• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 19 Mai , 2017

„Lecţia de etnografie” - un dialog despre tradiţie şi neam

Dana Gagniuc
Expert comunicare
Compartiment Strategii Judeţene

O lecţie emoţionantă despre formele de locuire ale omului tradiţional, despre relaţia sa cu casa, biserica, satul şi neamul a fost susţinută în data de 12 mai 2017, de conf. dr. Delia Suiogan, la Centrul de Informare Turistică din Săcălăşeni.
Acţiunea este prima din şirul mani­festărilor pe care Consiliul Judeţean Maramureş le organizează în perioada de sustenabilitate a proiectului „Circuitul bisericilor de lemn din Transil­vania de Nord”, proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013,  Axa Prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă şi promo­varea turismului, Domeniul de Inter­venţie-5.1. Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea / modernizarea infrastructurilor conexe.

Proiectul a fost finalizat în iunie 2016 şi are ca principal obiectiv punerea în valoare a 16 biserici de lemn din Ma­ramureş, prin realizarea unor Centre de Informare Turistică în proximitatea lor, prin amenajarea aleilor, a parcărilor, a iluminatului ornamental şi a împrejmuirilor. Rolul acestor centre, care sunt dotate cu utilităţi la standarde europene, este de a oferi turiştilor informaţii despre obiectivele turistice ale comunei şi ale judeţului.
La manifestare au participat copiii şi cadrele didactice de la Şcoala gim­nazială Săcălăşeni, reprezentanţi ai proiectantului, reprezentantul Minis­terului Turismului pentru Maramureş şi Suceava, membrii unităţii de im­plementare a proiectului, repre­zen­tanţi ai Serviciului Turism şi Salva­mont din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş şi locuitori ai comunei.
Aşa cum se cuvine într-o comunitate rurală tradiţională, acţiunea a început cu binecuvântarea preotului paroh, Vasile Lăcătuş, şi cu cuvântul de bun-venit al primarului Emilian Pop. Managerul de proiect, Claudia-Maria Breban – director al Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte din cadrul Consiliului Judeţean Ma­ra­mureş - a precizat că, acţiunea de la Săcălăşeni, derulată sub genericul „Lecţia de etnografie”, poate fi considerată „kilometrul zero” al unui şir de manifestări care urmează să se desfăşoare în toate locaţiile proiectului pe perioada de sustenabilitate.

Conf. dr. Delia Suiogan, cadru universitar al Centrului Universitar Nord Baia Mare, care a venit însoţită de un grup de studenţi, a accentuat impor­tanţa unor asemenea dialoguri, din perspectiva cunoaşterii şi perpetuării tradiţiei. S-a vorbit despre importanţa nepervertirii portului popular, despre păstrarea identităţii şi a tradiţiei, des­pre rânduielile fireşti din viaţa omului tradiţional şi despre întoarcerea la rădăcini. „Trebuie să ne cunoaştem rădăcinile, trecutul, tradiţiile. Oricât ar fi de frumos, un copac care nu are rădăcini va cădea la primul vânt” – a declarat conf. dr. Delia Suiogan.
Îmbrăcaţi în costumele specifice zonei, copiii din ansamblul „Florile Chioarului” au susţinut, la finalul manifestării, o suită de dansuri tra­diţionale.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.