Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 23 Octombrie , 2020

Lăsați-l pe Tedi să lucreze! Biblioteca are nevoie de el

de Nicolae Teremtus

În plină pandemie nemiloasă, în timpul pregătirilor pentru campania electorală la parlamentare se mai întâmplă și alte evenimente ce trec aproape nebăgate în seamă. Unele sunt din zona obscură a existenței și nu fac decât rău, de parcă am avea nevoie de rău. Ar trebui semnat contractul pentru managementul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”. Un nou mandat de patru ani, așa cum prevede legea.

 

 

Nicolae TEREMTUȘ

Actualul director al Bibliotecii, Teodor Ardelean a pregătit dosarul de prezen­tare și a fost în fața comisiei de evaluare. Evident, proiectul lui Ardelean este fără cusur, iar comisia nu poate decât să vali­deze un astfel de proiect. Ar urma chemarea lui Teodor Ardelean la conducerea județului pentru semnarea contractului. Practic, o formalitate după evaluare. Dar cum lucrurile pot fi complicate atunci când pot fi simple, po­vestea de la Bibliotecă merge mai departe… să vedem cum.

Zilele trecute, Teodor Ardelean a fost atacat în presă de cineva care pare că îl cunoaște destul de bine. Atacul s-a consumat în presa lo­cală și a avut un iz bahic. Elucu­brațiile individului au fost aruncate taman acum, în momentul în care ar fi urmat semnarea contractului, ceea ce nu poate fi o coincidență. Am dedus că este cineva care are un interes pentru funcția de condu­cere de la Bibliotecă. S-a mers pe principiul „scopul scuză mij­loacele”. Iar mijloacele folosite sunt mizerabile și denotă un ca­racter mizerabil. Posibil să fie un prieten al domnului Bachus, un tip pe care îl vedem des la manifestări, la evenimente, la masa de unde spune vrute și nevrute. Cunoscut, respectivul se folosește de poziția pe care o are din motive care ne scapă, deocamdată. Desigur, se vrea capul lui Ardelean, dar ce pu­nem în loc?

Biblioteca Județeană este printre puținele instituții, poate singura, care au reușit în toți anii ăștia care au trecut să crească, să se dezvolte, să fie un mesager al culturii din Maramureș și nu numai.
Biblioteca Judeţeană „Petre Dul­fu” Baia Mare a deschis, în ultimii 30 de ani, Biblioteci cu carte ro­mânească în multe ţări din Europa, fiind, probabil, cea mai puternică instituţie de cul­tură din Mara­mureş şi nu numai, şi datorită faptului că această activitate de a duce cuvântul românesc în comunităţile de români de prin lumea largă este un legământ de suflet şi pentru suflet.
Cea mai performantă instituţie de cultură din nordul ţării clădeşte la cunoaştere, la educaţia copiilor, a tinerilor, prin multele programe şi proiecte aflate în derulare. Teodor Ardelean are un colectiv puternic, bine pregătit, care lucrează din şi cu vocaţie. Bibliotecile sunt insti­tuţii complexe, sunt instituţii de cunoaştere, în primul rând. Şi în al doilea rând, de cultură. Multă lume face această confuzie, denominând instituţia şi domeniul doar în jurul sferelor culturale, dar mare parte din activităţile acestora sunt activităţi care, într-un fel sau altul, acoperă o arie mult mai largă, cum este aria instituţiilor de cunoaştere.
Biblioteca Judeţeană „Petre Dul­fu” a devenit cea mai impor­tantă instituţie de cultură a zonei de nord, un statut pe care îl confirmă în fiecare săptămână, lună, în fie­care an organizând manifestări importante pentru mişcarea cul­turală a zonei, dar mai ales pentru Mara­mureş şi Baia Mare.
Biblioteca Județeană, cea păstorită de Teodor Ardelean, este cea mai mare Bibliotecă publică departa­mentală românească. Nu se com­pară cu Biblioteca Națională, dar este cea mai mare Bibliotecă județeană. Este o instituție care a realizat în ultimii ani salturi spectaculoase, iar cetățenii băimăreni, maramureșeni, le trăiesc. Ei nu realizează ideea de salt, ei consi­deră că așa e normalitatea. Dar dacă vine cineva din Teleorman, unde este cea mai mică și mai slabă Bibliotecă județeană din țară, vede imediat distanța!
Sau, dacă vine cineva chiar din Cluj vede diferența pentru că, la Cluj, cetățenii pot apela la marile Biblioteci clujene numai în măsura în care sunt cercetători la Biblio­teca Academiei sau la Bibliotecile institutelor aparținătoare Academiei...
La Biblioteca Central-Uni­ver­sitară sunt masteranzii, doc­to­ranzii, în schimb oamenii de rând, copiii, pensionarii, ceilalți trebuie să apeleze la Biblioteca Județeană și filialele acesteia. În Baia Mare avem 10 filiale pentru un municipiu de 130 de mii de locuitori, iar Clujul are patru filiale și nu poate satisface, nu sunt condiții, cerințele clujenilor. Nu este simplu să poți construi o entitate care să fie corespunzătoare nevoilor de lectură.
La Biblioteca din Baia Mare, Teo­dor Ardelean a reușit să formeze colectivul, un colectiv care se for­mează greu și în timp. Bibliotecarul nu este ca actorul sau ca interpretul care urcă pe scenă, recită, cântă, rostește. Bibliotecarul stă și adună informații, le așază în casetele de memorie corespun­ză­toare, le pune la dispoziție, oferă, provoacă... O muncă migăloasă pe care Ardelean a coordonat-o perfect.
Apropierea de Academia Română este cea mai mare realizare a ultimilor ani. Este o secție distinctă, nicio altă Bibliotecă din țară n-are, nici măcar birou, nu serviciu!
În Baia Mare avem Serviciul: Fondul Documentar al Academiei Române, dar cei cu prieteni precum Bachus…