• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 16 Februarie , 2018

Jubileu aniversar: Liviu Suhar ’75 „Meditații și metafore picturale”

Profesor universitar
dr. Nicolae Suciu


În opinia scriitorului Grigore Elisei, care sintetizează într-un mod elocvent, reperele biografice ale artistului, acesta menționează că: „Lucrările expuse, din care 60 aparţin Pinacotecii, majoritatea donaţii ale artistului, recompun un larg arc de timp creator. Se porneşte de la pânzele din anii studenţiei clujene, cu expresionismul lor cromatic sever şi compoziţii solide ale unor scene de viaţă socială.
Un spaţiu amplu e afectat lucrărilor din mijlocul creaţiei, cele care restituie în viziuni moderne şi cu preţioase transparenţe cromatice mitologii străbune. Panoramarea sfârşeşte cu piesele din ultimii ani prin care pictorul scoboară în universul genuin al lumii rurale dintr-o perspectivă nouă, metaforică şi simbolistică, într-un fel de regăsire a edenului pierdut. Proiecţia artistică a acestui fascinant univers presupune şi o metamorfoză a poeticii şi apelul la mijloace tehnice adecvate. Cromatica glisează între tonalităţile aprinse, fov, şi cele cretoase sau argiloase, transpuse în manieră sui generis parcă din ceramica ce-i subiect predilect şi insolit, totodată, al naturilor statice, pe care le scoate din uitarea colbuită, atribuindu-le caracteristicile contemporaneităţii. Pictorul experimentează fără însă a se supune modei, ci doar impulsurilor interioare şi artei sale poetice.” (Ziarul de Iași - online , 8.02.2018).

Galeria de Artă „DANA” din Iași a omagiat acest moment aniversar (în cele șapte săli de expoziție) prin vernisarea Expoziției Liviu Suhar ’75 – „Meditații și metafore picturale” în data de 5 februarie 2018. Nu am putut onora această invitație, urmează să vizitez ambele manifestări expoziționale, poate chiar de ziua aniversării artistului, dar am parcurs cu bucurie, materialele transmise online, cât și ecourile din presa ieșeană. Am remarcat totodată, obiectivitatea unei tinere (Maria Bilașevschi), critic și istoric de artă, care în cuvântul rostit la vernisaj, a re­levat într-un discurs coerent, metaforele vizuale din universul fascinant al picturii maestrului Liviu Suhar: „Liviu Suhar este o personalitate a culturii românești, cu o vastă erudiție, creator de școală românească autentică, un solid liant între nobila tradiție picturală și modernitate. Deşi aparent artistul nu este un însingurat, o aură de legendă îl însoţeşte, o aură ce se ţese în jurul unei personalităţi, a unei existenţe artistice care a atras după sine conturarea unei viziuni nuanţate asupra picturii româneşti. Desigur, totul a depins de o disciplină intelectuală, de un refuz al tuturor tendințelor care l-ar fi înstrăinat pe artist de frământările reale ale epocii și societății sale. Întreaga carieră artistică s-a construit pe convingerea că arta autentică înseamnă, în primul rând, o decantare şi, ulterior, o aprofundare a sinelui, nu o căutare furibundă a consacrării, pe o direcţie comod pavată. Creaţia artistului Liviu Suhar este una dintre puţinele creaţii despre care se poate afirma, fără exagerare, că are Sens. Forma, culoarea sunt certitudini chiar şi atunci când din candoare se naşte neliniştea, când semnul nu se mai indică pe el însuşi, când simbolul se transformă în meta-simbol iar ceea ce rămâne este artistul, etern prin creaţie, lăsându-i privitorului cale liberă spre revelaţie.” (Maria Bilașevschi).

Am scris de mai multe ori, în spațiul generos al Gazetei de Maramureș, despre expozițiile, cărțile și albumele publicate, despre simpozioanele internaționale de artă de excepție, organizate de Maestrul Liviu Suhar, care „a rămas la datorie pe meterezele picturii” generației sale, însuflețit de probitatea profesională a acțiunilor întreprinse „care credea întocmai (ca și predecesorul său pictorul Călin Alupi) că în artă nu ai voie să minţi vreodată.” (Grigore Elisei).

Dacă astăzi se poate vorbi despre Învățământul Superior de Arte Plastice – Pictură din cadrul Centrului Universitar de Nord din Baia Mare, se datorează în exclusivitate Maestrului Liviu Suhar care în calitate de șef de comisie Arte pentru Autorizarea și Acreditarea Învățământului Superior de Artă din România, alături de exigentul istoric și critic de artă Corina Popa, președinte al acestei comisii, au validat și încredințat înființarea acestui Program de Studii în anul 2000, unui colectiv energic cu inițiative, recunoscut de Universitățile de Artă din România. Este cel puțin hilar că astăzi, se decernează premii, unele cu caracter „reparatoriu”, unor așa-ziși inițiatori ai acestui demers, cărora comunitatea ar trebuie să le fie înda­torată!




Vă dorim, stimate Maestre Liviu Suhar – La mulți ani, lumină în suflet și pe paletă și inspirație pe pânză!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.