• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Aprilie , 2012

Ioana Trifoi, primarul comunei Botiza, este unul dintre cei mai longevivi, mai performanţi şi vizionari aleşi din Maramureş. Mai mult, Ioana Trifoi a devenit o adevărată ambasadoare a Maramureşului, a tradiţiilor, portului şi folclorului autentic, promovând aceste principii atât pe plan local, cât şi la evenimentele externe şi organismele europene în care este reprezentant.

 

Ioana Trifoi, primarul comunei Botiza este un veritabil ambasador al tradiţiilor şi obiceiurilor maramureşene. Reprezentant de seamă în organismele de reprezentare de la Bruxelles, dar şi al asociaţiilor din ţară, Ioan Trifoi promovează de câte ori are ocazia Maramureşul şi identitatea sa unică.

Primarul din Botiza încearcă în permenanţă să promoveze şi să valorifice resursele naturale şi potenţialul acestei localităţi. De exemplu, primarul Ioana Trifoi are în plan amenajarea unui izvor cu ape minerale şi construirea unui foişor, care ar pune în valoare zona. De asemenea, de o bună bucată de vreme, primăria Botiza şi Ioana Trifoi sunt parteneri stabili şi durabili ai românilor din dreapta Tisei, împreună cu care au derulat mai multe proiecte de promovare a turismului şi tradiţiilor: “Avem şi o serie de proiecte în derulare, în parteneriat cu Slatina, din Ucraina, pentru amenajarea unui Centru de informare turistică şi a unei hărţi turistice iluminată pe timp de noapte. Sunt preocupată de promovarea turistică a localităţii, iar pentru asta trebuie să facem localitatea să arate ca una europeană, dar să păstrăm în acelaşi timp şi tradiţia, obiceiurile, portul popular, folclorul. Iar asta o facem prin Festivalul “Pentru Mândra din Botiza”, care a ajuns deja la ediţia a XII-a. Avem invitaţi din diferite părţi ale ţării, dar şi din străinătate. Noi punem accent să păstrăm ceea ce avem frumos. De asemenea, vrem să facem cursuri care să readucă în atenţia oamenilor meşteşugurile pe cale de dispariţie”.

 
 

Tot pentru promovarea tradiţiilor, primarul a înfiinţat un muzeu. Primăria deţinea o casă ţărănească, aşa că primarul Ioana Trifoi a început să caute exponate. Pe unele le-a cumpărat, altele le-a primit gratuit de la oameni. Toate au fost expuse în cele două camere „de sus” ale casei. La subsol a fost amenajată o încăpere în stil tradiţional, unde pot avea loc întâlniri, seminarii, sau unde oaspeţii comunei pot servi masa. De asemenea, primarul şi-a dorit să păstreze jocul popular şi portul autentic, aşa că, din când în când, în localitate se organizează un joc popular, pe muzica talentaţilor ceteraşi din Botiza, unde toţi participanţi sunt obligaţi să vină în costume populare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.