Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Marţi , 14 Mai , 2019

Jenant, mişeilor! Pace

de Ioana Lucacel

De la romani încoace, omenirea are „boala” de a se raporta la anumite perioade istorice pe care nu le-a trăit, dar pe care le idolatrizează considerându-le „epoci de aur”.
Cetăţenii Imperiului Roman din secolele III-IV, confruntaţi cu desele incursiuni barbare, cu nesfâr­şite uzurpări de tron şi războaie civile, persecuţii religioase etc., îşi alinau neliniştile existenţiale cu amintirea veacului de aur al dinastiei Antonine, o perioadă de pace şi prosperitate, niciodată regăsită.

Renaşterea a fost la rându-i o epocă regretată, la fel ca şi domnia Re­ginei Victoria, apogeul imperiului britanic. Americanii s-au raportat mereu la prosperitatea anilor ’50, iar noi, românii, oftăm cu regret amintindu-ne de perioada inter­belică.
Perioada de azi mi se pare că sea­mănă mult cu un „Belle epoque” modernă. Despre perioada din­tre 1871 și 1914, Lady Curzon spunea: „Ne amuzam netulburaţi de nimic, iubeam cu frenezie fiece clipă de viaţă... negurile acestui veac nu ne copleşiseră încă existenţele, răz­boiul din 1914, cu toate grozăviile sale, era doar o taină a viitorului”.

Astăzi, asemeni europenilor de atunci, ne amuzăm, ne jucăm de-a deciziile și politica și contestăm tot ce se poate contesta, încercând să ne dăm seama, asemeni unui copil răzgâiat, dacă mai vrem „jucăria” numită Uniunea Europeană sau nu. De la Brexit sau mesajele ultra eurosceptice, „războiul pro și contra UE” a căpătat nuanțe tragi-comice.

Cu siguranță, construcția euro­peană are încă multe minusuri, numai că, prea prinși în orgolii și mizilicuri, uităm esențialul. Cons­trucția Europeană și-a atins obiectivul gândit de părinții ei fondatori, oameni care au trăit experienţa războiului și teroarea închisorilor fasciste: pacea.
Desigur, pentru noi, pacea poate fi o temă „goală”, pentru unii un subiect din concursurile de Miss, pentru alții o urare seacă. Vento­tene, Monet, Schumann și ceilalți părinți fondatori au înțeles din proprie experiență ceea ce noi, din fericire, nu știm: fără pace, nu
po­ate exista nici dezvoltare, nici prosperitate. Spuneți-i unui om care a trăit războiul că pacea e un mizilic, dacă aveți curajul! În rest, rugați-vă pentru ea!