• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 26 August , 2014

Joc şi voie bună la întâlnirea „Fiilor satului din Ieud”

Sărbătoarea Sfintei Maria a însemnat, pentru ieudenii risipiţi în toate colţurile lumii, şi un prilej de regăsire la manifestarea „Fiii Satului”, devenită deja tradiţie în comunitatea maramureşeană.

 

Vreme de două zile, Ieudul a răsunat de cântec, joc şi voie bună, însă n-au lipsit nici întrecerile sportive şi acţiunile culturale care au atras oaspeţi din întreg judeţul şi nu numai. Vineri, regalul folcloric a fost la el acasă.

 

Participanţii la sărbătoarea din Ieud au avut ocazia de a-i asculta pe Marinel Petreuş, Ghiţă Pârja, Voichiţa Nemeş, Ion Dorodoi, Felix Gălan, Valeria Codorean, grupul „Am fost ş-om fi” din Ieud. Sâmbătă, 16 august, s-a dat startul cunoscutului Maraton al Ursoii, cu participare internaţională, organizat de Vasile Dunca, competiţie care a constat în parcurgerea a 20 de km în alergare. Spre seară au concertat Alexia şi cunoscuta trupă Talisman, iar la final, doritorii au petrecut pe muzică disco. Şi duminică, 17 august, petrecerea a continuat în Ieud.

 

După slujba de la biserică şi prezentarea portului popular, momentele de folclor autentic au fost susţinute de Ansamblul Transilvania, Tiberiu Ceia, Ancuţa Anghel, Ansamblul „Tradiţii maramureşene”, Ansamblul folcloric „Am fost ş-om fi” din Ieud, Ansamblul Mociriţa din Vadu Izei, Marius Ciprian Pop şi Ceteraşii de la Cluj. Seara a fost încheiată de 3SE, Alexandra Ungureanu şi Crush.

Nicolae David, primar Ieud:

„Avem datoria de onoare de a păstra continuitatea şi tradiţia acestei manifestări”

 

Nicolae David, primarul comunei Ieud, s-a declarat încântat de reuşita sărbătorii, concluzionând că ediţia din acest an a fost cea mai reuşită până în prezent. „Avem o datorie de onoare, aceea de a păstra continuitatea şi tradiţia acestei manifestări. Fiii satului din Ieud revin mereu în această perioadă a anului pentru a fi alături, pentru a depăna amintiri. Şi cum noi suntem cunoscuţi ca nişte oameni primitori, am avut şi invitaţi de seamă la această sărbătoare. Astfel, l-am rugat pe preşedintele PSD Maramureş şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea, dar şi pe senatorul PSD, Liviu Marian Pop, să ni se alăture la aceste momente de regăsire şi bucurie”, a precizat edilul din Ieud, Nicolae David.

 

„La invitaţia primarului Nicolae David şi a Consiliului Local din Ieud, am participat, pentru al patrulea an consecutiv, la întâlnirea cu Fiii satului. Mă bucur să văd de fiecare dată o sărbătoare tradiţională, o sărbătoare care reuneşte comunitatea şi care dă posibilitatea ieudenilor plecaţi la muncă în străinătate să se reîntâlnească, la chemarea administraţiei publice locale. Este o sărbătoare care înseamnă foarte mult pentru Maramureş şi, de aceea, consider că este obligatoriu ca, în continuare, Consiliul Judeţean Maramureş să fie aproape de Ieud, să ajute la organizarea acestei întâlniri devenită tradiţie. Ieudul este un nume încărcat de istorie, iar prin astfel de întâlniri îşi asigură continuitatea în viitor”, a concluzionat vicepreşedintele Consiliului Judeţean şi preşedinte al PSD Maramureş, Gabriel Zetea.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.