• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 23 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 August , 2017

Ludovic Orban, un președinte liberal ce își duce crucea cu seninătate!

Nicolae TEREMTUȘ

Reporter: Care este rolul Ligii Aleșilor Locali PNL, atât la nivel local cât și la nivel național?
Ludovic Orban: Din punctul meu de vedere, această structură are un rol foarte important.
La dezbaterile Ligii Aleșilor Locali luăm contact, noi cei care suntem în conducerea națională, cei care repre­zintă PNL în Parlament, de problemele cu care se confruntă administrațiile locale în deservirea cetățeanului ca urmare a diferitelor reglementări, ca urmare a modului de alocare a bugetului. Aflăm de la primari, de la aleșii noștri locali care este adevărul la bază și putem să corectăm, să îndreptăm toate erorile care sunt apărute în regle­mentări. De asemenea, putem să ve­nim cu proiecte de acte normative care să îmbunătățească calitatea serviciilor publice oferite de administrațiile locale către cetățeni.

Rep.: Cum este Maramureșul? Ați fost în acest an de mai multe ori aici și ați spus că veți mai veni de cel puțin trei ori, până la sfârșitul anului.
L.O.: Maramureșul este unul dintre cele mai frumoase județe. Este un loc în care mă simt foarte bine. Este un loc în care am venit foarte des de-a lungul carierei mele politice și în care voi veni cu mare plăcere în continuare!

Rep.: Ce așteptări aveți de la organi­za­ția PNL Maramureș?
L.O.: Să câștige alegerile!

Rep.: Sunteți mulțumit de activitatea președintelui filialei maramureșene, Ionel Bogdan?
L.O.: E prematur să mă pronunț asupra activității domnului președinte. Nu are decât vreo două luni de președinție.
Începând din septembrie urmează să discutăm cu filialele județene, să facem o evaluare a stării exacte în care se găsește fiecare filială. Vom stabili un plan de acțiune care va fi cu obiective trimestriale. Și în mod evident, trimestrial vom dezbate progresul, evoluția fiecărei organizații.

Rep.: Cum va arăta guvernarea PNL și cum se va ajunge acolo?
L.O.: Prin câștigarea alegerilor, în mod evident!
Guvernarea va fi o guvernare nebiro­cra­tică, o guvernare care va încuraja dezvoltarea prin investiții, prin creș­te­rea productivității, prin răsplătirea celor merituoși, celor care muncesc, celor care își asumă răspunderi, celor care își asumă riscuri. O guvernare care va respecta proprietatea privată și fiecare individ. O guvernare care va asigura o creștere economică solidă, o lungă perioadă de timp!

Rep.: Într-o astfel de situație vor fi și miniștrii din Maramureș?
L.O.: Este greu de spus. La ora actuală nu există niciun ministru în PNL. Există doar mulți candidați la pozițiile de miniștri. În măsura în care vor fi activi, vor fi la dispoziția cetățeanului, vor fi izvor de soluții și de programe sectoriale vor avea o șansă să fie miniștri. Dacă nu, nu!

Rep.: Ce puteți să ne spuneți despre ultimele declarații ale lui Liviu Drag­nea. Cele cu existența unor forțe și instituții care doresc ruperea PSD și aba­terea României de pe drumul corect?
L.O.: O victimizare ieftină!

Rep.: De ce nu reușește România să construiască autostrăzi?
L.O.: Pentru că nu alocă bani. Pentru că PSD-ul, care a fost cea mai mare parte a timpului la guvernare, a preferat să bage bani în drumuri comunale, decât să bage bani în mari proiecte de infra­structură. Ei au o vorbă: autostrăzile nu aduc voturi, în timp ce doi kilometri de asfalt într-o localitate aduc voturi. Pentru că au preferat să aloce banii către ajutoare sociale, către majorări de pensii sociale, în general către cheltuieli care nu aduc dezvoltare, care nu aduc creștere economică. Întotdeauna au neglijat investițiile, întotdeauna au tratat în mod discriminatoriu mediul privat!

