Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Marţi , 19 Mai , 2020

„Investițiile publice vor fi motorul repornirii economiei”

de Gazeta de Maramures

Guvernul liberal lucrează la un pachet amplu pentru repornirea economiei, care va fi lansat imediat după ce se va termina starea de urgență.


În acest pachet guvernamental se preconizează susți­nerea unui program masiv de investiții publice derulate fie de la nivel guvernamental, fie de la nivelul județelor și localităților. De asemenea, guvernul pregătește și pentru companiile mari măsuri de susținere, de garantare a cre­di­te­lor pentru capitalul de lucru și a creditelor pentru investiții, așa cum a procedat în cazul IMM-urilor.
„Obiectivul nostru este asigurarea unui motor de creștere sănătos prin intermediul investițiilor publice în infrastructura de transport, în infrastructura energetică, în infrastructura sanitară, în infrastructura școlară, în infrastructura de comunicații”, ne-a declarat preșe­dintele PNL Maramureș, Ionel Bogdan, secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului.

Guvernul evaluează acum toate resursele financiare pe care le poate mobiliza, resurse interne, resurse de la bugetul UE, de la finanțatori instituționali sau de la creditori din România sau de pe plan internațional, pentru a da drumul la investiții și pentru a reporni motoarele economiei.

„Important este să folosim cu seriozitate toate aceste resurse și relaxarea condițiilor de deficit oferită acum de Uniunea Euro­peană. Fiecare leu trebuie cheltuit cu chibzuință și de aceea privim cu mare neîncredere și noi, și par­tenerii noștri europeni și inter­naționali, măsurile ultrapopuliste promovate de PSD și aliații lui în Parlament, care pun în pericol tocmai reîntoarcerea la norma­li­tatea economică și socială”, a mai precizat liderul liberalilor ma­ramureșeni.
 

Infrastructura - domeniu vital
 

Infrastructura este un domeniu vital în aceste momente de criză. Guvernul mizează pe continuarea și accelerarea investițiilor în infrastructură, pentru că ele sunt motorul repornirii economiei.

Banii alocați de guvern pentru proiectele de infrastructură în 2020 (4,5% din PIB) au fost supli­mentați la ultima rectificare bu­getară. Ministerul Lucrărilor Pu­blice a primit un supliment de un miliard de lei, iar Ministerul Transporturilor a primit în plus 135 de milioane de lei.

De asemenea, de la începutul anului, guvernul a continuat lucrările la investiții începute deja și a demarat noi lucrări. Astfel, putem vorbi de deschiderea primului șantier pe viitoarea autostradă Sibiu - Pitești (lotul 1 al secțiunii Sibiu - Boița), magistrala de me­trou M5 Drumul Taberei, in­trată în linie dreaptă, și care va fi finalizată pe 30 iunie 2020, începerea lucră­rilor de reabilitare a ­Cazinoului din Constanța (valoa­rea investiției este de peste 56 mi­lioane lei), începerea lucrărilor la Varianta Ocolitoare Timișoara Sud, începerea lucră­rilor pe loturile 1 și 3 dintre Brașov și Sighișoara pe autostrada fe­roviară spre Ungaria, lucrări în plină desfășurare pe sectorul Predeal - Cristian, parte a lotului 2 din Autostrada Comarnic - Brașov și lucrări în plină desfășurare la construcția viitorului aeroport Brașov.

Și infrastructura sanitară va beneficia de investiții. Comisia Euro­peană a aprobat proiectul Spi­ta­lului Regional Iași, la sfârșitul lui martie 2020. După aprobarea dată de Comisia Europeană, realizarea acestui proiect major intră în linie dreaptă. Sunt 143 milioane de euro, bani necesari pentru dema­rarea proiectului Spitalului Regional de Urgență Iași. Acest spital va fi cea mai mare investiție cu bani europeni care se realizează în capitala Moldovei. Celelalte două proiecte (pentru spitalele regionale din Cluj și Craiova) vor fi transmise și ele, foarte curând, spre aprobarea Comisiei Europene.
 

Bani europeni pentru proiectele administrației locale
 

Tot la capitolul investiții au fost semnate contracte în valoare de aproape 500 de milioane de lei, bani care vin din Programul Operațional Regional, finanțat cu fonduri europene nerambursabile.
Este vorba de 24 de contracte pentru investiții în orașele și satele românești, dar și pentru sprijinirea micilor întreprinzători. Peste 490 de milioane de lei vor fi alocate către proiecte ale administrației publice locale și vor fi folosite pentru sisteme integrate de transport durabil, modernizarea transportului public, achiziționarea de vehicule ecologice pentru transportul public urban, construcții de grădinițe, stații de epurare și conducte de canalizare. Banii vor merge în proiecte din mai multe județe, printre care se află și Maramureșul.

Potrivit președintelui PNL Mara­mureș, Ionel Bogdan, „Investițiile publice vor da naștere unei creșteri economice sănătoase și vor repune pe picioare economia grav afectată de această pandemie. Acesta este principalul obiectiv al Guvernului, după încheierea stării de urgență”.

 


„Obiectivul nostru este asigurarea unui motor de creștere sănătos prin intermediul investițiilor publice în infrastructura de transport, în infrastructura energetică, în infrastructura sanitară, în infrastructura școlară, în infrastructura de comunicații”.
Ionel Bogdan, preșe­dintele PNL Maramureș, secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului