Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 17 August , 2018

La Bistra - pe urmele făuritorilor Marii Uniri

de Gazeta de Maramures

Lector univ. Dr. Ilie GHERHEȘ

Într-o atmosferă destinsă și distinsă, cu adevărat festivă, după discursul de rigoare, dl. Ioan Doru Dăncuș - vicepreședintele CJ Maramureș a înmânat primarului localității Bistra, dl. Vasile Duciuc, bustul din bronz al lui Gheorghe Pop de Băsești, reprezentantul arhetipal al Marii Uniri, ca un semn de aleasă pre­țuire pentru edil și pentru întreaga co­munitate. Oficialitatea județeană a fost secondată cu succes de către Ni­colae Mișulec - consilier județean, localnic din Valea Vișeului, comuna Bistra.

Despre evenimentul aniversar de acum 100 de ani au susținut prelegeri: preot Dr. Ioan Iurcea - parohul local, lector univ. Dr. Ilie Gherheș, venerabilul preot Ioan Ardelean, profesor Maria Papariga și preot-paroh Gheorghe Sacaloș. O notă aparte a marcat-o invitatul din Ucraina, Igor Ivankiv, care ne-a prezentat evenimentele de acum 100 de ani din perspectiva istoriografiei naționale ucrainene, din zona de re­ferință și de interes a Zacarpatiei.

De remarcat faptul că sub bagheta inegalabilă a omului de cultură ucrai­neano-română, dl. profesor Dumitru Coreniuc, arhitectonica spectacolului a fost una impecabilă. Manifestările au început cu intonarea imnului de stat, cu întreaga asistență în picioare și cântând și s-au încheiat cu cântecul patriotic mobilizator „Treceți batalioane române Carpații”; iar între aceste două borne spirituale de suflet, definitive, s-a prezentat un spectacol de o aleasă ținută artistică.
Pe scena frumos decorată, pe care uneori au fost păstrate ca decor grupurile care au evoluat deja, au intrat în com­petiție armonioasă formațiile artistice din cele trei sate ale comunei: Crasna Vișeului, Valea Vișeului și Bistra, fiecare distingându-se în felul său. Făcând o notă aparte, dar de un mare efect scenic s-au dovedit a fi evoluțiile formațiilor Iurcuț din Bistra și a invita­tului special Vasyl Melnyko­vych din Ucraina - care a animat sala electrizând-o, i-a invitat pe tineri pe scenă, implicându-i în spectacol într-un mod foarte plăcut, antrenant, memorabil. Felicitări!

Închei aceste rânduri exprimându-mi admirația profesională față de condu­cătorii și realizatorii acestui spectacol grandios: Nicolae Maricec - director Cămin Cultural, Profesor Gheorghe Mocernac, profesor Dumitru Coreniuc și bibliotecar Iulian Moga.