• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 3 Octombrie , 2017

Löic Thetio, a zecea expediţie a solidarităţii în Baia Sprie

Nicolae Steinhardt spune că mila şi solidaritatea sunt sentimentele de care dau dovadă cel mai des eroii homerici şi medievali. Aşa că, un cava­ler francez nu avea cum să rămână in­diferent la necazurile celorlalţi.

Löic Thetio, distins cu „Chevalier de l’Ordre National du Mérite”, a doua mare distincţie, în Franţa, după „Legiu­nea de Onoare”, „românul de la Atlan­tic”, cum îi spun maramureşenii a ajutat Maramureşul şi maramureşenii în ultimii 26 de ani mai mult decât toate guvernele postdecembriste, creând o altfel de „instituţie”, fără regulamente, norme, birocraţii şi funcţii, dar cu un scop sfânt: binele celorlalţi. La circa 6 luni de la ultima vizită, săptămâna tre­cută, Löic Thetio, preşedintele Asocia­ţiei Umanitare SOLIDARITÉ PLOEMEUROUMANIE, împreună cu soţia sa Lysiane Thetio au ajuns din nou la Spitalul din Baia Sprie, pentru a zecea oară. Lista de donaţii este extrem de lungă şi cuprinde două ecografe, un microscop, vopsea, materiale şi consumabile foarte importante pentru orice spital, cum sunt dezinfectanţii, dar aşa cum răspunde Löic Thetio, întrebat despre valoarea donaţiei - „nepreţuită”. Pentru că grija, interesul şi ajutorul dat celorlalţi nu pot fi cuantificate în bani, ci în compasiune, prietenie şi dragoste.
„Este a zecea acţiune umanitară pe care o desfăşurăm la Spitalul din Baia Sprie. Nu ştim valoarea, pentru cadouri nu există preţ, dar este oricum o valoare mare. Mă bucur să văd, la fiecare vizită, că lucrurile se mişcă aici, se văd progrese, şi asta înseamnă că autorităţile de aici îşi fac foarte bine treaba. Sperăm să revenim anul viitor”, spune cavalerul francez.
Dorin Vasile Paşca, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie MedSpria, iniţiatorul acestui proiect de suflet al băisprienilor, precum şi iniţiatorul colaborării cu Löic Thetio spune că ajutorul cavalerului francez a fost foarte important pentru dezvoltarea unităţii medicale. „Ajutorul lui a contat foarte mult pentru noi, la fel ajutorul tuturor prietenilor pe care i-am avut alături în acest proiect. Löic a fost alături de noi de la început, de la demararea proiectului MedSpria, şi unul dintre cei care au recunoscut, poate mai mult decât noi, românii, importanţa vitală a unei instituţii de genul acesta în oraşul nostru. Alături de suportul material, poate mai important decât acesta a fost suportul lui moral şi încrederea arătată proiectului nostru. Şi el are în spate o mică armată într-un sătuc şi toţi sunt solidari cu noi, toată lumea ştie de spitalul din Baia Sprie şi le mulţumim şi pe această cale. Ne-am dori ca băis­prie­nii să fie la fel de activi ca şi ei, să înveţe din exemplul lor”.

Maria Pop, manager MedSpria a explicat că: „Ne bucurăm de o nouă vizită a prietenului nostru Löic. Şi-a respectat promisiunea din primăvară de a reveni cu o nouă tranşă de donaţii în toamna acestui an. La fel şi noi ne-am respectat promisiunile făcute atunci: am zugrăvit faţada cu vopseaua adusă atunci, am pus în funcţiune aparatele aduse, încă n-am reuşit să punem la punct partea de laborator din cauza procesului birocra­tic, dar în curând vom reuşi.
Oricum, MedSpria se dezvoltă, încer­căm în permanenţă să ne diversificăm serviciile, să modernizăm aparatura şi infrastructura. În prezent avem urmă­toarele cabinete funcţionale: alergologie, cardiologie, ecografie, endo­cri­nologie, recuperare/fizioterapie, ginecologie, medi­ci­nă internă, neurologie, ORL, psihiatrie, reumatologie, analize ginecologice, urologie, laborator. Iar în total, anul acesta am avut, până la sfârşitul lunii august, 3960 de pacienţi, ceea ce cred că demonstrează încă o dată că acest spital este vital pentru oraşul Baia Sprie”.  

În primăvara anului viitor, „românul de la Atlantic” se va întoarce din nou în Maramureş, din nou încărcat de daruri, dar mai ales de lecţii despre solidaritate, milă şi implicare.

 


„Este a zecea acţiune umanitară pe care o desfăşurăm la Spitalul din Baia Sprie. Nu ştim  valoarea, pentru cadouri nu există preţ, dar este oricum o valoare mare.  Mă bucur să văd, la fiecare vizită, că lucrurile se mişcă aici, se văd progrese, şi asta înseamnă că autorităţile de aici îşi fac foarte bine treaba. Sperăm să revenim anul viitor”.  Löic Thetio

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.