• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Octombrie , 2016

Listele electorale, eterna dispută!

Alegerile parlamentare sunt la o „aruncătură de băţ” distanţă şi, în mod normal, partidele ar fi trebuit să prezinte listele cu cei propuşi a fi aleşi.

Cu toate acestea, încă nu avem nume de politicieni, nu ştim cine ar putea reprezenta judeţul în Parlament.

Alegătorii sunt debusolaţi deoarece, în ultimii ani, modul în care au fost alcătuite listele a provocat dispute şi discuţii. De aici o lungă aşteptare!

 

 

Pentru presă, listele electorale, mai ales cele ale locurilor eligibile, reprezintă o ştire, un material. De aceea, probabil, partidele se feresc a prezenta listele. Există temerea că unii dintre candidaţi vor fi luaţi în vizorul presei.

Pe de altă parte, partidele au anunţat că vor face o riguroasă selecţie a candidaţilor, iar cei care nu se vor încadra în criteriile impuse de liderii partidelor, cel puţin declarativ, nu vor prinde un loc eligibil. Pentru aceste alegeri parcă există o mai mare tensiune decât la precedentele bătălii electorale. Poate şi pentru că a fi parlamentar în contextul politic actual reprezintă o reuşită personală, în primul rând. Cei care izbutesc să ducă, cel puţin, un mandat la capăt vor avea beneficii pentru tot restul vieţii lor.

 

Între filialele de partid maramureşene, cei mai aproape de finalizarea listelor par a fi PSD-iştii.

 

Social-democraţii maramureşeni au cele mai bune rezultate la alegerile locale, ceea ce le oferă un avantaj în bătălia electorală. Liderul PSD Maramureş este optimist şi speră la un rezultat bun.„Atâta timp cât nu sunt listele stabilite, orice listă care circulă este neadevărată. PSD va propune o echipă care să combine experienţa celor care sunt astăzi în Parlament şi entuziasmul oamenilor noi! Într-o  proporţie relativ egală.

Până săptămâna viitoare vom definitiva propunerile, urmând ca acestea să fie discutate cu conducerea centrală a partidului. Apoi, vor fi aprobate prin vot de către forurile judeţene ale partidului.

O listă care să reprezinte întreg judeţul, să fie şi oameni din Maramureşul voievodal, oameni din sudul judeţului, din Baia Mare, o listă completă.

Aşa am făcut şi la alegerile locale, la Consiliul Judeţean, am avut o listă cu reprezentanţi din fiecare zonă a judeţului. Acesta este lucru cel mai important!”, a spus Gabriel Zetea.

În cazul liberalilor maramureşeni nu se ştie prea multe. Liderul filialei, Mircea Dolha, a spus de mai multe ori că vor avea o listă echilibrată, în care vor fi politicieni cu experienţă, dar şi mai tineri colegi. Tot Dolha a spus că, dintre actualii parlamentari, cei care nu au avut o activitate mulţumitoare sau cei cu probleme medicale nu se vor mai regăsi pe liste pe poziţii eligibile. În zilele următoare, şi liberalii vor finaliza propunerile şi va urma validarea de către conducerea partidului.

 

Nici la ALDE nu se ştie cine va ocupa locurile bune de pe liste. Liderul filialei, Cornelia Negruţ, speră ca, într-o săptămână, să aibă lista finalizată.

 

La PMP Maramureş, lucrurile par mai simple. Surse ale partidului au afirmat că filiala maramureşeană a PMP va avea doi parlamentari, aproape sigur, iar pe primele poziţii, greu de „mişcat”, ar fi Nuţu Fonta şi Adrian Todoran. Şi la pemepişti sunt discuţii, ca şi la celelalte filiale de partid.

UDMR va avea candidaţii pe care îi propune, după acelaşi ritual, la fiecare alegeri. Maghiarii din Maramureş au avut câte un parlamentar, aşa că ei mizează pe cel puţin un deputat. Vor urma câteva zile de foc pentru liderii maramureşeni ai filialelor de partid, deoarece vor trebui să îi împace pe cei care îşi doresc un loc pe liste şi nu vor ajunge în zona eligibilă. Cererea este mult mai mare decât oferta posibilă!  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.