• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 4 Martie , 2020

Jenant, mişeilor! Epidemia de isterie

Dacă te uiți 5 minute la știri, ai impresia că trăiești în centrul epidemiei de coronavirus, Wuhan. Numai că, în ciuda isteriei generale, românii previn infectarea cu coronavirus prin... shopping compulsiv. Suntem atât de „preo­cupați” de sănătatea și binele public, încât ne facem cumpără­turile în continuare, chiar dacă zace un mort lângă noi, cum s-a întâmplat la Timișoara. În rest, deși ne smulgem părul din cap când auzim de COVID-19, noi, românii, tot cu caterincă îl tratăm.

Unii cred că îl combat cu cămara plină, alții fentând autoritățile vamale cărora le spun că vin din Germania nu din Italia, alții dând rețete de medicamente naturiste, alții distribuind la greu scenarii conspiraționiste, alții purtând măști de protecţie chiar și atunci când sunt singuri, în mașină; iar ai noștri politicieni folosindu-l pe Cîțu pe post de sperietoare.

În România, criza politică, isteria economică și socială, transcend cu mult problema medicală gene­rată de coronavirus. Să ne fe­rească Dumnezeu de o epidemie reală, că riscăm să murim căl­cându-ne în picioare în supermarketuri sau sufocându-ne cu 5 rânduri de măști de protecție. Și totuși, imaginile apocaliptice de azi s-au mai repetat. Destul de recent. În ultimii 20 de ani, au fost oficial înregistrate 13 focare de infecții majore, incluzându-l pe cel actual. Avansul științei me­dicale, începând cu sfârșitul anilor 1960, a determinat anumite voci să declare că umanitatea a cucerit bolile infecțioase.
Însă datele arată că în ultimele două decenii, virusurile au apărut mai des decât în trecut. Iar moartea a existat și când nu a fost vedetă TV.

În 2018-2019, au fost infectați cu gripă clasică, în Europa, 42 mi­lioane de oameni, între care au murit 61.000. Dar știrea asta nu a isterizat pe nimeni. Și nici nu i-a convins pe români că cea mai simplă metodă de prevenție e tot cea dictată de bunul simț: să te speli pe mâini cu apă și săpun cât mai des, să pui mâna la gură când tușești și, în principiu, să stai acasă când ești bolnav, să nu-i contaminezi și pe alții. Adică și la virus nou, tot metodele vechi funcționează.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.