• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Ianuarie , 2016

Jenant, mişeilor! / Săracii de noi

Un gânditor antic definea ca sărac „omul căruia nu-i ajunge ceea ce are”.

Desigur, şi definiţia asta, şi altele, se referă de fapt la un prag minim necesar vieţii de zi cu zi. Numai că azi şi sărăcia şi bogăţia au devenit relative.

Începând cu primul preşedinte postdecembrist al ţării, autodefinit ca „sărac şi cinstit”, România a început să aibă o lungă listă de politicieni care s-au chinuit să pară cât mai săraci, crezând cu tărie că asta îi face şi cinstiţi. Şi o lungă listă de cetăţeni care au făcut din sărăcie o meserie, învăţaţi, de mici, că cel care cere, primeşte. De fapt, după toate opiniile şi statisticile, şi România e o ţară săracă. Şi, da, după viteza cu care ne schimbăm opiniile, ideologia, eroii, statuile, numele străzilor sau limbile promovate, suntem săraci. Şi părem „goi” şi „flămânzi”.  „Goi” de valori, principii, identitate. „Flămânzi” să umplem golul cu orice fleac, fără niciun filtru.

Am devenit pe rând francofoni, rusofili, acum suntem europeni şi americanofili. Cu aceeaşi lejeritate, am promovat în „cercurile înalte” limba franceză, rusă, iar acum engleza sau germana şi, în viitor, de ce nu, chineza. Dacă moda şi nevoile economice o cer.

Cu aceeaşi abnegaţie cu care executau ordinele de Moscova, acum oficialii noştri execută ordinele de la Bruxelles, că prea ne-am obişnuit cu supuşenia în manieră obedientă.

Cu acelaşi patos cu care îşi botezau cândva odraslele cu nume franţuzeşti, acum românii îi botează cu nume din filmele americane sau telenovele, că „Ion” şi „Maria” au devenit demodate.

Şi, în toată „poluarea” asta la care e suspus spiritul naţional, ajungi să te întrebi dacă România mai există ca identitate.

Am tot acoperit sărmana fiinţă naţională cu tot felul de „importuri” de valori şi non-valori, încât aproape am asfixiat-o. Întrebaţi, zilele trecute, la un post TV cine a fost Eminescu, câţiva cetăţeni au ridicat din umeri, alţii au zâmbit ironic, considerându-l probabil depăşit.

 

 

Şi da, pentru toate astea România e săracă. Pentru că nu ştie că-i ajunge ceea ce are. 

Comentariile celorlalți

leon pe 27.01.2016 la 23:29
daca ar stii romanii cat de putred este poleitul Occident..Daca ar stii romanii cata mizerie morala si ce monstrii se ascund in spatele costumelor bine croite,ale manierelor domnilor de la Bruxelles si Londra. Pedofili ministrii cu ritualuri gen Pedofilii din Westminster, cei din Cercul Doutroux,Jimmy Saville si muulti altii..

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.