• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 27 Ianuarie , 2017

Lansarea volumului „Istoria Transilvaniei”

Duminică, 29 ianuarie 2017, începând cu ora 12.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca (Str. Memorandumului 21), va avea loc lansarea volumului „Istoria Transilvaniei” de Ioan-Aurel Pop şi Ioan Bolovan, ediţia a II-a, revăzută, adăugită şi ilustrată – un proiect editorial susţinut de Banca Transilvania, apărut sub egida Academiei Române (Centrul de Studii Transilvane), recomandat de Revista Sinteza şi realizat de Editura Şcoala Ardeleană.

 

 


Despre carte vor vorbi prof. univ.dr. Gheorghe Iacob, Prorector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, şi dr. Tudor Sălăgean, Directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
Evenimentul va avea loc în prezenţa autorilor. „Este evident că cea mai im–portantă chestiune implicată în carte pentru epoca modernă se referă la explicarea, pe baza izvoarelor, a apar–tenenței Transilvaniei la România. Cu alte cuvinte, cititorul este invitat să înţe­leagă cum şi de ce s-a ajuns la miş­carea de emancipare naţională a românilor, care a condus la integrarea Transilvaniei în Regatul României. Acesta a fost procesul istoric fundamental al epocii moderne, înfăptuit de români (adică de majoritatea absolută a populaţiei) şi finalizat prin organele lor reprezentative, alese şi desemnate în mod democratic, la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia. Justeţea acestei decizii de unire cu România a fost validată de is–torie, prin confirmarea sa de către instanțele internaţionale de după Primul Război Mondial şi apoi prin alte foruri internaţionale mai recente”, afirmă au–torii volumului.
Autori
Ioan-Aurel Pop este istoric român, profesor universitar şi membru al Aca­­demiei Române. Director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române. A condus şi Institutul Cultural Român din New York (S.U.A.), precum şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia (Italia). Din martie 2012, este Rectorul Univer­sităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Din 2015, este preşedintele Co­mitetului Naţional al Istoricilor din România şi reprezentantul României în Comitetul Internaţional de Ştiinţe Istorice. Este membru în diverse academii şi or–ganizaţii ştiinţifice naţionale şi internaţionale, visiting professor al unor universităţi din S.U.A., Franţa şi Italia.
Acad. prof. Ioan-Aurel Pop este, de asemenea, autor a peste cincizeci de cărţi, tratate şi manuale, şi a peste trei sute de studii şi articole, publicate la edituri de prestigiu şi în periodice din peste douăzeci de ţări din Europa, America şi Asia.
Temele predilecte de cercetare fac parte din domeniul istoriei medievale şi moderne timpurii: instituţii ale Tran­silvaniei, relaţii între Ţările Ro­mâne, naţiunea medievală, raporturi româno-maghiare, paleografia latină şi limba latină ca limbă a izvoarelor.
Ioan Bolovan este profesor universitar, conducător de doctorat şi din 2012 prorector al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, precum şi cercetător ştiinţific I la Centrul de Studii Tran­silvane din cadrul Academiei Române. Doctor în istorie din anul 1999, a obţinut premiul „Mihail Ko­gălniceanu” al Academiei Române în 2002. Spe­cializat în istoria modernă a României şi demografie istorică, având din 2015 funcţia de preşedinte al International Commission for Histo­rical Demo­graphy (Geneva), a publicat mai multe cărţi de unic autor şi în colaborare la edituri din România, Franţa, Germania, Olanda, Rusia, Cehia, Argentina, Italia etc., precum şi peste 150 de studii în reviste şi volume colective din ţară şi străinătate în special despre istoria populaţiei Transilvaniei, graniţa militară austriacă, revoluţia de la 1848-1849, Primul Război Mondial şi istoria instituţiilor culturale.

 

 

„Trecutul trebuie cunoscut nu pentru încrâncenare și răzbunare, ci pentru destindere și înţelegere”

„Transilvania este astăzi o parte a României şi a Europei în acelaşi timp, dar, mai presus de toate, este patria primitoare a tuturor locuitorilor săi. Pentru prima oară în istorie, sunt acum premise reale pentru ca toţi locuitorii ei să fie şi să se simtă egali şi la ei acasă. Ţara nu mai este Transilvania de odinioară, dar urmele istoriei sunt peste tot. În trecut, au suferit şi au fost fericiţi, adesea în momente diferite, şi românii, şi maghiarii, şi germanii, şi evreii etc. Nici suferinţele şi nici bucuriile nu trebuie uitate. Amintirile trecutului sunt un patrimoniu de nepreţuit, iar păstrarea lor este un atribut al popoarelor civilizate. Entitatea transilvană este un dat al trecutului, dar, în acelaşi timp, ne însoţeşte peste tot, astăzi, sub ochii noştri. E singurul loc din Europa unde o biserică bizantină stă lângă o bazilică romanică, lângă o biserică gotică şi lângă alta barocă, toate vecine cu o sinagogă! De asemenea, singurul loc în care un locaş de cult ortodox este la câţiva paşi de unul greco-catolic, de altul romano-catolic, de unul calvin, de altul lute­ran sau unitarian. Aceasta spune mai mult despre convieţuirea paşnică decât despre conflicte, iar mesajul acestei lucrări este generos: trecutul trebuie cunoscut nu pentru încrâncenare şi răzbunare, ci pentru destindere şi înţelegere”.
Autorii

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.