Rep.: Ce părere aveți despre problema pensiilor pentru cei cu gradul I și II de muncă, intens dezbătută în ultima perioadă?
L.O.: În Maramureș sunt foarte mulți pensionari din grupa unu și doi de muncă pentru că mineritul, metalurgia, fabrica de plumb, toate acestea au fost considerate ca și condiții extrem de grele de muncă și au fost încadrate în grupa I și II de muncă. Prin HG 291 care cred că a fost semnată de Olguța Vasilescu la beție, pentru că nu pot să îmi explic cum un ministru al Muncii care trebuie să aibă grijă de respectarea Constituției, de asigurarea egalității în drepturi pentru toți cetățenii a putut să creeze o asemenea inechitate. Practic, toți pensionarii care s-au pensionat până în data de 1 ianuarie 2011 nu pot să beneficieze de majorările de pensii care sunt stabilite de lege. În schimb, cei care s-au pensionat după 1 ianuarie 2011, după ce legea a intrat în vigoare au beneficiat de aceste majorări. 50% pentru grupa I și 25% pentru grupa II de muncă. Stagiul de cotizare este de 20 de ani pentru cei de după 1 ianuarie 2011, 30 de ani pentru cei de dinainte de 1 ianuarie 2011. Este o nedreptate strigă­toare la Cer!
Nu înțeleg de ce Gu­vernul nu schimbă această Hotărâre de Guvern. Probabil, foamea de bani, disperarea de a nu se naște noi cheltuieli publice după cheltuielile astronomice pe care le-au provocat prin legea salarizării îi împiedică să vadă nedreptatea acestei legi. Și atunci, noi ca și partid politic vom iniția atacul în contenciosul administrativ prin depunerea unei plângeri prealabile. Iar în fiecare județ orice pensionar din grupa I și grupa II de muncă care s-a pensionat înainte de ianuarie 2011 este invitat la sediile noastre de partid unde, după un program care va fi stabilit, vor primi consultanță juridică pentru a putea ataca în contenciosul administrativ această Hotărâre de Guvern, pentru anularea ei. Fiecare filială va desemna un avocat care va oferi consultanță celor în cauză.

Rep.: Enumerați câteva proiecte de viitor apropiat ale PNL și ale pre­șe­dintelui Ludovic Orban!
L.O.: Avem la începutul legislaturii o întrunire largă cu Biroul Politic Na­țional și cu toți parlamentarii partidului. La această întâlnire vom definitiva prioritățile pe care le vom avea pentru viitoarea sesiune parlamentară și vom anunța toate proiectele pe care le vom avea în vedere. Nu aș vrea să mă grăbesc înainte de a dezbate în interiorul partidului și să anunț înainte, dar lucrăm la mai multe proiecte!

Rep.: Și Ludovic Orban?
L.O.: Obiectivul meu este să susțin toate activitățile partidului. Să fiu prezent alături de organizații, să vin cu idei, cu soluții, să organizez partidul pentru a ne opune la orice fel de derapaj antidemocratic, sau antieconomic al partidului de guvernământ. Să pregătim partidul pentru câștigarea alegerilor!

Rep.: Este greu să fii președinte de partid?
L.O.: Nu! Pentru cei mai mulți, nu! Pentru mine, este! Pentru că este o răs­pundere foarte mare și un efort foarte mare pe care îl depun. Dar asta mi-am dorit și îmi duc crucea cu seninătate! 

 

„PSD-ul, care a fost cea mai mare parte a timpului la guvernare, a preferat să bage bani în drumuri comunale, decât să bage bani în mari proiecte de infra­structură. Ei au o vorbă: autostrăzile nu aduc voturi, în timp ce doi kilometri de asfalt într-o localitate aduc voturi. Pentru că au preferat să aloce banii către ajutoare sociale, către majorări de pensii sociale, în general către cheltuieli care nu aduc dezvoltare, care nu aduc creștere economică. Întotdeauna au neglijat investițiile, întotdeauna au tratat în mod discriminatoriu mediul privat!”
Ludovic Orban

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.