• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 5 Mai , 2017

Jenant, mișeilor! / Perspective

Am văzut zilele trecute o poveste despre doi copii crescuţi de un tată  alcoolic. Unul a devenit alcoolic şi se scuza: „m-am uitat la tatăl meu”, celelălalt, nu a pus niciodată alcool în gură şi îşi motiva gestul la fel „m-am uitat la tatăl meu”. Aceeaşi realitate, două perspective diferite, două destine total diferite.

Cred că modul în care percepem rea­litatea, e mai important decât realitatea în sine. Am întrebat, de multe ori, oa­menii care iubesc România şi au demonstrat-o, deşi pentru gene­raţia de azi sună pompos, cu preţul vieţii lor: „de ce?”. Au răspuns scurt: „nu pot altfel”. La fel, i-am întrebat pe cei care o înjurau, blestemau şi gratulau cu atribute de genul „ţară de rahat”. Au răspuns la fel: „nu pot altfel, uită-te în jur”.
Şi unii şi alţii se uită în jur şi văd aceeaşi realitate mustind a neputinţă, mizerie morală, dezinteres şi dezagregare a tuturor valorilor morale. Nu­mai că, din mizeria asta unii înţeleg că trebuie să lupte, alţii că trebuie să renunţe, unii că trebuie să iubească, alţii să urască, unii să schimbe lumea, alţii să-şi scoată din cap ideea de a schimba lumea.
Până la urmă, împre­jurările sunt me­reu dificile, mizeria din jur e mereu prezentă, valorile morale niciodată în istorie n-au fost păstrate intacte, iar dezinteresul, laşitatea, renunţarea sunt mult mai omeneşti decât curajul, tăria sau omenia. Important e ca la final să poţi spune nu „uite ce au făcut din mine” ci „uite ce am făcut eu cu ce au vrut să facă din mine”. În fond, pers­pectivele nu contează, pentru că ele vor zugrăvi mereu doar o jumătate de adevăr. Contează însă destinul şi crezul tău. Acestea sunt singurele întregi şi unice. Şi de ele nu răspund perspectivele, ci tu însuţi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.