• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Iunie , 2015

Jenant, mişeilor! / Castelul

A fost odată un Senior, care a hotărât să facă o excursie prin Europa. Ajungând în Marea Britanie, vede într-un ghid o ofertă specială: „Castelul Vieţii Tale.” Intrigat de oferta neobişnuită, decide să-l viziteze.

Ajunge la castel unde e întâmpinat de un ghid care îi spune: „Noi nu percepem o taxă de intrare, iar costul excursiei îl stabilim în felul următor: fiecărui vizitator îi dăm o lingură, umplută cu nisip fin, în aceasta fiind exact o sută de grame de nisip, iar fiecare om care intră, trebuie să poarte această lingură cu el, pe tot parcursul vizitei. După finalul călătoriei, măsurăm nisipul rămas în lingură, iar pentru fiecare gram lipsă, se achită o Liră sterlină. Dacă nu vărsaţi niciun gram, vizita este gratuită”.

Vizitatorul a fost surprins şi amuzat de o astfel de condiţie. Gazda primitoare a umplut lingura cu nisip şi excursia Seniorului a început.

Încrezător în puterea mâinilor sale, el a început să urce încet treptele, neluându-şi privirea de la lingură. El a decis să nu meargă în partea de sus, lângă galeria de tablouri, pentru că vântul sufla puternic şi ar putea vărsa nisipul. Coboară sub scări pentru a ajunge la sala cu arme, însă şi-a dat seama că avea să ducă la vărsarea nisipului din lingură, aşa că, s-a limitat să examineze camera, de la distanţă. Foarte mulţumit de faptul că a păstrat conţinutul din lingură intact, a început să se îndrepte spre locul de unde şi-a început turul. Acolo, află că nu a vărsat din nisip, aşa că vizita e gratuită.

„Dar v-a plăcut?”, întreabă ghidul. Turistul, după un moment de ezitare, decide să fie sincer: „De fapt, nu prea. Tot timpul m-am gândit la nisip şi nu am reuşit să văd ceea ce era în jurul meu”. Ghidul îi mai dă o şansă: „Ştii, voi face o excepţie pentru tine. Din nou îţi voi umple lingura, pentru că astea sunt regulile, dar de data asta uită de nisip, chiar dacă îl verşi pe tot, nu vei plăti nimic pentru vizită. Singura condiţie e că trebuie să reuşeşti în 12 minute, deoarece după asta trebuie să vină alt vizitator”. Fără a irosi nici un moment, domnul a luat lingura şi a fugit spre castel. Face un tur rapid şi se întoarce în 11 minute şi 50 de secunde. „Văd că nu aveţi deloc nisip în lingură, lucru ce mă face să cred că, nefiind obligat să aveţi grija nisipului, de data asta excursia v-a plăcut”.

 

Vizitatorul spune că: „De fapt, nu, mă gândeam cum să nu întârzii, chiar dacă am vărsat tot nisipul, nu am avut nici o plăcere”. Ghidul îi răspunde: „Există oameni care trec prin «Castelul Vieţii» lor, încercând să nu plătească pentru nimic şi nu se pot bucura de această călătorie. Mai sunt şi alţii care întotdeauna sunt grăbiţi, pierd repede totul şi nu pot obţine plăcere. Puţini înţeleg ştiinţa vieţii. Ei descoperă fiecare ungher şi se bucură de fiecare moment. Ei ştiu că trebuie să plătească pentru tot, dar înţeleg că în viaţă sunt lucruri pentru care merită să plăteşti”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.