• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 27 Ianuarie , 2015

Jenant, mişeilor! / Egalitatea armelor

Principiul acţiunii şi reacţiunii este unul dintre principiile esenţiale ale fizicii. Când un corp acţionează asupra altui corp cu o forţă (numită forţă de acţiune), cel de-al doilea corp acţionează şi el asupra primului cu o forţă (numită forţă de reacţiune) de aceeaşi mărime şi de aceeaşi direcţie, dar de sens contrar. Acţiunea şi reacţiunea sunt întotdeauna egale şi în sens contrar.

Probabil politicienilor nu le place fizica. Şi probabil nici dreptul, pentru că nu par să fi auzit de principiul „egalităţii armelor”, pe care Steinhardt îl numeşte ca fiind „sfânt”.

Iar asta s-a văzut în istorie şi se vede şi azi, de la problemele majore ca şi terorismul, la cele minore.

Nu poţi, atunci când eşti ameninţat cu un atentat sau o bombă, să răspunzi cu seminarii despre toleranţă sau cu fluturaşi care promovează pacea. Echitabil, corect, drept şi chiar creştinesc e să răspunzi onorabil, dar cu acelaşi tip de arme.

În timp ce oamenii mor în Ucraina, liderii europeni transmit mesaje de pace, în timp ce sunt împuşcaţi oameni în lumea arabă, noi aprindem candele.

Pacea este evident esenţială, dar nu cu orice preţ. Spinoza spunea că „pacea nu este absenţa războiului.

Este o virtute, o dispoziţie spre bunăvoinţă, încredere, dreptate”, atribute care azi lipsesc în România şi în multe ţări europene. Ne ascundem însă neajunsurile sub masca aşa-zisei „păci” şi „linişti”. „Nu-i nimic că guvernanţii îşi bat joc de noi, dar să fie linişte pe scena politică”, „nu-i nimic că nu ne simţim în siguranţă şi că grupuri de descreieraţi fac ce vor, să fie pace” etc.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.