• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 25 August 2019

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 27 Noiembrie , 2018

La Centrul Cultural Sighetu Marmației - un regal al cântecului popular maramureșean!

Ioan Dorel TODEA

Proiectul cuprinde evenimente pe parcursul a 10 zile, un concurs de interpretare a cântecului popular dedicat marelui interpret de muzică populară Viorel Costin, Ziua Ansamblului folcloric MARA, 50 de ani de activitate, Spec­tacol de Gală dedicat Zilei Naționale a României.
La ediția din acest an a Concursului de interpretare a cântecului popular mara­mu­reșean „VIOREL COSTIN”, con­curenții selectați pentru finală au dove­dit talent, o bună pregătire a repertoriului ales și un deosebit respect pentru costumul popular maramureșean. Ca noutate, în probele de concurs, pe lângă o piesă la alegere cu acompaniament, una fără, concurenții au prezentat un cântec din repertoriul lui Viorel Costin.

Juriul a acordat următoarele premii: Ma­rele premiu și trofeul Concursului „VIOREL COSTIN” - Topan Diana (Baia Mare), Premiul „VICTORIA DARVAI” (locul I): Covaci Raluca Liuța (Sat Șugatag) și Prună Adela Iulia (Iadăra), Premiul „GHEORGHE CO­VACI-CIOATĂ” - Pătcaș Florin Ionuț; Premiul „NICOLAE TUDOROVICI” - Dănuț și Cristian Vlad; Premiu pentru autenticitate - Lăzăroi Iasmina; Men­țiuni: Gogotă Dana Rodica, Cozneac Andreea, Pașca Maria Elena și Chira Daiana Crina.

Premiile sunt importante prin faptul că atestă calitatea de interpret de muzică populară și stadiul pregătirii pentru evoluția artistică. Trofeul Concursului „VIOREL COSTIN” a fost asigurat prin contribuția familiei artistului și înmânat de Ileana Dăncuș (n. Costin), sora îndrăgitului interpret.
Juriul a fost alcătuit din specialiști, având ca președinte pe d-na prof. Rodica Gheorghiu; membri: Ileana Dăncuș (n. Costin), Ștețca Gheorghe, Barz Mirela și Ileana Matus. Un taraf alcătuit din instrumentiști de mare va­loare (printre care Viorel Bledea și Ioan Dunca), dirijați de Mihai Chiș, a asigurat acompaniamentul concurenților și a contribuit la succesul evenimentului. Atât ziua de concurs cât și gala laureaților au fost un adevărat regal al muzicii populare din județul nostru, la care și-au adus contribuția: câștigătorul de anul trecut al marelui trofeu „VIOREL COSTIN” - solistul Denis Cupșe, inegalabila Ileana Matus care a prezentat un repertoriu alcătuit din cântecele lui Viorel Costin și dansatorii Ansamblului MARA, care au fost răsplătiți cu ropote de aplauze!
Evenimentele din cadrul proiectului „TRADIȚIE ȘI CONTINUITATE” - ediția a II-a, 2018 se vor încheia cu spec­tacole de gală dedicate Zilei Naționale a României - Centenarului Marii Uniri și împlinirii a 50 de ani de la înființarea Ansamblului Folcloric MARA, câștigător a numeroase premii naționale și internaționale dintre care amintim: Discului de aur și colierului de argint Dijon, Franța, a premiului Europa acordat de Fundația Herder.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.