• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Martie , 2018

La Chişinău, la Gala Premiilor Uniunii Internaţionale a Oamenilor de Creaţie, Scriitorul şi ziaristul băimărean Ioan Romeo Roşiianu a obţinut Premiul „Centenarul Marii Uniri”

Ioan Romulus Şter

 

În perioada 27 februarie - 2 martie 2018 la Chişinău, Republica Moldova s-au desfăşurat manifestările primei ediţii a Galei Premiilor Uniunii Internaţionale a Oamenilor de Creaţie.
 

 

Din Maramureş au fost pre­zenţi ziaristul şi scriitorul Ioan Romeo Roşiianu, anunţat deja ca fiind unul dintre premianţi, dar şi cel propus pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al Repre­zentanţei Maramureş al UIOC.
Conform celor convenite, fiecare invitat special avea dreptul să îşi invite alte 6 (şase) persoane, Ioan Romeo Ro­şiianu optând să o mai invite din Baia Mare pe poeta Carmena Băinţan, care este şi preşedinta Filialei Mara­mureş a Ligii Scriitorilor din România.
Lor li s-au mai alăturat scriitorii Robert Sorin Baicu şi Cristina Maria Done din Bucureşti, Ioan Corin Culcea din Ploieşti, Clara Protea din Iaşi şi Geta Stan Palade din Piatra Neamţ, toţi membri ai Cenaclului „eCreator” şi cu cărţi publicate sub sigla editurii ECREATOR, înfiinţată de Roşiianu.
 

Cărţi donate şi premiere
 

În afară de faptul că fiecare autor şi-a adus mai multe exemplare din propriile cărţi, Roşiianu a dus cu el o cantitate importantă de cărţi, antologii şi reviste apărute sub sigla ECREATOR, volume.
Grosul manifestărilor s-a desfăşurat în aula Bibliotecii Naţionale „Onisifor Ghibu” din Chişinău, situată chiar peste drum de Preşedinţia Moldovei.
Aici, ziaristul băimărean a fost investit mai întâi în funcţia de preşedinte al Reprezentanţei Maramureş, apoi i s-a înmânat Premiul „Centenarul Marii Uniri” pentru opera poetică, înalt profesionalism şi merite deosebite în promovarea tinerilor scriitori, el fiind recunoscut ca un adevărat în ţară şi străinătate ca fiind un adevărat sprijinitor al tinerelor talente.
Numai anul trecut sub sigla ECREA­TOR au debutat 42 de tineri, 12 dintre aceştia şi editorial.
După dineul oficial care a prilejuit celor prezenţi să se cunoască între ei, să clădească punţi de prietenie, să socializeze şi să facă schimbi de cărţi, a doua zi „echipa” lui Roşiianu, împreună cu preşedintele UIOC, Renata Verejanu şi alţi membri din conducere au participat la cel mai mare şi galonat liceu din Moldova, Liceul „Mihai Viteazu” din Chişinău la un spectacol artistic şi la o adevărată lecţie de românism.
Şi aici Ioan Romeo Roşiianu şi scriitorii invitaţi au făcut o importantă donaţie de carte, el angajându-se să mijlocească înfrăţirea acestui liceu cu unul din colegiile de frunte băimărene.
Pentru aceleaşi motive, şi aici ziaristului băimarean i-a mai fost decernată o diplomă, împreună cu mărţişoare făcute de elevi.

 

 

Premiu nou şi la Bucureşti
 

Deşi abia s-a întors de la Chişinău, Ioan Romeo Roşiianu merge acum la Bucureşti, în acest weekend urmând să participe atât la înfiinţarea oficială a Filialei România a UIOC, cât şi la Festivalul Naţional „Alexandru Macedonski”, festival-concurs ajuns la cea de-a V-a ediţie, unde a fost anunţat că se numără iarăşi printre premianţi.
Este îmbucurător faptul că unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori şi ziarişti băimăreni aduce municipiului Baia Mare şi judeţului Maramureş
cinstea cuvenită.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.