

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.