• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Decembrie , 2016

Jenant, mişeilor! / „Oameni-lumânare” şi onoare

Există oameni pentru care această rubrică merită să se numească, din când în când, altfel. Oameni adevăraţi, care se dăruiesc celorlalţi, „oameni-lumânare” care ştiu că „focul” unui ideal te poate încovoia, că speranţele arse pot lăsa urme, asemeni picăturilor de ceară, dar că ceea ce contează e că ai ţinut „flacăra” aprinsă, răspândind în jur lumină. Primarului de Baia Sprie, Dorin Vasile Paşca  îi place sintagma de „om-lumânare”. Şi cred că îl defineşte. Nu doar pentru citatul de la intrarea în biroul său: „Doar o viaţă traită pentru alţii este o viaţă care merită traită”, ci şi pentru felul în care credea şi ştia să-i facă pe ceilalţi să creadă într-un viitor mai bun pentru oraşul lor.

A ţinut aprinsă „flacăra” interesului public vreme de 8 ani, molcom, constant, fără excese, dar cu dârzenia şi hotărârea omului care ştie că e pe drumul cel bun şi că va ajunge, cu siguranţă, la destinaţie. Am spus mereu că este unul dintre cei mai buni primari ai Maramureşului, pentru că ştie că principala îndatorire a unui om politic este aceea de a fi OM.

Dorin Vasile Paşca are două coordonate principale care îl fac un OM adevărat: dragostea de Dumnezeu şi de ţară, amândouă adânci, profunde, constante, fără accente populiste sau fariseiste. Asemeni maramureşeanului, modest, dar demn şi dârz. Când l-au atacat adversarii politici, nu a răspuns cu acuze, ci le-a prezentat realizări şi i-a avertizat că „dacă noi vom tăcea, pietrele vor striga”; când un celebru instititut a cerut retragerea titlului de cetăţean de onoare pentru Justin Pârvu a răspuns: „nu avem nevoie de aprobarea cuiva pentru a ne cinsti eroii. Nu a venit vremea să ne mântuim pe furiş”; când Ministerul Sănătăţii a spus că nu mai poate ţine deschis spitalul din Baia Sprie a spus: „putem noi, pentru că vrem”.

A crezut mult, a realizat mult şi a dorit mult pentru oraşul pe care l-a condus. Şi totuşi, nu s-a lăudat niciodată. Mereu a spus că realizările sunt ale echipei, păstrându-şi pentru el doar neîmplinirile şi eşecurile. Aşa a procedat şi în mesajul în care anunţă că demisionează din funcţia de primar, sentinţa definitivă în urma căreia îşi pierde practic mandatul. Nu a aşteptat să fie suspendat, s-a retras onorabil, mulţumind. Există oameni pentru care această rubrică merită să se numească, din când în când, altfel. Dorin Vasile Paşca este unul dintre ei. Pentru cei care au provocat această situaţie, rămâne cum am stabilit: Jenant, mişeilor!

 

P.S. Din fericire, domnule primar, lumânările ard mai mult decât artificiile. Iar dumneavoastră sunteţi un „om-lumânare”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.