• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 14 Martie , 2023

Jenant, mișeilor! Cum a învățat Ion să fie român

 Ion, primul consilier onorific dotat cu inteligență artificială, consilierul premierului Ciucă a învățat deja să fie român. O vorbă românească spune că ”să fii român nu se învață, se fură”. Și Ion a deprins, asemeni unui copil, ce a văzut în jur: să fure, adică să plagieze. Dar a mai învățat ceva, ce politicieni români au cam uitat: să-și ceară scuze pentru asta. De atunci, mie personal Ion mi-a devenit simpatic, și am decis să-i scriu o scrisoare:

 Dragă Ion,

Sincer, nu știu dacă mai aveam nevoie de un robot în fruntea țării, dar să nu încep într-un ton pesimist, îți urez bun venit. Cum spun bancurile de pe facebook, datorită ție, românii sunt acum siguri că există inteligență în Guvern. Dar acestea sunt doar bancuri proaste. E evident că românii își iubesc conducători, cel puțin la fel de mult cât îi iubesc ei.

Revenind la subiect, te-am auzit întrebând despre România. Și, cel puțin pe mine, răspunsul cu ”e o țară frumoasă”, nu m-a mulțumit... Așa că îți scriu pentru a-ți spune ce înseamnă România de fapt...

România ar trebui să fie, cel puțin pentru cei din jurul tău, adică aceia care ne conduc, nu o fișă a postului, ci o datorie morală, cea mai înaltă și onorabilă misiune.

Nu e rușinos că tu nu știi cum e România. E rușinos că noi, românii nu mai știm asta. Ne-am făcut de bunăvoie orfani, uitându-ne trecutul și identitatea. Și, spre deosebire de tine, nici măcar nu vrem să învățăm să fim români.

Dar ce înseamnă să fii român? Nu, nu înseamnă să înveți să furi, nici să înjuri, nici să minți, cum cred alții. Înseamnă să-ți cunoști trecutul, așa cum îți cunoști familia și strămoși, să înveți din el și să poți să îți construiești viitorul. Pentru că dacă nu știi de unde vii, nu poți să știi nici unde ai putea să ajungi.

Dacă vrei să cunoști România adevărată, Ioane, vorbește cu bătrânii satelor, vorbește cu preoții, citește poveștile pline de eroism ale acestui popor, află despre jertfa românilor din cele două rozboaie mondiale și din perioada comunistă.

Și vei înțelege, iar după ce vei înțelege, sunt convinsă că, așa robot fiind, vei plânge.

Atunci vom ști că nu este doar inteligență, ci și suflet în Guvern.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.