• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Septembrie , 2017

Ioan Johny Popescu - remember

Ioan (Johny) Popescu s-a născut  la 5 februarie 1953 la Baia Mare (unde a și decedat). A absolvit clasele I-IV la Şcoala generală nr. 3; clasele V-VIII la Şcoala generală nr. 9 Sighetu-Marma­ției, și-a luat examenul de bacalaureat la  Liceul „Dragoş Vodă” Sighetu-Mar­mației. A obținut o diplomă de desenator tehnic şi tehnică construcții și în psihopedagogie la International Teacher Training and Development College, Budapesta.

A avut o carieră bogată, trecând prin experiența unor funcții diferite: contabil, vitrinier-decorator, designer vestimentar, regizor tehnic la Institutul de Artă Teatrală din Târgu Mureş, profesor la Şcoala de Artă „Gheorghe Chivu”, director al Şcolii de limbi străine şi al Colegiului Universitar ITTDC din Cluj-Napoca, regizor artistic al trupei de balet „Szálassy”, redactor la cotidianul „Informaţia Zilei” , colaborator Revista Arhivei Maramu­reşene,  redactor la  magazinul „Sighe­teanul” și timp de peste 12 ani reporter - colaborator la  postul Radio România Sighet, al Societății Române de Radiodifuziune.
Johny a fost și un talentat artist, a participat cu numeroase lucrări la expoziţii de artă grafică şi tapiserie în ţară şi peste hotare și a organizat și panotat numeroase expoziții de artă plastică.
Cunoscând bine limba maghiară a făcut traduceri de proză şi poezie din şi în limba maghiară: „Sehonnai költemények” („Poeme de nicări” de Echim Vancea, Ed. Limes, Cluj-Na­poca, 2003); „Árnyékvásár” („Vân­za­rea de umbre” de Gheorghe Pârja, Ed. Proema, Baia Mare, 2011); „Calul lacu­rilor” („Ló a tavon” de Szentmártoni János, Ed. Proema, Baia Mare, 2011). Vorbitor de limba engleză a tradus proză, poezie și teatru din şi în limba engleză: „Povestiţi-le copiilor. Scrisori către Miriam.” („Tell The Children. Letters to Miriam” roman de Dora Ap­şan Sorell.); „Janka” („Janka”, teatru de Oscar Speace).
Johny  Popescu este autorul volumelor de studii: „O istorie a evreilor din Sighet” (Ed. Echim, Sighet, 2009); „Evrei de seamă născuţi la Sighet” (Ed. Nordica, Sighet, 2010),  autor al antologiei „Zöld ország. Máramaros a száza­dok tükrében” („Ţara verde. Maramu­reşul în oglinda veacurilor” (SZMISZ, Sighet, 2012) și altele. La toate se adaugă numeroasele articole și materiale pentru ziare și radio, realizator a unor emisiuni radio de succes!
Johny Popescu  a fost recompensat cu premii naţionale pentru tapiserie şi cari­catură, premii pentru regie la Festiva­lurile Internaţionale de Balet de la Iaşi şi Timişoara, cu  diplome de onoare sau de excelență.
Plecarea lui Johny Popescu lasă un loc gol în presa locală și în viața culturală, dar și în viața mondenă a orașului!
Centrul Cultural Sighetu Marmației, colectivul de la Radio Sighet, Grupul de artiști plastici din zona Sighetu Marma­ției, își exprimă regretul pentru pier­derea unui sighetean de mare valoare!
Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Manager prof. dr. Ioan Dorel Todea

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.