• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Martie , 2019

Jenant, mişeilor! Când statul e un bețiv agresiv

Pe doamna Elena am cunoscut-o la Aiud. Venise împreună cu doamna Maria Trifan, fiica fostului deținut politic Traian Trifan, unul dintre „sfinții închisorilor”. I se spunea „că­lu­gărița”, pentru că a fost călugăriță, alungată din mănăstire și persecutată de comuniști. Trăia însă și acum ca în mănăstire, foarte modest, simplu. Are aproape 90 de ani și e bolnavă de cancer. După toată suferința pe care a îndurat-o, statul român s-a gândit să-i plătească o indemnizație. Doar că o funcționară i-a greșit încadrarea acum 23 de ani. Corectă, măicuța a mers atunci la Casa de Pensii ca să vadă dacă nu e vreo eroare, pentru că suma de 2000 de lei i se părea cam mare. Atunci i s-a răspuns că nu e. Dar acum, după mai bine de două decenii, „vigilentul stat” îi cere înapoi 36000 de lei. Indemnizația i
s-a redus la 1000 de lei, din care trebuie să plătească lunar, timp de aproape 5 ani, suma de 630 de lei. Ba mai mult, ANAF i-a pus poprire și pe banii de înmormântare, 1000 de Euro, pe care i-a strâns într-un deceniu. În tot acest timp, coloșii economici primesc înlesniri și bogații dau în judecată statul și amână plata datoriilor. Și statul nu e la fel de vi­gilent, nu le pune poprire, nu le taie din amărâta de pensie și nu caută vinovați. Statul român seamănă tot mai mult cu un soț bețiv și agresiv, frustrat că la serviciu nu e capabil de nimic, nervos că e ținta miștocărelilor în grupul lui de prieteni, vine acasă și-și bate nevasta slabă și pricăjită, ca să arate și el că e cumva „bărbat”.
Statul român își amintește că e „stat” doar în raport cu cei slabi, care nu au putere să riposteze. În fața greilor, tace chitic.
De ce nu a fost trasă la răspundere funcționara care a greșit? De ce nu se putea găsi o soluție omenească? Ah, da, pentru că „așa e legea”. Dacă tot nu e „stat”, ci are apucături de bețiv frustrat, statul român ar merita o corecție la CEDO. Așa, ca să vadă și el cum e să iei un pumn în gură.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.